Hezbollah bouwt netwerk op Syrische Golan-hoogvlakte om terreuraanslagen tegen Israël uit te voeren

Israël heeft ontdekt dat Hezbollah een leger in de buurt van de Golan-hoogvlakte opricht om terreuraanslagen tegen Israël uit te voeren: “We hopen dat de publicatie van vandaag hen zal doen nadenken, maar Israël zal deze strijdkrachten treffen als Hezbollah deze verder blijft opbouwen”, zei de eenheid van de IDF-woordvoerder in een verklaring.

Ali Musa Daqduq, een leidinggevende in de in Libanon gevestigde terreurorganisatie Hezbollah, heeft in Syrië een nieuwe terreurcel geinstalleerd, zei de IDF. Andere veteranen terroristen van Hezbollah die betrokken zijn bij het terreurnetwerk zijn door de IDF geïdentificeerd als Bashar en Ismail Mustafa, Talal Hassoun en Fahim Abu Qais.

De Golan File
Hezbollah heeft tientallen tot honderden terroristen aangeworven om Israël te bevechten vanuit de dorpen op de Syrische Golan en dorpelingen zijn begonnen met het verzamelen van inlichtingen, onthult de IDF. De operatie, bekend als de Golan File, wordt gerund door Hezbollah-commandanten in Beiroet.

Deze werd geheim gehouden voor de Syrische president Bashar Assad, zeggen Israëlische inlichtingendiensten. Volgens hoge inlichtingenofficieren in het Noordelijke Commando van de IDF, begon het Golan-project van Hezbollah in de zomer na de herovering van de Syrische Golan door Assad.

Hezbollah maakt misbruik van het feit dat Assad druk bezig is in het noorden van het land en dat dorpsbewoners in de Syrische Golan het geld nodig hebben,” zeiden seniorofficieren, benadrukkend dat “als Assad serieus is, hij volledige controle moet hebben en moet weten wat gebeurt er op zijn grondgebied.”

Alle acties van terroristen worden opgedeeld in compartimenten en geheim gehouden voor elkaar en voor de lokale bevolking om hun project vooruit te helpen zonder dat het Assad-regime dat weet. De islamitische terroristen, die maandelijks loon ontvangen, hebben explosieven, kleine wapens inclusief machinepistolen en anti-tankraketten.

Israël heeft tot nu toe een serieuze deuk geslagen in de pogingen van de Iraniërs om zich in Syrië te vestigen en de nauwkeurigheid van de raketten van Hezbollah te verbeteren, maar Teheran en zijn gelieerde sjiitische milities zijn blijkbaar nog steeds op zoek naar manieren om een ​​voorsprong te krijgen langs de grens.

Het hoofd van de Golan File is Abu Hussein Sajid, een terrorist uit Beiroet die bekend is bij inlichtingendiensten. Sajid vervoegde Hezbollah in 1983 en diende in operationele rollen terwijl Israëlische troepen werden ingezet in de veiligheidszone in Zuid-Libanon. In 2006 ging hij naar Irak en leidde Hezbollah’s Iraakse divisie. In maart 2007 werd hij door de Amerikanen gevangen genomen maar in 2012 vrijgelaten door de Iraakse regering.

Na zijn terugkeer naar Libanon, werd hij benoemd als verantwoordelijke voor het trainen van speciale Hezbollah-troepen. Afgelopen zomer werd hij door de organisatie naar Syrië gestuurd om de Golan File-inspanningen te bevorderen. De IDF heeft Golan File-terroristen gedocumenteerd die opereren op Syrische bases, sommige in Syrische legeruniformen. Hiermee kan Hezbollah patrouilleren bij de grens om IDF-activiteiten te volgen en potentiële doelen te identificeren.

Intelligentiebronnen zeggen dat de volgende geplande zet van Hezbollah is om wapens naar het grensgebied over te brengen, zoals raketten, maar men gelooft dat de groep moeite heeft manieren te vinden om dit te bereiken, te midden van de vrees dat Israël de raketten zou vernietigen.

Wij beschouwen het Syrische regime als de soeverein op zijn grondgebied en verwachten dat het de voorwaarden van de 1974 Separation of Forces Agreement eerbiedigt,” zei de IDF, eraan toevoegend dat “we verwachten dat het zal voorkomen dat vijandige elementen, inclusief Hezbollah, opereren vanuit zijn grondgebied. De IDF zal geen enkele poging van Hezbollah om zichzelf dicht bij de grens te verankeren toestaan ​​en we zullen met al onze macht handelen om deze terroristische organisatie te dwingen de Golan-hoogvlakte te verlaten en de stabiliteit van de regio te verzekeren.”


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF: Hezbollah building network on the Syrian Golan Heights to conduct terror attacks against Israel” van 13 maart 2019 op de site van Israel Behind the News (BTN)

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF: Hezbollah head of Golan operations murdered U.S. troops in Iraq – The Hezbollah terrorist organization has begun an attempt to establish and entrench a covert force in the Syrian Golan Heights” van 13 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Kobi Finkler “Hezbollah’s secret exposed – Hezbollah established a terrorist infrastructure based in southern Syria in order to harm Israel from within Syria” van 13 maart 2019 op de site van Arutz Sheva