Antwerpse Joden staken hun verzet tegen het plaatsen van Stolpersteine

Plaatje hierboven: Stolpersteine in de Jonker Fransstraat 19, Rotterdam (Kralingen-Crooswijk), ter herinnering aan Bernard Roos en zijn vrouw Sara Betje Roos-Abas die in 1942 via Westerbork werden gedeporteerd naar KZ Auschwitz en daar op 19 oktober 1942 werden vermoord [beeldbron: Traces of War]

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatste op dinsdag 5 maart 2019 een dertigtal ‘Struikelstenen’ (Stolpersteine of pavés de mémoire in het Frans) verspreid over diverse wijken in Antwerpen en zijn districten. Het lijkt er dus op dat de Joodse gemeenschap haar verzet tegen de struikelstenen heeft opgegeven .

Stolpersteine of Struikelstenen zijn herinneringstenen aan slachtoffers van de nazibezetting die gewoonlijk worden geplaatst aan de huizen waar het slachtoffer(s) laatst woonden. Meestal Joden, maar ook verzetsmensen, Jehova’s Getuigen, homoseksuelen e.a. die vermoord werden door de nazi’s in de kampen. Op een messingplaatje bovenop de steen komt naast de naam van het slachtoffer en zijn geboortedatum ook de datum waarop het slachtoffer werd gearresteerd en zijn deportatiegegevens.

In België worden al tien jaar dergelijke stenen geplaatst met de allereerste steen in Brussel op 13 mei 2009. Net zoals in andere Belgische steden waar struikelstenen werden ingebed in voetpaden en pleintjes zoals Charleroi, Eupen, Gent, Leuven, Luik, Mol en Sint-Truiden behalve dan in Antwerpen, waarmee de sinjorenstad de enige stad was in West-Europa waar Stolpersteine taboe bleven, ondanks het feit dat er al 65.000 struikelstenen zijn geplaatst verspreid over heel Europa.

Op 12 februari 2018 werden, op twee plaatsen in Antwerpen de eerste struikelstenen ingemetseld in de stoep, om slachtoffers van de nazi’s te herdenken die daar woonden. Aldus werden in Antwerpen de eerste struikelstenen gelegd: één struikelsteen voor Emile Zuckerberg, een jongetje van vier dat in 1942 werd gedeporteerd uit de Pretoriastraat en een steen voor Keyla Gitla Szafirstein, lid van een Joodse verzetsfamilie in de Stoomstraat.

Dat gebeurde zonder toestemming van de stad en zeer tegen de zin van de Joodse gemeenschap bij monde Michael Freilich van Joods Actueel Magazine. Vooral het Forum der Joodse Organisaties (FJO), dat de belangrijkste Joodse organisaties in Antwerpen vertegenwoordigt, wilde er helemaal niet van weten. “Gedenkstenen waar mensen over lopen, dat is onrespectvol”, zei Diane Keyser, toenmalig voorzitster van het Forum. “Bovendien wonen daar nu nieuwe Antwerpenaars, die geen enkele voeling hebben met de Shoah.”

Belgische Joden bekvechten al ruim zeven jaar over de struikelstenen. In Antwerpen stond toenmalig burgemeester Patrick Janssens (SP.a) aanvankelijk niet onwillig tegenover het initiatief maar verbood uiteindelijk toch het plaatsen van de stenen onder druk van de Antwerpse Joodse gemeenschap en hun organisaties. Maurice Sosnowski, voorzitter van de CCOJB (de Franstalige tegenhanger van het FJO) zei destijds over Patrick Janssens dat hij… “zo idioot is geweest om ‘raad’ te gaan vragen aan het Joods Forum”.

Maar dat lijkt nu allemaal voorbij te zijn.

Stolpersteine zijn stenen waarover je niet struikelt met je voeten, maar met je hart en je hoofd. Ze zetten mensen aan tot nadenken over oorlog en vrede“, zei Tine Heyse op 11 februari 2018, schepen voor internationale solidariteit in Gent

Door een Struikelsteen wordt de herinnering aan het slachtoffer in ons dagelijks leven bewaard. Iedere steen symboliseert bovendien ook het gezamenlijke lot van alle slachtoffers,zei de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in juni 2012

Stolpersteinen in Brussel


Bronnen:

♦ naar een artikel van Philippe Truyts “Dertig struikelstenen voor slachtoffers nazigruwel: “Nu hebben we plek om grootouders te herdenken” van 6 maart 2019 op de site van Het Laatste Nieuws

4 gedachtes over “Antwerpse Joden staken hun verzet tegen het plaatsen van Stolpersteine

 1. We kunnen beter struikelstenen plaatsen voor de twee Europarlementen één in Brussel ,en die andere steen voor het europarlement te Straatsburg van ongeveer 2 meter hoog om de staat Israël en haar bevolking een hart onder de riem te steken ,want praatjes vullen geen gaatjes en gedane zaken nemen geen keer !!!Dat europarlementariërs tuig moet overtuigd worden dat een islamitische Palestijnse staat een project van en voor idioten is!!!

  Like

 2. 65000 struikelstenen op de straten van Europa voor het ‘herdenken’ van individuele slachtoffers onder de 5 miljoen vermoorde Joodse mannen & vrouwen en 1 miljoen kinderen.

  Dat herdenken blijkt dus niet te werken daar het Antisemitisme weer in volle glorie tiert in diezelfde straten en Europeese leiders de énige Joodse staat dwarsbomen waar mogelijk en haar vijanden belonen voor slecht gedrag.

  Maar het geeft een Europees slecht geweten een goed gevoel….en daar gaat het om.

  Like

 3. Niet klagen hoor. Gewoon uit respect even stilstaan bij het verleden is niet verkeerd. Jood of geen jood. Eventueel als familielid van een andere slachting. Zonder bijgevoelens en gedachtenspinsels.
  Even.

  Like

Reacties zijn gesloten.