Op Carnavalsfeest in Aalst waren de Joden weer het mikpunt van spot en broeiende Jodenhaat

Update heden 16u29: De Europese Commissie (EC) heeft de daden van antisemitisme sterk veroordeeld die een groep presenteerde tijdens het carnaval van Aalst en België gevraagd om de nodige maatregelen te nemen. “Het zou voor iedereen duidelijk moeten zijn dat het weergeven van dergelijke representaties in de straten van Europa absoluut ondenkbaar is, 74 jaar na de Holocaust,” zei de hoofdwoordvoerder van de EC, Margaritis Schinas

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties (CCOJB) dienen samen klacht in bij Unia en bij de stad Aalst. Ze zijn niet te spreken over een praalwagen die te zien was in de carnavalsoptocht (bekijk hier het videoverslag).

Op het jaarlijks weerkerend Carnavalsfeest van Aalst leek het erop dat we weer even in de 19de eeuw vertoefden toen in heel Europa (en ver daarbuiten!) Jodenhaat en antisemitisme nog bon ton was en maatschappelijk compleet ingeburgerd was, van hoog tot laag.

Sterotiepe voorstellingen volgden van Joden met grote hoeden en haakneuzen die bulken van het geld, niet toevallig (de collaboratie tijdens WOII indachtig) het typische beeld dat Vlamingen en Belgen in het algemeen hebben over Joden, hoewel de meesten van hen nog nooit een Jood ontmoet of gesproken hebben.

Van waar herkennen we deze hardnekkige Middeleeuwse typeringen nog?

Op 9 november 1923 pleegde Adolf Hitler een mislukte staatsgreep in Duitsland bekend als de Bierkellerputsch, die het voorspel bleek van de opkomst van het Derde Rijk in 1933 en de nazi-Holocaust op de Joden (1941-1945).

Om het volk klaar te stomen voor zijn geplande liquidatie van het Europese Jodendom, maakte Hitler en de zijnen handig gebruik van de toen bestaande media middelen. Het was de gouden tijd van Rijkspropagandaleider Jozef Goebbels en SA man Julius Streicher die het virulente antisemitische semi-ponografische rioolblad Der Sturmer publiceerde in een oplage van honderdduizenden exemplaren.

Het volk werd aldus vakkundig overspoeld met beelden en posters van Joden met typische haakneuzen en grote hoeden die op een berg geld zaten. Precies dezelfde beelden zoals we ze het afgelopen weekeinde in Aalst zagen.

De Joden zelf konden er niet mee lachen. Kersverse nieuwe voorzitster van het Forum der Joodse Organisaties (FJO) Regina Suchowolski-Sluszny en voorzitter van de CCOJB Yohan Benizri zeiden hierover:

De karikaturen zoals die van Der Sturmer, van Joden met een kromme neus en koffers geld, zijn typerend voor het nazisme van 1939. In een democratisch land als België heeft dit geen plaats in 2019, carnaval of niet. De Joodse gemeenschap aanvaardt uiteraard humor, dit is zeer belangrijk in een maatschappij, maar er zijn grenzen die niet kunnen worden overschreden. Wij hebben aan den lijve de gevolgen ondergaan van de karikaturen van Der Sturmer in WOII. Het FJO en het CCOJB zullen samen stappen ondernemen bij de verantwoordelijke autoriteiten om concrete afspraken overeen te komen voor de toekomst.

De onderbuik spreekt
In februari 2009 pakte het jaarlijks Aalsters carnaval uit met  typische antisemitische voorstellingen van Joden: grote hoeden, zwarte kleren, haakneuzen, baarden en lange bakkebaarden enz. Enfin, zichtbaar “duidelijke samenzweerders waarvan iedereen wel weet wie ze zijn en wat ze zoal doen achter de coulissen van de maatschappij wat het daglicht niet kan verdragen…“.. Bent u nog mee? (plaatje rechts)

Vier jaar later, februari 2013, was het weer van dattum. Al enige tijd beschouwt de Unesco de carnavalsoptocht in Aalst als werelderfgoed. Een groep deelnemers pakte uit met een nazipersiflage waarmee ze uithaalde naar de Vlaams-nationalistische partij N-VA. De smakeloosheid droop er met bakken af. Als SS-officieren trokken de Aalsterse dronkaarden door de straten van de stad.

Voor het oog van tienduizenden toeschouwers trokken zij met blikken Zyklon-B de straat op en maakten allerlei toespelingen op het vergassen van Joodse landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mannen in SS uniformen, Joden in stereotypische (lees: antisemitische) voorstelling, SS-V-A die “Deportatiesausjes van Franstaligen” aansmeerde en zelfs zowaar een deportatiewagon verschenen in de optocht.

Unesco-topvrouw Irina Bokova kon er niet mee lachen en zei diep geschokt te zijn over het ‘onacceptabele’ voorval. Op de website van Unesco werd een persbericht van Bokova geplaatst met de mededeling: “Ik ben diep geschrokken door dit onaanvaardbaar schouwspel die een belediging vormt voor de herinnering van de 6 miljoen Joden die werden vermoord tijdens de Holocaust. Dit toont de bagatellisering van de Holocaust en de deportaties, en dan nog in het hart van het continent waar deze gebeurtenissen zich afspeelden.”

Werelderfgoed? Nee bedankt!Bronnen:

♦ naar een artikelJewish leaders enraged by shocking anti-Semitic float at Belgian parade” van 5 maart 2019 op de site van World Israel News (WIN)

♦ naar een artikelDemand: Belgian mayor must explain anti-Semitism at carnival – Head of European Jewish Association blasts ‘grotesque and disgusting’ anti-Semitic Aalst carnival float, seeks assurances from city mayor” van 5 maart 2019 en een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgian carnival features puppets of grinning Jew with a rat – At a Belgian carnival party, huge puppets made to resemble grinning Jews with rat, money bags” van 4 maart 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van David Israel “Mardi Gras in Belgium Features Anti-Semitic Float among Numerous Offensive Images” van 5 maart 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelPersbericht: FJO en CCOJB leggen klacht neer tegen praalstoet “Sabbatjoor 2019” op Carnaval Aalst” van 4 maart 2019 op de site van het Forum der Joodse Organisaties (FJO)

♦ naar een artikel van Nico Cardone “Joodse organisaties dienen klacht in tegen praalwagen uit Aalsterse carnavalsstoet” van 4 maart 2019 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel op deze blogIn Aalst lachen ze voortaan de Joden en de Holocaust uit, want met Islam wordt niet meer gespot” van 18 februari 2013 en een artikelGrimmige nazitaferelen tijdens het carnaval van Aalst overschrijden elke grens van goed fatsoen” van 13 februari 2013

18 gedachtes over “Op Carnavalsfeest in Aalst waren de Joden weer het mikpunt van spot en broeiende Jodenhaat

 1. Niemand kan mij antisemitisme verwijten!
  Toch vind ik de klacht ingediend bij Unia kleinzerig en er ver over!
  Beste joodse medeburgers, dit is een karnavalgroep en dit is wat ze doen.
  Spaar jullie krachten voor echt antisemitisme!

  Like

  1. Ik beweer niet dat u een antisemiet bent, maar ik zeg wel dat u zich als een antisemiet gedraagt.

   “If it looks like a duck … When I see a bird that walks like a duck and swims like a duck and quacks like a duck, I call that bird a duck.”

   De spot drijven met de Joden op aloude wijze en dat precies op een moment dat overal in Europa en dus ook in België het antisemitisme zijn comeback maakt, lijkt me niet zo’n goed idee..

   Het moment voor uw Jodenspot kon niet slechter gekozen zijn.

   Zie ook op deze blog een artikel van 2 maart jl. : “België: aantal geregistreerde antisemitische incidenten vorig jaar bijna verdubbeld”

   https://brabosh.com/2019/03/02/pqpct-mhk/

   Like

  2. Beste Romboutswerve Waterland….dit is écht Antisemitisme!

   U kunt het natuurlijk proberen te bagateliseren, maar het bewijs is geleverd…..2009, 2013, 2019.

   Eén keer is een fout, twee keer een patroon, 3 keer een gewoonte.

   Deze gewoonte zegt natuurlijk alles over de hossende Aalstenaar, de wegkijkende toeschouwer en de manipulerende organisator maar helemaal niets over Joden.

   Obsessieve domheid & jaloezie zijn nog steeds de drijvende kracht achter Jodenhatende zuipende & hossende horden.

   Aalst bewijst zichzelf hiermee écht geen dienst.

   Liked by 1 persoon

   1. Ik lees elke dag artikels van Brabosh en heb nooit eerder gereageerd. Ik vind jullie reacties beneden peil en onvoorstelbaar bevooroordeeld. Met karnaval mag met alles gelachen worden. Als jullie dit eenvoudige feit niet kunnen aanvaarden, zullen jullie nog dikwijls moeten zwelgen in eigen gelijkhebberij.

    Like

  3. Dag Romboutswerve Waterland;
   Het artikel gelezen hebbende; moet ik opmerken dat u wel erg kort door de bocht gaat. Zelfs nog korter dan de toenmaals regerende keizer.
   Wanneer, naar blijkt, u het met de keizer eens bent; heeft u de zelfde negatieve denkwijze als die keizer!
   In het algemeen is een karikatuur maken; een vernedering plegen!

   Like

  1. Men mag rustig grappen maken over Joden want tenslotte is niemand perfect en je kan om iedereen & alles lachen want lachen is gezond.

   Maar ‘Jodengrappen’ gaan over ‘grappen’ die al eeuwenlang dezelfde zijn (grote neus, geld, zwarte kleren blablablabla/hahahaha)…….wat dan weer bewijst hoe weinig creatief talent deze carnavalisten hebben……..wat dan weer zorgt voor frustratie én dus weer voor jaloezie én dus weer voor het terugvallen op oude steriotiepen.

   Oersaai zou ik deze stoet dan ook bestempelen.

   Kom op Aalst…..wees eens creatief!

   Like

 2. Is niet zo handig. Wij moeten ons al aanpassen vanwege de reacties op het Sinterklaasfeest (onze versie ervan, je moet voorzichtig zijn tegenwoordig).
  In het geval van Joden speelt het in op slechte beeldvorming. Een kwalijke zaak bij jongeren. Kies een ander onderwerp a.u.b.

  Like

 3. Intentioneel of niet, dat laat ik nog in het midden. Maar de beeldvorming over Joden zoals werd gepresenteerd in Aalst is bovendien compleet fout. De voorstelling van ultra-orthodoxe Joden slaat slechts op een kleine minderheid van Joden.

  Bovendien heeft deze groep Joden in Antwerpen geen rooie duit. De tijd dat Joden de diamant industrie domineerden is al decennia voorbij. Die is nu in handen van de Indiërs. De (orthodoxe) Joden die zijn achtergebleven in Het Stad behoren tot de grootste armoezaaiers van Antwerpen.

  Wie me niet gelooft moet elke maandag gaan kijken naar de Joodse Centrale (een soort Joodse welzijnsorganisatie) waar ze in drommen staan aan te schuiven voor hulp.

  Klinklare onzin dus.

  Als die patsenmakers van Aalst échte moderne Joden van nu willen zien en spreken, dat ze dan ipv naar Turkije of Marokko op vakantie te gaan, richting Tel Aviv, Jeruzalem en Netanya trekken. Dat zal hun ogen openen (misschien…)

  Liked by 1 persoon

 4. Enkele jaren terug, tijdens het carnaval in Aalst van 6 februari 2005, werd de draak gestoken met sommige facetten van de radicale Islam. Islamitische zelfmoordenaars werden uitgebeeld en maquettes van een moskee werden meegedragen (plaatje hieronder.)

  Een en ander leverde een boze brief op van een vertegenwoordiger van de Arabische Liga, de organisatie van 22 Arabische landen, wat voor de nodige commotie en bij sommigen zelfs paniek veroorzaakte in den Belgiek! Een olieboycot van België hing reeds in de lucht. Ai Ai…

  Vlaams Minister Marino Keulen diende het allemaal uit te leggen. Maar geen probleem, de minister gedroeg zich als een volwaardige dhimmie en zond een vergoelijkende brief naar Saoedi-Arabië en beloofde de zaak te onderzoeken. Hij kreeg bovendien lastige vragen te beantwoorden in het Vlaams Parlement en in de Belgische Senaat.

  carnaval-aalstCarnaval Aalst 2005: Sindsdien wordt er in Aalst niet meer gelachen met de Islam

  Dus werd een ander (makkelijker en gewilliger) doelwit uitgekozen en uit een land als Israël waar toch geen oliebronnen zijn en een volk dat door de hele wereld (inclusief België) hartsgrondig wordt gehaat, valt ook niks van te vrezen: de Joden.

  Like

 5. De Moslims, de Joden?

  Waarom niet de Belgen, de Vlamingen, Wallonen, Duitstaligen en hun ‘problemen’.

  Daar kan je nog 5 carnavalsstoeten mee vullen.

  Like

  1. Ja, daar gingen de 70 andere wagens over, en veel harder dan een flauwe woordspeling. Maar door al deze oproer moet je al moeite doen om daar foto’s van te vinden…

   Like

 6. Wat had je nu verwacht, over de islam of moslims zullen ze niet lachen in Aalst of het zou weleens hun laatste carnaval kunnen zijn !!

  Like

  1. Deze uitspraak van de europese commissie is even veel waard als het papier waarop het te lezen staat. De ec is sterk in het muilkorven van haar eigen bevolking maar doet het in haar broek waar het het verdedigen van Israel tegen aartsvijand, schurkenstaat en terroristensupporter iran betreft. Ik sta aan de zijde van Israel en aan het recht van een karnavalgroepje om 1 dag per jaar de zotskap op te zetten.

   Like

   1. Ik wil Romboutswerve hierin bijtreden. Ik sta absoluut voor de volle 100% aan de zijde van Israel. Ik ben daar resoluut in. Maar Aalst carnaval censureren gaat echt niet. Dan kun je wel geshockeerd zijn of je beledigd voelen, maar best niet te au serieux nemen. Probleem is dat er echt geen elegante oplossing is. Door de heftige reacties en verontwaardiging, doe je in dit geval de joodse en/of israelische zaak zeker geen goed. Voor vele onwetende en simpele mensen zal dit enkel een beeld creeren dat joden onverdraagzame zuurpruimen zijn. In gelijk welke oorlog moet je de juiste munitie en de juiste “battles” kiezen. Laat deze aan ons voorbij gaan, en spaar de krachten om gerichter te strijden waar het meer effect heeft en meer nodig is.

    Like

 7. Update heden 16u29: De Europese Commissie (EC) heeft de daden van antisemitisme sterk veroordeeld die een groep presenteerde tijdens het carnaval van Aalst en België gevraagd om de nodige maatregelen te nemen. “Het zou voor iedereen duidelijk moeten zijn dat het weergeven van dergelijke representaties in de straten van Europa absoluut ondenkbaar is, 74 jaar na de Holocaust,” zei de hoofdwoordvoerder van de EC, Margaritis Schinas, toen de kwestie werd aangehaald tijdens de dagelijkse persconferentie. “Het is de verantwoordelijkheid van de nationale autoriteiten om passende maatregelen te nemen op basis van de toepasselijke wetgeving,” voegde hij eraan toe, en herhaalde dat de EC elke uiting van antisemitisme krachtig veroordeelde.

  Like

Reacties zijn gesloten.