Amerikaans consulaat in ‘Oost’ -Jeruzalem wordt gesloten

Plaatje hierboven: Het Amerikaanse Consulaat bestond sinds 1912 in de Gershon Agronstraat, Jeruzalem. Geografisch staat dit gebouw (hierboven)  in ‘West’-Jeruzalem maar onder de regering van Barack Obama (2009-2017) werd er (allicht om de Israëli’s wat te jennen) steevast naar verwezen als de “American Consulate in East Jerusalem“. Raar maar waar. Sinds 1952 huren de VS wel een bijkantoor aan de Nabloesweg in ‘Oost’-Jeruzalem waar diensten werden aangeboden aan Amerikanen en Arabieren en visa uitreikten. Het is momenteel niet duidelijk of dit bijkantoor blijft bestaan.

Het Amerikaanse consulaat in ‘Oost-Jeruzalem, dat bestemd was voor Palestijnse Arabieren, wordt morgen gesloten en de kantoren worden verplaatst naar de nieuwe Amerikaanse ambassade in West-Jeruzalem. De regering-Trump plaatst de diplomatieke missie van de VS voor de Palestijnse Autoriteit onder toezicht van haar ambassade in Israël. De verhuizing wordt scherp bekritiseerd van Palestijnse zijde.

De stap werd genomen op initiatief van de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, die al heel lang geprobeerd heeft de in feite Amerikaanse ambassade voor de Palestijnen te sluiten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verzette zich tegen de pogingen om de status van het consulaat met het oog op de Palestijnse druk wegens onderhandelingen over de definitieve status van Jeruzalem te wijzigen.

Nabil Shaath, adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, zei dat het een “hele slechte beslissing” zou zijn, die in strijd zou zijn met eerdere overeenkomsten en een voortzetting zou zijn van de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. “Nu verbreekt hij de laatste verbinding, die hij zogenaamd met het Palestijnse volk zou hebben. Hij zegt in feite dat Jeruzalem voor Israël zou zijn”, klaagde Shaath. “Deze beslissing heeft niets met vrede te maken. Ze maakt de vrede gecompliceerder en onmogelijk”.

De stap betekent dat het consulaat in Jeruzalem niet meer over een aparte lijn naar Washington beschikt om te berichten over Palestijnse aangelegenheden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, benadrukte echter dat de sluiting geen verandering van de Amerikaanse politiek met betrekking tot de definitieve status, inclusief de grenzen van Jeruzalem, zou betekenen. Hij verklaarde dat de samenvoeging van het consulaat met de Amerikaanse ambassade in Israël ertoe zou dienen om de “efficiëntie en effectiviteit” te verhogen.

Palestijnse leiders beschouwen de beslissing echter als een stap van Trump tegen hen. De Palestijnse Autoriteit heeft het contact met de regering-Trump na het besluit in 2017 om Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël te erkennen, bevroren. Mede daarom heeft Abbas ook het Amerikaanse vredesplan afgewezen, nog voordat er überhaupt details bekendgemaakt werden. Het plan moet na de verkiezingen op 9 april gepubliceerd worden.

door David Lazarus


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “US-Konsulat im Osten Jerusalems wird geschlossen” op de site van Israel Heute van 3 maart 2019.

Een gedachte over “Amerikaans consulaat in ‘Oost’ -Jeruzalem wordt gesloten

Reacties zijn gesloten.