Lof voor Hitler en racistische karikaturen: antisemitisme overspoelt Franse sociale netwerken

Plaatje hierboven: Sommigen steunen de gele-hesjes beweging om haat tegen Joden en Israël te kweken zoals blijkt uit deze antisemitische cartoon “Hallo Moshe, ik denk dat de goyim iets beginnen te vermoeden …” [beeldbron: Ynet]

Antisemitisme bereikt in 2019 leidt tot verrassende conclusies in de naam van haat tegen de Joden, waardoor extreem-rechts en extreem links in deze ideologie worden verenigd. Groepen die zichzelf als antiglobalist of anti-Zionist identificeren, gebruiken hun platforms om antisemitische en racistische propaganda te verspreiden, volgens de bevindingen van het Israëlische mediaonderzoeksbureau Vocativ.

Beelden en karikaturen van Joden met stereotype lange neuzen komen veel voor op de social media-pagina’s van deze groepen. In Frankrijk, waar een golf van recente antisemitische aanslagen werd voorafgegaan door anti-Joodse berichten die verschenen onder leden van de anti-regerings gele vestbeweging (Gilets Jaunes), begonnen onlangs afbeeldingen van Adolf Hitler met een geel vest gefotoshopt op hem te verschijnen.

Adolf Hitler met een photoshopped geel hesje (gilets jaunes)

Na de recente antisemitische aanslagen in Frankrijk gonst het op de sociale netwerken van propaganda gericht op de Joodse gemeenschap, waaronder berichten met de titel “Oom Adolf heeft de klus niet afgemaakt” en “Je hebt goed werk gedaan, vrienden! Frankrijk is van jou en niet van de Zionistische Joden.

Zelfs Alain Finkielkraut – een bekende schrijver en zoon van een overlevende van de Holocaust – moest het onlangs ontgelden. Hij werd gefilmd toen hij op straat werd lastig gevallen door een gele hesjes demonstrant die hem een ​​”vuile Zionistische shit” noemde. Ook op de sociale media loopt de hetze tegen Finkielkraut onverminderd verder waar talloze foto’s massaal worden verspreid waarin hij o.m. wordt afgebeeld met een overdreven photoshopped neus:

Alain Finkelkraut met een photoshopped neus

Vocativ monitort de communicatie op internet met behulp van technologische tools die zijn ontwikkeld voor inlichtingendiensten. “Het effect dat het heeft op de psychologie en de manier waarop het op de sociale media wordt gepropageerd, is vrij geavanceerd. Ons bedrijf is al geruime tijd bezig met het identificeren van algoritmen die populaire bewegingen verbinden met anti-Joodse en anti-Israëlische berichten“, zei oprichter Mati Kochavi van Vocativ.

Kochavi geeft een voorbeeld van een post op sociale media, en spoort “degenen die de gele vesten ondersteunen” aan om haat tegen Joden en Israël te kweken “omdat de banken eigendom zijn van Joden en (Franse president Emanuel) Macron voor Rothschild werkte.”

Bijvoorbeeld, een extreem-rechtse groep postte een oud antisemitisch gezegde: “Republikeins Frankrijk is feitelijk het Frankrijk van de Joden die het volk afslachten en die door de koningen van Frankrijk tientallen keren werden verdreven.” In een ander voorbeeld, een pagina met sociale media getiteld “Een betere wereld zonder Joden” wordt gerund door een extreem rechtse Russische groep genaamd “Grakov.”

Rabbi Shmuel Lubetzky, een vooraanstaande rabbijn in de Parijse Joodse gemeenschap, zei dat hij in de nasleep van de recente aanslagen veel gele vestactivisten tegenkwam die zich verontschuldigden en de antisemitische opvattingen aan de kaak stelden die door sommige leden van de beweging werden gedeeld. “Aan de ene kant is er een blijk van solidariteit, maar aan de andere kant hebben deze activisten ons op een zeer eenvoudige manier verteld wat ze over ons denken” zei Lubetzky.

Veel rabbijnen hebben aanmoediging ontvangen van priesters die de Joodse gemeenschap willen versterken en antisemitisme willen afzweren.” Rabbi Lubetzky is van mening dat de opkomst van antisemitisme in het land direct correleert met de opkomst van de gele vestbeweging. “Elke zaterdag demonstreren de gele hesjes met een mix van extreem-rechts en extreem-links, alle extremisten. Ze sporen elkaar aan en creëren deze sfeer,” voegde hij eraan toe.

Ondertussen vieren extreem-activisten Alain Soral – een bekende holocaustontkenner met verschillende overtuigingen voor antisemitische strekkkingen en de Franse komiek Dieudonne – verklaarde zichzelf tot anti-zionist en werd berucht voor het uitvinden van het ‘quenelle’-gebaar, de omgekeerde Nazi-groet:

Plaatje hierboven: De Franse antisemitische komiek Dieudonné (midden) is intussen opgedoken in de Gele Hesjes-beweging (Gilets Jaunes). Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn omstaanders en sympathisanten de Quenelle-groet aan te leren, aka de omgekeerde Hitler-groet [beeldbron: Media Press]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tamar Shabak, Alexandra Lukash en Attila Somfalvi “Praise for Hitler and racist caricatures: Anti-Semitism swamps French social networks – Following a wave of attacks targeting the Jewish community in France, anti-Semitism is now taking over the country’s social media, uniting the extreme right and extreme left in the process” van 21 februari 2019 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “Lof voor Hitler en racistische karikaturen: antisemitisme overspoelt Franse sociale netwerken

  1. Volgens mij moet men dit gaan zoeken bij de vele moslimmigranten die in frankrijk zijn binnengekomen, het echte Frankrijk bestaat al lang niet meer !

    Like

  2. Geloof niet dat dit de enige oorzaak is. Juist op basis van het rapport van Open Society uit 2007 gaat het geloof ik om 8% van de bevolking waarvan een deel er al heel lang zit. Frankrijk heeft natuurlijk een band met Algerije. Uit het rapport blijkt ook nog eens dat van de Turkse mannen 50% alcohol drinkt en er ook vrij veel varkensvlees eten. Bij de overige groepen is het iets anders, maar de verschillen zijn niet zo groot. Uit ervaring weet ik ook dat veel mensen uit Arabische landen niet anti-Israël hoeven te zijn en dat hoe ze zich gedragen binnen een familie kan verschillen, bijv. omdat iemand al gelovig is of dat wordt door tegenslag in het leven. Vooral in het laatste geval ben je kwetsbaar en beïnvloedbaar. Daar hoef je geen moslim voor te zijn.
    Dat veel mensen geïsoleerd zijn en daardoor niet integreren is natuurlijk een slechte zaak.
    Ik zie een groot gevaar in die ruziezoekers, die zich aansluiten bij om het even extreem rechts of links of een moslimgroepering, maar die werken voor een eigen agenda. Die dysfunctioneren in de samenleving. Tegenwoordig kan heel veel. De huidige president heeft de grenzen aangegeven. De dwarsliggers zullen hun grenzen zoeken. Kan de president adequaat handelen, dan wordt het langzaam weer rustig.

    Like

Reacties zijn gesloten.