België: aantal geregistreerde antisemitische incidenten vorig jaar bijna verdubbeld

“Ce n’était pas le Juif qu’il fallait changer mais l’antisémite”
(Het is niet de Jood die moet veranderen maar de antisemiet)
Jean-Paul Sartre in Réflexions sur la question Juive (1946)

Voor de vierde keer in tien jaar tijd onderzoekt Unia meer dan 100 gevallen van antisemitisme. Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten is vorig jaar bijna verdubbeld: van 56 anti-Joodse incidenten in 2017 naar 101 in 2018. Dat maakt Unia bekend vandaag. “Deze cijfers passen in de licht stijgende trend sinds 2008. In maart komt de waakzaamheidscel antisemitisme terug samen voor de eerste keer in vijf jaar. En dat is geen moment te vroeg,” zegt Els Keytsman van Unia.

Vooral op de plekken waar veel Joden wonen of samenkomen, zijn er confrontaties. Daar werden bijvoorbeeld hakenkruisen op garagepoorten gespoten of ruiten ingegooid. Er waren vorig jaar zes incidenten met vandalisme, tegenover één in 2017. Daarnaast kregen mensen die als Jood herkenbaar zijn, te maken met scheldpartijen of dreigingen. Unia opende 15 dossiers over verbaal geweld of dreigingen. In 2017 waren dat er elf.

Het internet-antisemitisme steekt ook meer de kop op, merkt Unia. Het aantal dossiers over online Jodenhaat is verviervoudigd op een jaar tijd. “Het gaat dan over posts over Joden die een complot smeden om de wereld over te nemen of Hitler die zijn werk niet afmaakte. Als je sommige van die dingen zo open en bloot leest, vraagt een mens zich af wat er dan achter de schermen broeit,” klinkt het bezorgd.

In 2018 nam Unia zes keer juridische stappen tegen anti-Joodse incidenten. “Dat gaat over zaken waarvan we vinden dat onderhandelen geen optie is. Als daders keer op keer anderen aansporen om Joden te haten of bewust de deur openzetten om de Holocaust goed te keuren of te minimaliseren, trekken we naar de rechter.

Sinds 2008 ziet Unia een lichte stijging in het aantal dossiers over antisemitisme. Volgens Unia hangt de toename samen met het feit dat we evolueren naar een confrontatie-samenleving en het feit dat steeds meer mensen de weg kennen naar Unia. “Haat tegenover de ander ligt tegenwoordig openlijk op het internet of op straat. Daar zijn Joden het doelwit van, en ook anderen die samen een superdiverse samenleving vormen. Daarnaast zien we dat Unia een begrip wordt in de strijd voor mensenrechten.

Plaatje hierboven: Aan de vooravond van de herdenking van Kristallnacht november 2018 werd het Michaël Lustig-monument aan de Lindelei weer eens gevandaliseerd. Het monument in de vorm van een tol (dreidel) werd door vandalen van zijn sokkel gebroken. De ‘dreidel’, Jiddisch voor tol, is een populair speelgoed tijdens de Joodse feestdag Chanoeka [beeldbron: DS]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hanne Decré “Dubbel zoveel meldingen van Jodenhaat bij Unia: ‘Hakenkruisen, ingegooide ruiten of haat op internet’” van 1 maart 2019 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikelMeer mensen melden jodenhaat bij Unia” van 1 maart 2019 op de site van UNIA, het gelijkekansencentrum van België

2 gedachtes over “België: aantal geregistreerde antisemitische incidenten vorig jaar bijna verdubbeld

  1. Met de stijgende Jodenhaat stijgt ook de miserie in de wereld.

    Misschien zouden die debiele haters eens het omgekeerde moeten proberen….’goed voor Joden = een goede toekomst.

    Maar deze denkwijze reikt niet tot aan hun hersenen en daarom blijven het ook debielen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.