Nederland: GroenLinks gaat voor Israëlboycot; reactie Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Plaatje hierboven: Christenen voor Israël organiseerde vanochtend een demonstratie voor het kantoor van GroenLinks in Utrecht tegen hun anti-Israël boycot. Echter, zoals ook uit de berichtgeving van de NOS blijkt, blijft GL met twee monden praten over de anti-Israël boycot. Zij blijven beweren dat ze de boycot niet steunen, terwijl de aangenomen motie op hun partijcongres dat wel doet.

Tientallen demonstranten hebben zich dinsdagochtend verzameld voor het landelijk bureau van GroenLinks aan de Oudegracht in Utrecht. Het protest richtte zich tegen de ‘anti-Israëlische politiek’ van de partij. Gewapend met vlaggen, het zingen van liederen en enkele toespraken lieten de aanwezigen weten het niet eens te zijn met de koers van GroenLinks.

Het protest richtte zich vooral tegen een motie die de partij heeft aangenomen tijdens het partijcongres op 16 februari. In deze motie staat dat BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) een geoorloofd middel is om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.

Volgens de groep die dinsdagochtend demonstreerde zijn veel supporters van BDS uit ‘op de vernietiging van de Joodse staat’ en zou de beweging ‘banden hebben met terroristische organisaties’. BDS zou dan ook niet alleen staan voor het boycotten maar ook voor antisemitisme.

Niet voor boycot
GroenLinks laat weten: “De motie is niet bedoeld als steun aan de doelen van BDS. Sterker nog: GroenLinks is niet voor een boycot van Israël. GroenLinks hecht groot belang aan het naleven van het internationaal recht en aan respect voor mensenrechten. In het Israëlisch-Palestijnse conflict verwerpen wij geweld en intimidatie van beide zijden.”

De aangenomen motie is volgens GroenLinks gericht op de vrijheid van meningsuiting en tegen de strafbaarstelling van BDS. “We verzetten ons tegen het verbieden en strafbaar stellen van standpunten, los van de vraag of we het met die standpunten al of niet eens zijn. De motie die werd aangenomen op het congres past in die benadering.”

De organisatie van de demonstratie noemt deze argumentatie hypocriet. De tientallen aanwezigen hebben van 08.00 uur tot 09.00 uur hun ongenoegen geuit bij het landelijk bureau van GroenLinks aan de Oudegracht.

Reactie Opperrabbijn Binyomin Jacobs:
Hoe zou u reageren u als ik hier luidkeels uitroep: “Ik omarm het nazisme van Hitler-Duitsland” en dan een paar dagen later, na kritiek van diverse kanten, leg ik uit dat ik alleen de fantastische Autobahn – de snelwegen die in de nazitijd zijn aangelegd – bedoelde. Die Autobahn vind ik geweldig.

GroenLinks omarmt luid en duidelijk de BDS, en legt dan uit, na veel beroering, dat er alleen gedoeld werd op de boycot van producten uit de zogenaamde bezette gebieden! Maar gelijk de Autobahn slechts een piepklein onderdeel was van een moordende nazi-ideologie, zo ook is de boycot van producten uit Israël slechts een onderdeeltje van de doelstellingen van de BDS.

BDS staat voor vernietiging van heel Israël, niet slechts van boycot van een paar producten uit de zogenaamde bezette gebieden! Als GroenLinks van mening is dat Israël ten onrechte gebieden die hun niet toebehoren bezet houden, dan mogen ze dat kenbaar maken. We leven G.Z.D. in een vrij land!

Maar: Volgens de internationale werkdefinitie van antisemitisme is het uitzonderen van Israël van een gangbare beoordeling, die wel voor andere staten opgaat, aan te merken als antisemitisme. Naar mijn beste weten steunt Groen Links niet de opheffing van andere staten die gebied bezet zouden houden.

Er is nimmer een resolutie tot opheffing van Marokko ingediend i.v.m. de bezetting door dit land van de Westelijke Sahara. Nooit een resolutie ter stemming gebracht inzake de Turkse bezetting van een deel van Cyprus en een rode kaart tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim, laat staan een oproep tot liquidatie van Rusland, heb ik nog niet mogen aanschouwen!

Komende week vieren de Joden overal ter wereld Poerim. Herdacht wordt dat de snode Haman, minister in het Perzische rijk, zo’n 2500 jaar geleden, de vernietiging beoogde van de Joden. Van alle Joden: mannen, vrouwen en kinderen. Natuurlijk werd het vernietigingsproject weer sluw verpakt in een humaan ogende drogreden: Joden zonderen zich af, integreren niet en weigeren ’s lands wetten te accepteren!

Haman werd verslagen. Maar het fenomeen Haman komt steeds weer terug, in een diversiteit van verschillende namen, door de eeuwen heen: Soms heet hij Amalek, dan weer Hitler of Barghouti. Heel duidelijk: Ik heb geen enkele reden om GroenLinks te beschuldigen van antisemitisme! En dat weiger ik ook expliciet te doen.

Maar GroenLinks heeft een ernstige misstap gemaakt. Antisemitisme wordt door die faux pas, onbedoeld, aangemoedigd. Antisemitisme is zeker niet de uitvinding van GroenLinks, maar het is wel een kwaadaardig besmettelijk gezwel dat steeds weer de kop opsteekt, telkens in een ander gedaante, maar in essentie onveranderd.

In de tijd van de Kruistochten mochten wij vernietigd worden vanwege ons geloof. In de Middeleeuwen veroorzaakten wij de pest, en dus moest het virus, de Jood, uitgeroeid worden. Mijn ouders hadden in de jaren ’40-’45 hier in Nederland het verkeerde ras, ze waren geen Ariërs. En nu zijn alle Joden verderfelijke Zionisten. Het flinterdunne onderscheid tussen antizionisme en antisemitisme bestaat niet meer.

Ik doe een dringend beroep op GroenLinks: trek luid en duidelijk de resolutie die de BDS omarmt in. Kritiek op Israël mag, maar kritiek en vernietiging liggen mijlen uit elkaar.

Maar los daarvan: Am Jisraeel Chaj, het Joodse volk leeft en overleeft, ondanks de Hamans door de eeuwen heen, ondanks Hamas, ondanks BDS en zelfs ondanks een GroenLinks’ resolutie waarvan ik oprecht hoop en verzoek: trek die resolutie in! Het toont jullie grootheid!”


Bronnen:

♦ naar een artikelTientallen demonstranten bij landelijk bureau aan de Oudegracht: ‘GroenLinks heeft foute vrienden’” van 12 maart 2019 op de site van Duic.nl

♦ naar een artikelProtest bij GroenLinks: ‘neem afstand van omstreden anti-Israëlmotie’” en een artikel (PDF-file)De volledige toespraak van opperrabbijn Binyomin Jacobs” van 12 maart 2019 op de site van Christenen voor Israel

♦ naar een artikelTientallen demonstranten bij landelijk bureau aan de Oudegracht: ‘GroenLinks heeft foute vrienden’” van 12 maart 2019 op de site van E.J. Bron

7 gedachtes over “Nederland: GroenLinks gaat voor Israëlboycot; reactie Opperrabbijn Binyomin Jacobs

 1. Groen links met hun obsessieve klimaat beweging & aanhang….ook onder de Joodse ‘intellectuele/progressieve naïvelingen.

  Groen Links is voor het ‘redden van het klimaat & palestina’ door het vernietigen van Israel……… en daardoor het Jodendom…….en daardoor de wereld!

  Supporters met hetzelfde gedachtegoed hebben ze genoeg.

  Like

 2. Aanvulling. Het kantoor van Groen Links is in Utrecht gelegen en niet in Amsterdam, zoals het artikel stelt. Verder vind ik de dubbele houding van deze partij ook dubieus.

  Like

 3. GroenLinks kan zich onmiddellijk aansluiten bij de partij Denk ,waarna zij samen de marsorders van de islamitische leider Erdogan ( Turkije )kunnen uitvoeren !!!”Wir haben es nicht gewustt ” kunnen ze bij deze verschrikkelijke jodenhatende partijen niet meer zeggen!!!!Een islamitische criminele Palestijnse staat is een project van en voor idioten!!Islam en vrede is een contradictie!!Bedankt Christenen voor Israël !!!!Om Sions wil zal ik niet zwijgen,JEZUS leeft!!!

  Like

 4. Amen er is maar 1 rijk van vrede en gerechtigheid en dat is het Rijk van Jezus de Christus dat komt eraan mensen,wat een heerlijke tijd zal dat worden Shalom

  Like

Reacties zijn gesloten.