Israelisch ruimtevaartuig Beresheet neemt eerste selfie

Het ruimteschip Beresheet zond dinsdag een foto terug die werd gemaakt met zijn ‘selfie camera’, waarin de Israëlische vlag 37.600 kilometer (23.000 mijl) boven de aarde te zien is. Een plaquette aan de buitenzijde van de maanlander toont de nationale vlag van Israël evenals de zinsnede ‘Am Yisrael Chai‘ (het volk van Israël leeft) en ‘Small country, big dreams‘ (klein land, grote dromen).

De selfie is gemaakt tijdens een langzame omwenteling van het vliegtuig, met Australië zichtbaar op de achtergrond. De foto komt nadat het maangebonden vaartuig donderdagnacht met succes een sleutelmanoeuvre heeft uitgevoerd, vorige week na een verontrustende computerglitch.

Grondbediening activeerde de hoofdmotor van het ruimtevaartuig gedurende vier minuten en plaatste het in een nieuwe baan die het tot een afstand van 131.000 kilometer van de aarde brengt. Het volgende manoeuvre is gepland voor deze week. Beresheet, wat ‘Genesis’ betekent in het Hebreeuws, steeg op vanuit Cape Canaveral bovenop een Falcon 9-raket van het privé Amerikaanse SpaceX-bedrijf van ondernemer Elon Musk.

Als het lukt, schrijft Beresheet twee keer geschiedenis: als de eerste private landing op de maan en de eerste vanuit Israël. Het vaartuig heeft ook een Israëlisch snelheidsrecord gebroken met een snelheid van 10,5 kilometer per seconde, aldus Opher Doron, general manager van de ruimtedivisie bij Israel Aerospace Industries.

De maanlander ‘Beresheet’ (Genesis)

De vierbenige Beresheet, nauwelijks zo groot als een wasmachine, zal de aarde omcirkelen in steeds grotere lussen totdat deze wordt gevangen door de maanzwaartekracht en in een baan rond de maan gaat. Als alles goed gaat zal de touchdown plaatsvinden op 11 april in de Sea of ​​Serenity op de maan, precies twee dagen na de vervroegde Israëlische parlementsverkiezingen.

Video: Lancering Nusantara Satu


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli spacecraft snaps Earth ‘selfie’ with flag from 23,000 miles away” van 5 maart 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsraeli spacecraft ‘Beresheet’ sends first selfie from more than 23,000 miles away” van 5 maart 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van David Israel “Israeli Spacecraft Beresheet Takes First Selfie” van 5 maart 2019 op de site van The Jewish Press

♦ een artikel op deze blogSuccesvolle lancering van Israël’s eerste maanlander: Israel goes to the Moon! +video” van 22 februari 2019 en een artikelNa de lancering van Israël’s ruimtetuig, roept Roger Waters op om de Maan te boycotten” van 24 februari 2019

3 gedachtes over “Israelisch ruimtevaartuig Beresheet neemt eerste selfie

Reacties zijn gesloten.