Israël is 8ste grootste wapenexporteur en 15de wapenimporteur ter wereld in voorbije 5 jaar

De wapenverkoop over de hele wereld is de afgelopen vijf jaar met bijna 8% gestegen, waarbij de Verenigde Staten vasthouden aan hun positie als leidende wapenexporteur.

De Israëlische wapenindustrie staat op de achtste plaats van wapenexporteurs, met een marktaandeel van meer dan 3,1% van de totale wapenuitvoer ter wereld die een toename met 60% vertegenwoordigt de voorbije vijf jaren. De belangrijkste ontvangende ‘klanten’ van Israëlische wapens waren Indië (46%), Azerbeidjan (17%) en  Vietnam (8,5%).

Eveneens opmerkelijk is het feit dat ook Nederland opduikt in de Top-25 lijst en wel op de 10de plaats van grootste wapenexporteurs ter wereld met een marktaandeel van 2,1% van de totale werelduitvoer met als belangrijkste klanten: Jordanië (15%), Indonesië (15%) en de Verenigde Staten (11%).

Volgens het jaarverslag van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), dat wapeninspecties over de hele wereld bijhoudt, lag het totale aantal wereldwijde wapentransacties tussen 2014 en 2018 7,8% hoger dan in de voorgaande vijf jaar en 23% hoger dan het aantal verkochte wapens tussen 2004 en 2008.

Grafiek hieronder: De vijf grootste exporteurs van de afgelopen vijf jaar waren de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Duitsland en China, die samen goed waren voor 75% van de totale wapenuitvoer.

Het rapport toonde aan dat de Israëlische wapenindustrie zijn internationale status heeft behouden en behoort tot de achtste van de 67 exportlanden met een marktaandeel van 3,1%, een stijging van 60% tussen 2009 en 2013. De belangrijkste klanten van Israël zijn India met 46% van de deals , Azerbeidzjan met 17% en Vietnam met 8,5%.

Tegelijkertijd staat Israël op de 15de plaats van de 40 grootste wapenimporteurs ter wereld met 2% van de totale wapenhandel in de afgelopen vijf jaar, een stijging van 354% ten opzichte van de voorgaande vijf jaar. Ongeveer 64% van de wapenleveringen van Israël waren uit de VS. Met 27% van de transacties met Duitsland en nog eens 8,9% met Italië. Saoedi-Arabië is ’s werelds grootste wapenimporteur met een marktaandeel van 12%, een sterke stijging van 192%.

Volgens de gegevens boekten de Verenigde Staten een stijging van 29% in wapendeals, voornamelijk als gevolg van de toegenomen vraag vanuit landen in het Midden-Oosten, en groeide het marktaandeel van 30% tot 36%, terwijl Rusland een daling van 17% zag, omwille van de verminderde import van twee grote klanten – India en Venezuela. Nu bedraagt ​​het marktaandeel 21% in vergelijking met 27%, vijf jaar eerder.

De Verenigde Staten hebben hun positie als ’s werelds toonaangevende wapenleverancier verder versterkt,” zei Dr. Ode Fluernet, directeur van de wapenoverdrachtsdatabase bij het onderzoeksinstituut. “De VS hebben de afgelopen vijf jaar wapens geëxporteerd naar minstens 98 landen. Deze zendingen bevatten meestal geavanceerde wapens zoals gevechtsvliegtuigen, korteafstands kruisraketten en ballistische raketten, en een groot aantal geleide bommen.

Grafiek hieronder: Als invoerder van wapens komt Israël op de 15de plaats met maar liefst een stijging met 354% [!] in de periode 2014-2018. De belangrijkste wapenleveranciers van Israël in die periode waren de Verenigde Staten (64%), Duitsland (27%) en Italië (8,9%). Opvallend is ook dat in deze Top-15 zich negen moslimnaties bevinden met Saoedi-Arabië op kop samen met Egypte in de Top-3  van grootste wapeninvoerders.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Haim Isrovitch “Israel is the 8th largest arms exporter in the world – At the same time, Israel ranks 15th out of the world’s 40 leading arms importers with 2% of the total arms trade over the past five years” van 12 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Assaf Uni “SIPRI: Israel world’s 8th largest arms exporter – Israel’s arms exports in the past five years were 50% more than in the preceding five years, the Stockholm International Peace Research Institute reports” van 11 maart 2019 op de site van Globes

♦ naar een artikel van Zoya Mateen “After 8 Years, Saudi Arabia Displaces India as World’s Largest Importer of Weapons – According to the annual report released by the Swedish-based think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), titled ‘Trends in International Arms Transfers-2018’, India is no longer the largest importer of weapons” van 12 maart 2019 op de site van News18

♦ naar een artikelGlobal arms trade: USA increases dominance; arms flows to the Middle East surge, says SIPRI” van 11 maart 2019 op de site van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)

2 gedachtes over “Israël is 8ste grootste wapenexporteur en 15de wapenimporteur ter wereld in voorbije 5 jaar

  1. In een ideale wereld zouden deze lijstjes niet nodig moeten zijn.

    Helaas!

    Nu zullen linkse vredesapostelen echter inzoomen op (alleen) Israels 8e plaats als zijnde agressie.

    Like

Reacties zijn gesloten.