Met het einde van de Syrische burgeroorlog in zicht op zoek naar de resten van het Joodse erfgoed

Nu stilaan de laatste gevechten worden gestreden tegen ISIS/Daesh in Syrië en Irak en het stof is gaan liggen in de belangrijkste steden, richten Joden, Israëliërs, wetenschappers en archeologen hun ogen terug naar wat er is overgebleven van het Joodse erfgoed.

Eén van die sites is het Graf van de Profeet Nahum de Elkoshiet in Alqosh, op zowat 50 kilometers ten noorden van zwaar getroffen stad Mosoel (plaatjes boven en onderaan). Het schrijn van de profeet in Alqosh, een Assyrische stad in het noorden van Irak, is de meest prominente herinnering van de lange Joodse geschiedenis in Iraaks Koerdistan.

Hoewel de botten van Nahum verplaatst werden naar een nabijgelegen kerk, was het gebruikelijk voor Iraakse Joden om tijdens Shavuot, een feest dat volgens de Joodse traditie elk jaar plaatsvindt zeven weken na de Joodse Pasen (Pesach), een pelgrimstocht maakten naar Alqosh. “Hij die de pelgrimstocht naar het graf van Nahum nog niet heeft gemaakt, heeft nog niet echt plezier ervaren,” luidde een veel voorkomend gezegde

Profeet Nahum

Nahum staat in de Bijbel bekend als de zevende van de twaalf kleine profeten. Hij leefde in de 7de eeuw voor Christus. Er zijn verschillende versies betreffende zijn geboorteplaats. Sommigen zeggen dat hij uit de stad Elqosh in Galilea komt, maar de experts over Assyrië nemen aan dat hij van Alqosh in Mesopotamië komt.

Hij wordt enkel vernoemd in een van zijn profetieën in het boek van Nahum, maar heeft een grote invloed. Zijn werk heeft een diepe indruk gemaakt op het Mesopotamische volk, vooral op de Joden en de christenen, en dat om verschillende redenen.

Nahum is vooral bekend vanwege het voorspellen van het einde van het Assyrische rijk en de dramatische val van Nineveh in 612 voor Christus, dat destijds de hoofdstad was van het Neo-Assyrische Rijk.

Het behoud van het Graf van Nahum, de profeet in Ninevé, is eigenlijk veel meer dan alleen maar een knipoog naar de geschiedenis. Het is ook en nog meer het onweerlegbare bewijs dat de Joodse identiteit ooit diep in het hart van het antieke Mesopotamië was ingeplant.

Evangelisatie en kerstening van de stad Alqosh, een van de oudste steden van Noord-Irak, heeft inderdaad wortels gekregen binnen de lokale Joodse gemeenschap. De oorsprong van de identiteit is niet alleen bekend maar wordt ook duidelijk geaccepteerd door de mensen van Alqosh.

Dit bewijs van de Joodse oorsprong van Alqosh is ook zichtbaar in de naam zelf van de stad, die verwijst naar de antieke aanwezigheid van een Joodse man genaamd Alqon. Inderdaad, zowel Assyrische als Hebreeuwse taalbronnen veronderstellen dezelfde oorsprong, aangezien in beide gevallen Alqosh zou betekenen “God is mijn boog”.

Alqosh werd verlaten door zijn Joodse bevolking in 1948, toen zij werden verdreven. De laatste rabbijn van de synagoge waar de tombe van Nahum zich bevindt, overhandigde de ijzeren sleutels naar het graf aan een Assyrische christen man met de naam Sami Jajouhana. Het graf van Nahum wordt sindsdien bewaakt door zijn christen nazaten die aan de laatste rabbijn van de stad beloofde om het te beschermen.

In 2014 bereikten ISIS-militanten Alqosh en vluchtten de meeste inwoners. De stad werd echter met succes verdedigd door enkele overgebleven mannen en door de Koerdische Peshmerga. Alqosh wordt tegenwoordig voornamelijk bewoond door Assyrische christenen, en is een van de weinige plaatsen waar het Aramees nog steeds wordt gesproken.

In het midden van het gebouw staat een vierzijdige metalen omheining rond het graf, die bedekt is met lagen groene stof. De synagoge waarin de graftombe werd geplaatst verkeert thans in een slechte structurele staat, in die mate dat het graf zelf dreigt vernietigd te worden.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe tomb of prophet Nahum lies in Alqosh – It reveals the wide integration of Jewish communities in Mesopotamia. It also points out the Jewish origin of the first local Christian communities” op de site van Mesopotamia Heritage.

♦ naar een artikelThe Tomb of Prophet Nahum, Alqosh” op de site van Gulan

Een gedachte over “Met het einde van de Syrische burgeroorlog in zicht op zoek naar de resten van het Joodse erfgoed

  1. Hopelijk kunnen de mensen terug naar huis, maar de opbouw zal veel geld kosten, en blijft er nog iets van het Jodendom over???

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.