Ondanks storingen, voltooit de Israëlische maanlander een belangrijk manoeuvre

Het eerste Israëlische ruimtevaartuig voerde donderdagmiddag een succesvol manoeuvre uit, ondanks eerdere storingen en complicaties veroorzaakt door een gebrekkig navigatiesysteem van de sterrentracker. Volgens een verklaring van SpaceIL, het particuliere Israëlische bedrijf dat Beresheet ontwierp en bouwde, voerde het ruimteschip van de maanlander met succes de manoeuvre uit om 15:11 uur. De tijd van Israël – ondanks aanhoudende problemen met het navigatiesysteem van de ruimtetron.

“Vandaag om 15:11 uur (Israëlische tijd) werd een manoeuvre van het ruimteschip Beresheet met succes uitgevoerd door het grondteam van SpaceIL en Israel Aerospace Industries. Het ruimteschip Beresheet is op weg naar een elliptische baan, die een maximale afstand van 270.000 kilometer (167.770 mijl) van de aarde heeft.”

“Het manoeuvre was gecompliceerd vanwege de noodzaak om om te gaan met de beperkingen van de star trackers, maar werd succesvol uitgevoerd volgens plan. Tijdens de manoeuvre werd Beresheet’s hoofdmotor 152 seconden geactiveerd. Het volgende manoeuvre is gepland om plaats te vinden in ongeveer twee weken.”

Het ruimtevaartuig ter grootte van een wasmachine dat op 21 februari ’19 op Cape Canaveral werd gelanceerd, is de eerste maanlander van Israël. Het onbemande voertuig zal naar verwachting in april op de maan landen.

Kort na de lancering stuitte het grondteam echter op technische problemen met Beresheet, waaronder een slecht werkende star-tracker, en een storing in het computersysteem waardoor het vaartuig zichzelf opnieuw instelde – een gepland manoeuvre ontbrak. Sindsdien zeggen de teams van SpaceIL en IAI echter dat het ruimtevaartuig in staat lijkt om de nodige manoeuvres uit te voeren, ondanks de aanhoudende problemen met het star-trackersysteem.

Beresheet heeft verscheidene interessante zaken aan boord zoals bv. een instrument, gebouwd door het Weizmann Institute of Science, dat dient om het magnetisch veld van de maan te meten terwijl het ruimtevaartuig nadert voor de landing. Die informatie zou iets over de ijzeren kern ver onder de oppervlakte kunnen onthullen.

NASA voorzag het ruimtevaartuig van retroreflectoren, in wezen spiegels die licht reflecteren in dezelfde richting als de inkomende straal. Lasers op aarde die op die plek schijnen zullen terugstuiteren, wat een nauwkeurige meting van de afstand tussen de aarde en de maan mogelijk maakt. Apollo-astronauten lieten bijna 50 jaar geleden soortgelijke apparaten op de maan achter.

Het ruimtevaartuig heeft ook een tijdcapsule aan boord met honderden digitale bestanden, waaronder de Torah, de Israëlische vlag, kunstwerken die door het publiek zijn bijgedragen en een kinderboek dat is geïnspireerd op de missie van SpaceIL naar de maan.

Het zal ook een digitaal archief met 30 miljoen pagina’s met informatie overladen – inclusief een volledige versie van de Engelstalige Wikipedia-encyclopedie – geleverd door de Arch Mission Foundation, een non-profitorganisatie die probeert een back-up te maken van de kennis van de mensheid.

Israëli Beresheet  op  de maan op 11 april 2019?


Bronnen:

♦ naar een artikelDespite malfunctions, Israeli lunar lander completes maneuver – ‘Beresheet’, Israel’s first spacecraft, on route to elliptical orbit taking it out to 270,000 km from Earth” van 7 maart 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Erik Mack “Israeli lunar lander Beresheet back on track after glitch – The first privately funded moon mission had an early hiccup but still managed to light up its engines and get a little closer to its target” van 1 maart 2019 op de site van C-Net

♦ naar een artikel van Kenneth Chang “After SpaceX Launch, Israeli Spacecraft Begins Journey to the Moon” van 21 februari 2019 op de site van The New York Times

Een gedachte over “Ondanks storingen, voltooit de Israëlische maanlander een belangrijk manoeuvre

Reacties zijn gesloten.