Tel Aviv installeert speciale straatverlichting om smombies (smartphone-zombies) te beschermen

Plaatje hierboven: De nieuwe junks van de 21ste eeuw teisteren de wereld: SMOMBIES! (smartphone verslaafden lopen als zombies door de straten van de wereld) [beeldbron: Steve Cutts/Bored Panda]

Israëli’s zijn de wereldleiders op het gebied van gebruik van de (a)sociale media, 77 procent van Israël’s volwassenen gebruikt de (a)sociale platforms en staat op de tweede plaats in eigendom en gebruik van smartphones.

Maar er gebeuren nogal wat ongelukken, in het bijzonder in het verkeer. SM-gebruikers zijn vaak zo diep verzonken in hun smartphones dat ze nergens meer opletten wanneer ze zich op de openbare weg begeven en brengen alzo niet enkel zichzelf in gevaar maar vooral de anderen weggebruikers.

Om deze smombies (smartphone verslaafden) tegen zichzelf te beschermen, wil men in Israël daar wat aan doen. Het gemeentebestuur van Tel Aviv-Yafo heeft deze week de eerste LED lichtstroken  van het land geïnstalleerd aan een oversteekplaats voor voetgangers in de Witte Stad, zoals Tel Aviv wordt genoemd:

Plaatje hierboven: Waarschuwingssysteem met speciale LED’s voor smombies aan het Rabinplein in Tel Aviv [beeldbron: JP]

LED-lichtstroken die van kleur veranderen op hetzelfde moment als de verkeerslichten werden geïnstalleerd aan de rand van de stoep. Verbonden met het verkeerslichtsysteem, is de vloerverlichting ontworpen om voetgangers te waarschuwen die lopen zonder aandacht te besteden aan hun omgeving, terwijl ze sms’en, hun vrienden volgen op sociale netwerken, of de nieuwste videoclips op hun smarthones bekijken.

De afgeleide ‘Smartphone-zombies’ of ‘Smombies’ zijn een wereldwijd fenomeen, gedefinieerd als lopende personen die een mobiel gebruiken en zich niet bewust zijn van de wereld om hen heen. Waarschuwende apparaten en tekens zoals die in Tel Aviv zijn de afgelopen jaren in Europa, Singapore en Australië geïnstalleerd.

De LED-lampjes aan weerszijden van de kruising van Ibn G’virol en David Bloch Street, tegenover het Rabin Square en het gebouw van het gemeentebestuur van Tel Aviv-Yafo,  maken deel uit van een proef en worden in de hele stad uitgebreid als dit een succes wordt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Tel Aviv Installs Pavement Lights to Protect ‘Smartphone Zombies’” van 11 maart 2019

♦ een artikel op deze blogIsraëliërs zijn de meest fervente gebruikers van sociale media en smartphones” van 10 februari 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.