Gazanen hervatten hun nachtelijke confrontaties aan het grenshekken met Israël

Palestijnse relschoppers hervatten op zaterdagavond hun confrontaties met IDF-soldaten die gestationeerd waren langs de grens van Gaza met Israël. De daden van ongeregeldheden, waarbij tientallen Palestijnse Arabische jongeren betrokken waren, vonden plaats bij de grensafzetting ten oosten van Rafah in het zuiden van Gaza.

De Israel Defense Forces reageerden op zaterdagavond tegen Hamas-terroristen die eerder op de dag ballonnen met explosieven naar het zuiden van Israël lanceerden. IDF-vliegtuigen bestookten enkele militaire posisties van Hamas in het zuiden van Gaza. De dagelijkse confrontaties worden “de nachtelijke intimidatie” genoemd en zijn “bedoeld om de IDF-soldaten en bewoners van de Israëlische gemeenschappen in de Gaza-envelop uit te putten.

ballonnencluster met explosieven

Veiligheidsfunctionarissen vrezen dat deze incidenten de alertheid van de troepen zullen schaden en als camouflage voor terroristische acties zullen dienen, inclusief de ontvoering van een soldaat. De Palestijnse jongeren staken banden aan, zongen nationale liederen, luidden noodsirenes gericht op Israëlische steden en richtten met laserleds naar IDF-soldaten, die reageerden met gasgaranten en af en toe met scherp schoten.

Rond 8.000 Gazanen kwamen op instructie van de leiders van de terreurgroep Hamas afgelopen vrijdag om te demonstreren aan Israëls zuidelijke grenshekken om door te gaan met de aanslagen tegen IDF-soldaten. Ten minste 17 relschoppers zouden afgelopen vrijdag gewond zijn geraakt door het wekelijkse geweld onder leiding van de heersende terreurgroep aan de grens met Gaza.

Dit is de 49ste week sinds het begin van de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’ geleid door de Iraanse proxie (Hamas) volmacht die samen met zijn door Iran gesteunde Palestijnse islamitische Jihad-bondgenoot beweert dat het uiteindelijk het grondgebied van de staat Israël zal veroveren met de activiteit. ‘Vrijdag is een bericht aan onze mensen in Jeruzalem dat we hen ondersteunen en helpen in het licht van de bezetting,’ zei de leider van de zogenaamde ‘Palestijnse Vrijheidsbeweging’, Khaled Abu Hilal.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF strikes Hamas position following balloon attack” en een artikel van Dalit Halevi “Arabs resume nightly confrontations on Gaza border” van 3 maart 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF Retaliates Against Hamas for Terror Balloon Attacks from Gaza” en een artikelWatch: 8,000 Rioters, 49th Week of Hamas Violence at Gaza Border” van 2 maart 2019 op de site van The Jewish Press