Miljoenen dollars kostend Holocaustmuseum opent de deuren in Skopje, Noord-Macedonië

Plaatje hierboven: Zicht op een tentoonstelling in het ‘Holocaust Memorial Center for the Jews’ van Skopje, Macedonia. Het Holocaust Memorial Centre is een multimediacentrum dat bestaat uit verschillende functionele delen. Het herdenkingscentrum leidde tot grote belangstelling. Slechts drie dagen na de opening werd het bezocht door meer dan 3000 mensen [beeldbron: Wikipedia]

De hoofdstad van deze Balkanstaat van 2 miljoen mensen zag de inwijding van een Holocaustmuseum van meerdere miljoenen dollars, dat een van de beste instellingen in zijn soort wordt genoemd.

Macedonië, een geheel door land omgeven land ten noorden van Griekenland, had vóór de Holocaust een Joodse bevolking van ongeveer 8000 mensen en 7.148 van hen werd vermoord door de nazi’s en hun collaborateurs, vertelde Michael Berenbaum, een voormalig directeur van het onderzoek van het US Holocaust Museum instituut, aan het Joods Telegrafisch Agentschap (JTA)

Dat is een deel van de reden dat een instelling van de omvang van het nieuwe museum, dat volgens de Macedonische media 23 miljoen dollar kostte om te bouwen, ‘geschikt’ is in Skopje, zei hij. De financiering was afkomstig van restitutiegeld dat de regering in 2000 betaalde aan de plaatselijke Joodse gemeenschap, die nu ongeveer 200 leden telt.

Premier Zorev Zaev en Robert Singer, de uitvoerende vice-president van het World Jewish Congress, behoorden tot de andere hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig waren bij de opening van een tentoonstelling in het museum.

Het Herinneringscentrum bevindt zich in de zogenaamde Joodse wijk van Skopje, dat het centrum was van het Joodse leven in deze stad tot de deportatie van de Joden. Het museum bevindt zich achter het Museum van de Macedonische strijd, dat uitkijkt op de rivier de Vardar.

Het Holocaust-herdenkingscentrum voor de Joden in Macedonië werd officieel geopend op 10 maart 2011, precies 68 jaar nadat de geallieerde Bulgaarse en Duitse troepen de Macedonische joden hadden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Treblinka.

Het museum, een gebouw met drie verdiepingen, gelegen in het Museumkwartier van de Macedonische hoofdstad, bevat unieke displays zoals honderden koffers die aan het plafond hangen, een transportwagon die lijkt op die waarmee de Macedonische Joden worden vermoord om te worden vermoord, en een tankmotor van het soort dat wordt gebruikt om dodelijk gas te produceren voor de gaskamer van Treblinka, waar de Macedonische Joden werden gedood.

Inkom van het Holocaust Museum in Skopje, Macedonia


Bronnen:

♦ naar een artikelMultimillion-dollar Holocaust museum opens in Macedonia” van 11 maart 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelN. Macedonia marks deportation of Jews to Nazi death camp” van 12 maart 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Miljoenen dollars kostend Holocaustmuseum opent de deuren in Skopje, Noord-Macedonië

Reacties zijn gesloten.