Israëlische wetenschappers op de frontlijn in de strijd tegen verwoestijning

Plaatje hierboven: Hiran in het zuiden van Israël van de Negev-woestijn. Links een beeld uit 1998 en rechts tien jaar later in 2008 [beeldbron: KKL-JNF]

Wetenschappers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) hebben in modelstudies aangetoond dat ecosystemen gered kunnen worden van het vervallen naar kale bodem, of woestijnstaten, door middel van eenvoudige ingrepen aan de woestijngrens.

“Woestijnen breiden zich al decennia uit, maar het hoeft geen onomkeerbaar proces te zijn’, zegt prof. Ehud Meron van het Zwitserse instituut voor droog en milieuonderzoek (SIDEER), een van de Jacob Blaustein-instituten voor woestijnonderzoek aan De Sde Boqer-campus van BGU.

Volgens het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming, is meer dan 30 procent van het land in de Verenigde Staten getroffen door woestijnvorming, die wordt gedefinieerd als verlies van de bodemproductiviteit en het uitdunnen van de vegetatieve dekking vanwege menselijke activiteiten en klimatologische variaties zoals langdurige droogte en overstromingen.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan dreigt een vijfde van de landmassa van Spanje in woestijn te veranderen, terwijl in China zandverstuivingen en uitbreidende woestijnen bijna 700.000 hectare gecultiveerd land hebben ingenomen, waarvan 2,35 miljoen hectare weiden, 6,4 miljoen hectare bossen, bossen en struiken sinds de jaren 1950, volgens de wereldorganisatie.

De onderzoeksgroep van Meron heeft een platform van wiskundige modellen ontwikkeld voor dryland-ecosystemen die dienen als broedplaats voor nieuwe ideeën om het proces van woestijnvorming te bestrijden en zelfs om te keren.

In een recente studie die verscheen in Physical Review Letters, postdoctorale Dr. Cristian Fernandez-Oto (nu aan de Universiteit van de Andes, Chili), promovendus Omer Tzuk en Prof. Meron, gebruikten dit platform om de mogelijke rol van instabiliteiten te onderzoeken. in het omkeren van woestijnvorming.

Een vorm van verwoestijning is een domino-achtig proces van plantensterfte aan de frontzone tussen kale bodem en vegetatiegebieden dat resulteert in een verwoestijningsfront en de geleidelijke vervanging van vegetatie door kale grond.

We hebben een instabiliteit blootgelegd waardoor rechtvaardige verwoestijningsfronten vegetatie-vingers ontwikkelen die achteruit groeien naar kale bodemgebieden en daardoor het woestijnvormingsproces omkeren“, zegt prof. Meron.

De instabiliteit wordt gerealiseerd onder omstandigheden van snel transport van water naar de groeiende vinger van de vegetatie. Dergelijk watertransport versnelt niet alleen de groei van de vinger maar remt ook de vegetatiegroei aan beide zijden van de vinger, en daardoor de instabiliteit. De tijdsontwikkeling van een dergelijke instabiliteit wordt geïllustreerd in het plaatje hieronder:

Plaatje hierboven: Snapshots van modelsimulaties die de omkering van woestijnvorming laten zien, veroorzaakt door een instabiliteit van de voorkant. Groene en gele kleuren duiden respectievelijk begroeid en kale bodems aan. Momentopnamen zijn in eenheden van jaren [beeldbron: APS Physical/BGU]

De onderzoekers suggereren verder mogelijke lokale manipulaties in de frontzone die de instabiliteit kunnen triggeren, zoals de introductie van een nieuwe plantensoort die de wateropnamesnelheid verandert of periodiek duidelijk afsnijden om de concurrentie voor water te verminderen. Als de instabiliteit eenmaal is ingezet, begint een geleidelijk proces voor zelfherstel zonder verdere tussenkomst.

Andere soorten instabiliteiten aan de frontzone kunnen worden overwogen die resulteren in zelfherstel, maar aanvullende studies, zowel theoretisch als empirisch, zijn nodig om deze ideeën en hun vertalingen in landbeheerpraktijken volledig te onderzoeken,” zegt prof. Meron.

Israël werkt aan de toekomst van High Tech Desert Farming


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “‘Vegetation Fingers’ Could Help Reverse Desertification, Israeli Scientists Say” van 11 maart 2019 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Israëlische wetenschappers op de frontlijn in de strijd tegen verwoestijning

  1. Het land israel is zeer vruchtbaar doordat de mensen wetenschappelijk bezig zijn met hun land, en de Palestijnen alleen maar bezig zijn met stenen gooien !!

    Like

  2. Klopt helemaal : BGU in de negev doet veel baanbrekend werk en onderzoek ! zelfs per googlemaps/satelliet te zien ! met simpele ingrepen zoals het weren van grazers ( geiten en schapen) voorkomt men kaalgevreten woestijn ! zelfs in jordanie worden theorie en praktijk uit Israel met succes gekopieerd !

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.