Israëli’s en Palestijnen verenigen zich om economische levensvatbaarheid te creëren

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 15 januari 2017. Israël’s voormalig Coördinator van Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), majoor-generaal Yoav Mordechai (links) en minister voor Burgerzaken Hussein al-Sheikh (rechts) van de Palestijnse Autoriteit, ondertekenen een overeenkomst om het Israëlisch-Palestijnse waterverdrag te revitaliseren [beeldbron: COGAT]

Het is niet al kommer & kwel tussen Israëliërs en Palestijnen. Sommigen aan beide zijden trachten échte en duurzame banden te creëren en liefst als het even kan, ver weg van de politiek. Met zoveel nieuwe bedrijven die opspringen in Israëlische en Palestijnse gemeenschappen in Judea en Samaria, is het niet mogelijk om een ​​vorm van samenwerking tussen hen te creëren om middelen te delen en te profiteren van gedeelde kansen? Dat is wat veel mensen hopen te bereiken.

Vorige week kwamen de Judea Samaria Chamber of Commerce (JSC) en de U.S. Israel Education Association (USIEA) samen in het David Citadel hotel in Jeruzalem om het Regional Development Financial Initiative (RDFI) te lanceren als onderdeel van het Israëlisch-Palestijnse International Economic Forum. Het zou ervoor zorgen dat Israëlische en Palestijnse bedrijfsleiders in Judea en Samaria samenwerken om regionale economische kansen te bevorderen.

Avi Zimmerman, mede-oprichter van de JSC, vertelde JNS dat “het doel is economische ontwikkeling voor de regio van Judea en Samaria. Zoals we het zien, vanuit een kapitalistisch perspectief, is economische ontwikkeling voor alle partijen – alle bevolkingsgroepen in het gebied – en voor alle partijen. We moeten het bedrijfsleven betrekken, dat een leider moet worden. Het is een gebied dat met veel onzekerheid leeft. We moeten omstandigheden creëren die meer bevorderlijk zijn voor stabiliteit en duurzaamheid.”

Zimmerman benadrukte de mogelijkheden van samenwerking, waaronder de tech-industrie, toerisme, rehabilitatieprojecten, transport, regionale ontwikkeling en tal van andere gebieden. Hij richtte zich natuurlijk tot de olifant in de kamer, wat het politieke aspect is van de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen, maar zei dat de nadruk ligt op alleen zakendoen, met de bedoeling om weg te blijven van de politiek.

Video: Avi Zimmerman at Israeli-Palestinian International Economic Forum

De Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman leek dit te ondersteunen toen hij het forum toesprak. “Het politieke proces zal doorgaan,” zei hij. “We zijn hoopvol dat we daar in de nabije toekomst echt vooruitgang mee zullen boeken, maar het is nooit een vervanging of een middel om de kans te verschuiven om een ​​betere toekomst te bieden aan de Joden en de Palestijnen in Judea en Samaria, die recht hebben op precies dezelfde dingen die we allemaal willen voor onze gezinnen.”

Eli Cohen, de Israëlische minister van Economie en Industrie, sprak over de inzet van de regering voor de economische ontwikkeling van Judea en Samaria. “De staat Israël is een land van innovatie en technologie”, zei Cohen tijdens zijn toespraak op het forum. “Er is een term die we gebruiken, tikkun olam genaamd, wat betekent ‘de wereld herstellen’.

“We proberen de wereld een betere plek te maken en we gebruiken technologie om van Israël een betere plek te maken. Ik feliciteer iedereen die heeft deelgenomen aan het organiseren van deze belangrijke bijeenkomst hier. Zijn vruchten zullen in de economie worden geoogst door gezamenlijke actie.”

Zimmerman benadrukte echter dat hij afstand wil nemen van het model van handouts van de overheid. “We moeten het bedrijfsleven betrekken. Ja, we moeten verdere ontwikkeling hebben, maar we moeten het doen omdat we sterk zijn,” zei hij. “We hebben het vermogen en het voorrecht om dit zelf te doen.”

Ashraf Jabari, een Palestijnse zaken- en gemeenschapsleider uit Hebron, die samen met Zimmerman mede-oprichter is van de JSC, vertelde JNS: “We weten hoe we moeten samenwerken met onze Israëlische buren. We hebben een sterke basis van ondersteuning in Hebron. De straat is bij ons. Er zijn veel zakenmensen die klaar staan ​​om met Israëliërs te werken.””

Jabari zei dat een dergelijke dialoog en communicatie de enige weg vooruit was voor Israëli’s en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. “We moeten het hek tussen Israëli’s en Palestijnen doorbreken en weten dat er geen andere manier is om samen te werken,” zei hij. “We kunnen niet doorgaan zoals we nu al meer dan 25 jaar hebben gedaan en wachten op een politieke regeling. We hebben geen tijd om op politici te wachten.”

De organisatoren zijn van mening dat de regio “klaar staat om naar voren te komen als de meest innovatieve economie van Israël” en zijn enthousiast en hoopvol over hun bijdrage aan dit proces.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Israel Kasnett “Israelis and Palestinians unite to create economic viability – The inaugural Israeli-Palestinian International Economic Forum aims to partner Jewish and Palestinian business communities in Judea and Samaria” van 28 februari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “Israëli’s en Palestijnen verenigen zich om economische levensvatbaarheid te creëren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.