Hamas financiering mag bevrozen worden zegt Europees Gerechtshof

Gaza, vrijdag 12 december 2014. Naar aanleiding van de 27ste verjaardag van de terreurgroep Hamas gooiden de Al Qassam Brigades, de moordbrigade van Hamas, een religieuze Jood op de brandstapel. Achteraf bleek het gelukkig om een pop te gaan. Misschien een tip voor het volgende carnavalsfeest in Aalst? Ook een maquette die de toekomstige ‘Derde’ Tempel moest voorstellen ging mee in de vlammen op [bron]

Het Gerecht van de EU oordeelde op woensdag dat het blok de bevriezing van tegoeden van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, mag verlengen. Hamas stuurt openlijk aan op de vernietiging van Israël en vuurde reeds duizenden raketten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël.

Een uitgebreid panel van rechters verwierp de argumenten van Hamas als ongegrond en de Raad van de EU oordeelde dat de plaatsing van Hamas op de EU-lijst van verboden terroristische organisaties terecht is. Hamas, dat in 2007 tijdens een gewelddadige putsch haar rivaal Al Fatah (geleid door Mahmoud Abbas) uit Gaza verdreef en sindsdien heel alleen de Strook controleert, staat sinds 2001 op de EU-terreurlijst.

Op woensdag 17 december 2014 verwijderde het European Court of Justice (ECJ) Hamas van de lijst van verboden terreurorganisaties van de Europese Unie. Die verwijdering van de zwarte lijst was volgen het ECJ slechts ‘tijdelijk’ en om ‘technische redenen’. Er zou namelijk een “verkeerde procedure zijn gevolgd, die wordt bijgesteld zodat Hamas dan later terug op de terreurlijst kan.

Enkele jaren later, op woensdag 26 juli 2017, plaatste het Europese Hof van Justitie in Luxemburg de terreurgroep Hamas en zijn moordbrigade aka de Al Qassam Brigades opnieuw op haar lijst van terreurorganisaties.

Het arrest van het Gerecht kwam neer op de laatste afwijzing van de inspanningen van Hamas om te worden verwijderd van de zwarte lijst van de EU die in 2001 werd opgesteld op basis van een VN-resolutie na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. “In het arrest van vandaag onderzoekt het Gerecht alle argumenten van Hamas en verwerpt ze in hun totaliteit“, zei de Luxemburgse rechtbank in een verklaring. Dientengevolge wordt “het besluit om de bevriezing van het Hamas-fonds te verlengen bevestigd“.

De rechtbank bevestigde een EU 2015-besluit om Hamas op de zwarte lijst te houden en zei dat het een Britse bevinding accepteerde dat Hamas nog steeds terreurdaden verrichtte tussen 2011 en 2014. De terreurgroep Hamas beweerde ook dat de EU het beginsel van niet-inmenging had geschonden en inbreuk maakte op de rechten van verdediging, rechtsbescherming en eigendom. Maar dat werd allemaal verworpen door de ECJ.

Dankbericht van Hamas aan hun progressieve bondgenoten en sponsors in het Westen:


Bronnen:

♦ naar een artikelEU court upholds freeze on Hamas funds, keeps group on terror blacklist” van 6 maart 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Laurenz Gehrke “Hamas funds can be frozen, EU General Court confirms – A similar appeal by Hamas was dismissed in December 2018” van 6 maart 2019 op de site van Politico

♦ een artikel op deze blogEuropese rechtbank verwerpt eis van Hamas om van terreurlijst te worden geschrapt” van 15 december 2018

Een gedachte over “Hamas financiering mag bevrozen worden zegt Europees Gerechtshof

Reacties zijn gesloten.