VN-commissie zegt dat Israël oorlogsmisdaden pleegde tijdens grensprotesten in Gaza

Israël pleegde vorig jaar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de Gaza-grensprotesten, zo bleek uit een onderzoek van de Verenigde Naties. Israëlische soldaten schoten en doodden 189 Palestijnen en verwondden meer dan 6.100 tijdens de wekelijkse protesten in Gaza van maart 2018 tot aan het einde van het jaar.

De ‘Onafhankelijke’ Onderzoekscommissie van de Verenigde Naties “heeft redelijke gronden gevonden om te geloven dat de Israëlische veiligheidsdiensten ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationale humanitaire recht hebben gepleegd,” verklaarde haar voorzitter, Santiago Canton, aan journalisten in Genève, Zwitserland.

“Deze schendingen rechtvaardigen duidelijk strafrechtelijk onderzoek en vervolging, en we roepen Israël op om zinvol onderzoek in te stellen naar deze ernstige schendingen en om gerechtigheid te bieden voor degenen die zijn gedood en gewond zijn geraakt,” zei hij.

De commissie voerde 325 interviews met slachtoffers en getuigen uit, evenals geanalyseerd audiovisueel materiaal waaruit blijkt dat demonstranten zijn neergeschoten, volgens een verklaring van de VN:

“De Commissie vond redelijke gronden om te geloven dat Israëlische scherpschutters journalisten, gezondheidswerkers, kinderen en personen met een handicap beschoten, wetende dat ze duidelijk herkenbaar waren als zodanig,” zei het in een verklaring.

“De demonstraties waren civiel van aard, met duidelijk aangegeven politieke doelen. Ondanks enkele daden van aanzienlijk geweld, kwam de Commissie tot de conclusie dat de demonstraties geen militaire of militaire campagnes vormden.”

Opmerkelijk is dat de VN commissie stelt dat er van de 189 gedode Gazanen er slechts 29 “leden waren van Palestijnse georganiseerde gewapende groepen.” In werkelijkheid bleken 150 van hen te zijn gelieerd aan Hamas of met andere terroristische organisaties (ongeveer 80%).

Prominent onder de dodelijke slachtoffers zijn die van Hamas of daarmee verbonden (96 doden, ongeveer 51% van het totale aantal dodelijke slachtoffers). In totaal zijn 45 dodelijke slachtoffers van de militaire vleugel van Hamas (ongeveer 24% van het totale aantal dodelijke slachtoffers, ongeveer 47% van het totale aantal dodelijke slachtoffers van Hamas).

Identiteiten van de dodelijke slachtoffers van de vijf belangrijkste tereurgroepen in Gaza gesneuveld tijdens de ‘Terugkeermarsen’ (30 maart 2018 – 14 januari 2019)

Absurd
NGO Monitor, een pro-Israëlische waakhond, noemde het rapport ‘absurd’. “De VN-Raad voor de mensenrechten, gedomineerd door dictators en misbruik van rechten, heeft nog een absurd verslag uitgegeven waarin het terrorisme van Hamas wordt vergoelijkt en Israël wordt veroordeeld voor de bescherming van zijn burgers.” leest een verklaring.

“De verklaring merkte op dat de commissie militaire of juridische expertise ontbeerde, en was niet bevoegd om het rapport te schrijven. Verschrikkelijk, de VN heeft Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen een groen licht gegeven om kinderen te exploiteren als menselijk schild voor gewelddadige aanvallen op Israëlische burgers. Zoals gewoonlijk heeft de VN-Mensenrechtenraad niets gedaan om de mensenrechten te beschermen, maar heeft zij eerder steeds meer schendingen aangemoedigd.”

Het volledige rapport van de commissie zal op 18 maart aanstaande aan de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties worden gepresenteerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “UN: IDF deliberately shot children on Gaza border in apparent war crime” van 1 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Marcy Oster “UN commission says Israel committed war crimes during Gaza border protests” van 28 februari 2019 op de site van The Jewish Telegrapic Agency (JTA)

♦ naar een artikelNo Justification for Israel to Shoot Protesters with Live Ammunition” van 28 februari 2019 op de site van de UNHRC (VN)

♦ een artikel op deze blog150 van de 181 Gaza ‘Terugkeer Mars’ dodelijke slachtoffers waren TERRORISTEN” van 30 januari 2019

♦ naar een artikelNGO Monitor Submits Report to UN Commission of Inquiry on Gaza Violence” van 27 november 2018 en een artikelSpecial Session on Gaza Is a Waste of Time and Money” van 18 mei 2018 op de site van NGO Monitor

3 gedachtes over “VN-commissie zegt dat Israël oorlogsmisdaden pleegde tijdens grensprotesten in Gaza

 1. Scherpschutters zijn geen schatjes. Je bent geen gek als je voor je lol een stel scherpschutters blijft irriteren. Uitlokken,kwetbaren meenemen en daarna klagen, Huilen vaak, Zie en hoor je die vrouwen niet krijsen. Later hoor je dat ze hiervoor gehuurd zijn of dat geld gekregen hadden.
  De Arabieren hebben weer een manier gevonden om een aantal Europeanen en Amerikanen van Israël te vervreemden.
  Voor Israël verandert er niets. Het land zal continu op zijn hoede moeten zijn voor manipulaties en samenzweringen. Meer samenwerking met de omliggende landen zal daar verbetering in brengen. En ach, wat stellen wij op de landkaart nou voor? Nog even en dan heeft men ons echt niet meer nodig, hoe goed we het hier op dit moment ook hebben.
  Het zou natuurlijk beter zijn als de Gazanen tot hun zinnen kwamen en hun eerste schreden zetten tot acceptatie en tot een grote welvaartsverbetering van de eigen bevoking.

  Like

 2. Van een VN comissie moeten we ook niets anders verwachten.
  Zij worden opgericht om met een vergrootglas in de hand & een microskoop in de koffer om in de Gaza woestijn Israelische spijkers op laag water te zoeken.

  Iemand zal deze UN-onderzoekers toch eens moeten vragen:
  a) Waarom deze ‘vredesactivisten’ uit Gaza wekelijks naar de grens met Israel komen?

  b) Hadden hun eigen thuislanden dit soort ‘vredesactivisten’ getolereerd?

  c) Wat is hun doel, als niet de “”bezetting”” door geweld op te heffen.

  d) Waarom gaan ze niet aan het werk……..of komen naar Belgie?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.