Echte geschil tussen Israël en de Palestijnen draait om de toekomst van ‘Area-C’ en ‘Oost-Jeruzalem’

Plaatje hierboven: Idyllisch plaatje van de Israëlische gemeente Karnei Shomron in “Area-C” in het westen van Samaria voorbij de Groene Lijn op 20 november 2009. Gesticht in 1977 wonen er thans ca. 7.500 Joodse mensen [beeldbron: Gili Yaari/Flash90]

Het echte geschil tussen Israël en de Palestijnen, evenals in Israël zelf, draait niet langer om het einde van de ‘bezetting’, maar om de toekomst van Oost-Jeruzalem en Area C van Judea en Samaria.

Dat komt omdat Israël in januari 1996 de dichtbevolkte gebieden van de Westelijke Jordaanoever heeft verlaten (de A- en B-gebieden van Oslo) en de controle ervan aan de Palestijnse Autoriteit heeft gegeven. Negentig procent van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever leeft nu onder PA-controle in de gebieden A en B.

Dit bewerkstelligde de visie van premier Yitzhak Rabin om Israëls controle over het Palestijnse dagelijkse leven te beëindigen zonder een volwaardige Palestijnse staat te creëren. In tegenstelling tot de populaire perceptie, heeft Oslo Israël niet verplicht om volwaardige Palestijnse soevereiniteit te geven. Rabin bleef onvermurwbaar gekant tegen volledige Palestijnse soevereiniteit.

Helaas heeft Israël de afgelopen 20 jaar gefaald in het effectief beheren van Area C, net zoals het zijn verantwoordelijkheid was volgens de Oslo-akkoorden totdat de status van het gebied wordt bepaald in directe onderhandelingen tussen de conflicterende partijen.

In plaats daarvan hebben de Israëlische autoriteiten zich meestal soepel opgesteld omdat de PA zich agressief gedraagt in een poging om haar dominantie in de kritieke C-zones te doen gelden – met de steun van buitenlandse actoren (voornamelijk Europeanen) die vijandig staan ​​tegenover Israëls huidige of toekomstige bestuur van deze gebieden.

In een scherp opgesteld net gepubliceerd onderzoek beklaagt majoor-generaal (op rust) Gershon Hacohen van het BESA-centrum deze situatie en waarschuwt hij dat het verliezen van de controle over gebied C gevaarlijk is. Retentie door Israël van het grootste deel van Area C is een vitaal, langdurig Israëlisch nationaal belang, hij pleit voor meer professionaliteit en ideologische passie.

Kaartje uit 2005 van de ‘Betwiste Gebieden’

Hacohen legt uit dat Area C alle Joodse plaatsen in Judea en Samaria omvat, plus IDF-bases, transportaders, vitale topografische locaties en bewoonbare lege ruimtes tussen de Jordaanvallei en de metropool van Jeruzalem. Deze zeer strategische en dunbevolkte gebieden zijn van enorm economisch, communaal, ecologisch en cultureel belang, om nog maar te zwijgen van hun historische betekenis als de fundering van het eeuwenoude Joodse voorouderlijk thuisland.

Hacohen beargumenteert, gebaseerd op een zeer gedetailleerde militaire analyse, dat de overgave van Area C aan een mogelijk vijandige Palestijnse staat de verdediging van het Israëlische achterland vrijwel onmogelijk zou maken. Het zal onmogelijk zijn de demilitarisering van zo’n entiteit te verzekeren. Aanvaltunnels en torpedo’s zouden zich uitbreiden, in Hezbollah-stijl.

Hij verwerpt de gedachte dat Israël zich veilig kan terugtrekken uit Area C en gemakkelijk het gebied opnieuw kan veroveren als het een basis van terrorisme tegen Israël zou worden – zoals sommige generaals aan de linkerkant hebben betoogd. Dit zou een nachtmerrie zijn, geen ‘wandeling in het park’, zegt hij.

Hij roept ook op tot grootschalige bouw van het Israëlische huis over strategische delen van Area C, zoals de corridor Jeruzalem-Jericho, die de centrale oost-westtoegangsroute van Israël verankert voor de overdracht van strijdkrachten van de kustvlakte naar de verdedigingslinie van de Jordaanvallei.

Hacohen stelt verder dat de ‘wrijving’ die wordt gegenereerd door de aanwezigheid van Israëlische steden in Judea en Samaria van grote militaire waarde is voor de IDF; het draagt ​​bij aan het vermogen van het leger om effectief te opereren in de gebieden, niet het tegenovergestelde.

De ‘hybride’ situatie waarin Israël-steden en de IDF zich in Area C met Palestijnen begeven, is de situatie die de voorkeur heeft, schrijft hij. Het concept van Ehud Barak van een nette verdeling van het grondgebied met een hek in het midden – ‘we zijn hier en zij zijn daar’ – is strategisch ongezond, concludeert Hacohen.

Of iemand de defensie en diplomatieke conclusies van Hacohen wel of niet aanvaardt, wat naar voren komt uit zijn studie, is ongetwijfeld, denk ik, de noodzaak om Area C veel breder en doeltreffender – en eerlijk – te besturen. Belangrijke functionarissen van het Israëlische burgerbestuur maken duidelijk dat Israël hier niet in slaagt.

De wetteloosheid die momenteel heerst in Area C doet ernstige en, in sommige gevallen, brengt permanente schade aan natuurlijke hulpbronnen, het milieu en de kwaliteit van leven voor Israëliërs en Palestijnen aan beide zijden van de Groene Lijn. Bovendien, door Area C niet strak te controleren, dwaalt Israël verder af van de sterkste onderhandelingstroef die het heeft voor toekomstige onderhandelingen.

Corridor Jeruzalem-Jericho met daartussen Area E-1

Echt bestuur zou betekenen het voorkomen van vijandig, ongeoorloofd, onbeheerst Palestijns bouwen in zones die cruciaal zijn voor Israëlische belangen zoals het gebied gekend als Area E-1 (kaartje hierboven), de Hebron Hills en de Jordaanvallei, en het controleren van de inmenging van Europese regeringen, vijandige VN-organisaties en ngo’s in dergelijke zaken.

Er is een hele wereld van door Europa gefinancierde bureaus die een constante juridische strijd voert in Israëlische rechtbanken tegen elke Israëlische poging om zijn bestuur in Area C af te dwingen. Neem de eindeloze veldslagen met betrekking tot Khan al-Ahmar als een voorbeeld.

Deze ngo’s zouden beter investeren in vrede door zich te concentreren op democratisch bestuur, de rechtsstaat en de mensenrechten in de Palestijnse Autoriteit zelf, in de gebieden A en B; waar helaas alleen de meest autocratische en corrupte regime van toepassing is. Brede en effectieve heerschappij door Israël betekent ook de ontwikkeling van de rotte wegeninfrastructuur en rigoureus toezicht houden op de wild-west wegen van Area C; een kernpunt dat van invloed is op de kwaliteit van het leven van zowel Israëliërs als Palestijnen.

Tegelijkertijd betekent eerlijk bestuur de Palestijnse civiele en gemeentelijke ontwikkeling op georganiseerde wijze toestaan ​​in delen van het Area C gebied die de Israëlische belangen niet bedreigen – zoals de goedkeuring van het Kalkilyah-uitbreidingsplan. (Helaas werd het plan vorig jaar getorpedeerd door de Netanyahu-regering).

Kortom, we hebben bestuur nodig met richting en doel, wat betekent dat Israël Area  C effectief en met veel meer autoriteit moet beheren, of het het grondgebied als een effectieve kaart voor toekomstige onderhandelingen wil behouden of het van plan is om de gronden aan te hechten bij Israël.

Illegale Arabische nederzetting Khan Al-Ahmar in Israël’s C-gebied

Vaak wordt beweerd dat de Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria ‘Palestijnse gronden in Area C ‘opslokt’. Dit is onzin, zoals een eenvoudige kennismaking met basisfeiten duidelijk maakt. Het grootste deel van Area C is adembenemend leeg: de Judese woestijn, de noordelijke Samarische woestijn en de Jordaanvallei. Deze gebieden zijn meestal natuurreservaten, schietzones en weidegronden, wat neerkomt op 2 miljoen van de 3,5 miljoen dunams land in Area C.

Alle Joodse en Arabische bewoning in Area C gebied (zowel bebouwde gebieden als landbouw) beslaat slechts ongeveer 40% van de landmassa. Dat bestaat uit ongeveer 200.000 Palestijnen in 25 steden en honderden ongeorganiseerde gehuchten, met huizen op 8% van Area C en landbouw op nog eens 25% van het grondgebied.

Er zijn 400.000 Israëli’s die wonen in Area C, en hun nederzettingen zitten op 2,5% van Area C, met uitbreidingsplannen tot 7%. Dit betekent dat er ruimte is voor zowel de Israëlische als de Palestijnse bevolking om te bloeien in Area C, als het wordt beheerd met een stevige en verstandige hand.

Jarenlang hebben sommige Israëlische politici de noodzaak van het rigoureus besturen van Area C genegeerd omdat, zo dacht men, een groot deel van het land al snel genoeg zou worden onderhandeld in vredesbesprekingen met de Palestijnen, hoe dan ook. Hetzelfde geldt voor Oost-Jeruzalem, dat tot nu toe heeft gefaald om genoeg Israëlische investeringen en middelen te ontvangen.

Maar zelfs met een vredesinitiatief van Trump voor de deur is de kans klein dat er binnenkort een Israëlisch-Palestijnse overeenkomst opkomt. Dientengevolge zal Israël waarschijnlijk Oost-Jeruzalem moeten besturen (dat het heeft geannexeerd) en zal het Area C gebied (delen waarvan het mogelijk zal willen annexeren) voor de nabije toekomst beheren. Het zou dit ijverig en oordeelkundig moeten doen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David M. Weinberg “Dispute between Israel, Palestinians around ‘Area C’ – The real dispute between Israel and the Palestinians is around the future of eastern Jerusalem and Area C of Judea and Samaria” van 8 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Gershon Hacohen “Area C is Strategically Vital for Israel” van 18 april 2018 en een artikel van David M. Weinberg “On the Future of Jerusalem” van 27 juni 2017 en een artikelWhat Status Quo on the Temple Mount?” van 25 juli 2017 op de site van BESA

♦ naar een artikelThe Roots of Evil: Land Theft in Area C is Creating a De Facto Palestinian State” van november 2018, een dossier op de site van Regavim

♦ een artikel op deze blogEuropese Unie dreigt Israël met sancties als het illegale nederzetting Khan Al-Ahmar opdoekt” van 13 september 2018

3 gedachtes over “Echte geschil tussen Israël en de Palestijnen draait om de toekomst van ‘Area-C’ en ‘Oost-Jeruzalem’

  1. Het échte geschil tussen Israel en “de palestijnen” gaat over de vraag of het IQ van de Palestijnse Arabieren het zal winnen van hun EQ.

    Zolang zij als absolute prioriteit de vernietiging van Israel boven een vredelievende, democratische eigen staat stellen, is het allemaal geklets in het ruimte.

    Like

Reacties zijn gesloten.