Op vrouwendag uitpakken met spectaculaire Joodse vrouwenfilm ‘Captain Marvel’

Een spectaculaire feministische film van Marvel “Captain Marvel” die deze week is uitgekomen in de filmzalen van België en Nederland en werd gemaakt door de Joodse regisseuse Anna Boden en met de Joodse actrice Brie Larson als Captain Marvel (plaatje hierboven) in de hoofdrollen, dat is pas entertaintment van de bovenste plank!

Na Gal Gadot als Superwoman, Jennifer Lawrence als Katniss Everdeen in de Hunger Games trilogie en Raven / Mystique in de reeks “X-man”, Scarlett Johansson  als Black Widow in de reeks Avengers en Natalie Portman als Padmé in Star Wars pakt Marvel opnieuw uit met enkele sterke Joodse vrouwen in Hollywood.

Trailer Captain Marvel

Het hoofdpersonage in deze ‘Captain Marvel’ is een blonde vrouw uit de ruimte die een gat in je kan schieten met fotonen die uit haar vuisten komen (opletten dus!) De film is geregisseerd door het echtpaar Ryan Fleck en Anna Boden. Boden is Joods, dus volgens de halachische wet betekent dit dat hun film ook Joods is. Mazzel tov! Anna R. Boden werd geboren in 1976 en de 42-jarige groeide op in een Joods gezin in de buitenwijk Newton van Boston, Massachusetts.

De hoofdrol wordt gespeeld door Brie Larson (die de Oscar won voor de erg deprimerende film ‘Room’) als een ‘Bourne Identity’ -type super soldaat, onderdeel van ‘Starforce’ op de Kree thuiswereld van Hala, vechtend in de oneindige oorlog tegen de Skrulls. Ze lijdt aan geheugenverlies, dus terwijl ze het instinct van haar krijger behoudt, kan ze alleen momenten uit haar verleden in flitsen onthouden.

Een gevecht tegen de slechteriken stuurt haar naar de aarde (de aarde van de jaren negentig, dus volg de REM en No Doubt op de soundtrack) en terwijl ze samenwerkt met Nick Fury (een gecomputeriseerde, verjongde Samuel L. Jackson), begint ze om meer te weten te komen over die verborgen herinneringen. Gezien de achtergrond van Boden bedacht ik me een grootschalige Joodse metafoor voor de Skrulls.

Het ras van onbegrepen, slecht behandelde buitenstaanders is mogelijk een symbool voor het Joodse volk. Hun primaire superkracht, het vermogen om hun fysieke uiterlijk te veranderen in die van iedereen die ze zien, was een commentaar op hoe onze mensen zich tussen de naties moesten assimileren om te overleven in de loop van de eeuwen. Misschien is het zelfs een spel op oude stereotypen – het bedrieglijke ‘rootless cosmopolitan’ dat nooit een goede trouw aan het gastland kan hebben.

Hoewel er geen sprake is van een voorouderlijk thuisland, heeft de belegerde leider, gespeeld door Ben Mendelsohn, een teder moment wanneer hij zich tot onze held wendt en zegt: ‘we zijn gewoon op zoek naar een plek om te wonen.’ In een recent interview , zei Boden dat ze hoopte dat haar film meer als een ‘humanistische’ film zou worden beschouwd dan alleen maar een feministische film. Ik zou zeggen dat ze het heeft gedaan, want er is niet veel in de film die aanvoelt als een politieke grootheid. Toegegeven, ze is een buitenaardse in een ruimteschip die in de jaren negentig gevangen zit, maar het is nog steeds niet als een leeg symbool voor alle Vrouwelijkheid.

Lijst van 36 mooiste Joodse actrices in Hollywood:

1) Jennifer Lawrence
2) Emma Watson
3) Scarlett Johansson
4) Kristen Stewart
5) Brie Larson
6) Gal Gadot
7) Emma Stone
8) Amber Heard
9) Margot Robbie
10) Cara Delevingne
11) Alicia Vikander
12) Chloë Grace Moretz
13 Natalie Portman
14) Mila Kunis
15) Millie Bobby Brown
16) Eva Green
17) Anne Hathaway
18) Megan Fox
19) Angelina Jolie
20) Daisy Ridley
21) Elizabeth Olsen
22) Elle Fanning
23) Charlize Theron
24) Jennifer Aniston
25) Sandra Bullock
26) Alexandra Daddario
27) Julia Roberts
28) Shailene Woodley
29) Olivia Wilde
30) Emilia Clarke
31) Winona Ryder
32) Gwyneth Paltrow
33) Kate Beckinsale
34) Keira Knightley
35) Melissa McCarthy
36) Felicity Jones


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jordan Hoffman “Mazel tov! Ahead of International Women’s Day, Marvel cinema births a (s)hero” van 7 maart 2019 en International Womens Day op de site van The Times of Israel