Het gaat goed met het uitgevonden volk: Abbas stelt nieuwe premier van de PA aan

Het schiet lekker op met de Palestijnse staat van Mahmoud Abbas. Zijn staat zonder volk, zonder cultuur, zonder historiek en vooral zonder land noch grenzen, heeft weer een nieuwe premier, de 5de alweer sinds ‘Palestina’ na het ondertekenende van de Oslo Akkoorden met Israël (Oslo I Akkoord in 1993 en Oslo II Akkoord in Taba van 1995),  een vorm van zelfbestuur heeft gekregen.

Op zondag werd de 60-jarige Mohammad Shtayyeh uit Shechem (Nabloes), een belangrijk lid van de centrale commissie van de Fatah-partij, door Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, belast met het vormen van een nieuwe coalitieregering, zo meldde WAFA. Het besluit kwam nadat de vorige regering, geleid door Rami Hamdallah, eind januari ontslag had genomen.

Terwijl Hamdallah de verzoening tussen de PA en de op Gaza gebaseerde terreurgroep Hamas goedkeurde, zeiden de hoge Fatah-leiders dat de volgende PA-coalitie zou werken om Hamas te isoleren, te midden van de voortdurende impasse. Waarnemers hebben gesuggereerd dat Abbas ‘selectie van Shtayyeh gedeeltelijk bedoeld was om het isolement van Hamas te verdiepen, en ervoor te zorgen dat de volgende coalitie de in Gaza gebaseerde terreurgroep niet omvat.

Terwijl Hamas en de PA in 2017 een alomvattende verzoeningsovereenkomst hebben ondertekend, die bepalingen bevatte voor een eenheidsregering in ruil voor de herbevestiging van PA-controle over Gaza, werd het akkoord nooit uitgevoerd. De daaropvolgende impasse mondde uit in het afsnijden van de financiering door de PA aan de openbare werknemers van Gaza en een einde aan de financiering voor elektriciteitsaankopen en brandstof voor de enige elektriciteitscentrale van de Strip.

Plaatje hierboven: Washington, 29 juli 2013, het vredesproces wordt hervat. Van links naar rechts: Yitzhak Molcho en Tzipi Livni onderhandelen voor Israël en voor ‘Palestina’ werd andermaal Saeb Erekat (3de van links) afgevaardigd die wordt bijgestaan door Dr. Mohammed Shtayyeh (helemaal rechts), een adviseur van president Mahmoud Abbas [beeldbron: AP/Charles Dharapak]

Premier van de PA
Na de eerste parlementsverkiezingen, die plaatsvonden op 20 januari 1996 en waaraan Hamas toen weigerde deel te nemen, zal het nog meer dan zeven jaar duren vooraleer Yasser Arafat een regering zal samenstellen en een premier aanduiden. De eerste premier van de Palestijnse (Nationale) Autoriteit was Mahmoud Abbas per 19 maart 2003.

Hij werd op 7 oktober 2003 opgevolgd door Ahmed Qurei die het mits een korte onderbreking volhield tot 29 maart 2006. Na de 2de en voorlopig  laatste verkiezingen die in de Palestijnse Autoriteit werden gehouden op 25 januari 2006 en die toen werden gewonnen door Hamas, zowel op de West Bank als in de Gazastrook, werd Hamasleider Ismail Haniyeh de 3de premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president.

Echter, Abbas ging niet akkoord met de uitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh op 14 juni 2007 en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger. Op 13 april 2013 nam Fayyat ontslag en op 2 juni 2013 benoemde de Palestijnse president Mahmoud Abbas Rami Hamdallah van Al Fatah als de 4de premier van  de PA waarmee hij Salam Fayyad opvolgde.

Zijn benoeming werd niet erkend door Hamas, die niet werd geraadpleegd in de beslissing. Echter reeds op 20 juni 2013 diende Hamdallah zijn ontslag in, wat Abbas op 23 juni heeft aanvaard. Echter, nauwelijks zes weken later vroeg Abbas Hamdallah om een ​​nieuwe regering te vormen, wat hij op 19 september 2013 deed. Hij werd op 2 juni 2014 benoemd tot hoofd van de eenheidsregering Fatah-Hamas maar die nooit gefunctioneerd heeft. Die laatste functie heeft hij officieel per 29 januari 2019 neergelegd.

Plaatje hierboven: Gaza, 26 maart 2006. Nadat Hamas de parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden tot ieders verbazing (en verbijstering) had gewonnen werd Hamasleider Ismail Haniyeh de 3de officiële premier van de Palestijnse Autoriteit [beeldbron: Abid Katib/Getty Images]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Abbas appoints new PA premier – PA chairman Mahmoud Abbas taps Fatah committee member, in attempt to form new ruling coalition – without Hamas” van 10 maart 2019 op de site van Arutz Sheva