Klimaat verandering en Israël – Deel 1: De mens als oorzaak van de klimaatopwarming

Het bewijs dat de mens de oorzaak is voor klimaatopwarming is bijna 100 procent sluitend. De hypothese, die nog altijd door klimaatsceptici als de Amerikaanse president Donald Trump in twijfel wordt getrokken, heeft de “gouden standaard van de statistische zekerheid” bereikt. M.a.w.: er is nog één kans op een miljoen dat de opwarming níet door de mens wordt veroorzaakt.

Het wordt tijd voor Brabosh.com om er aandacht aan te besteden en in het bijzonder te kijken hoe ernstig Israël de kwestie ter harte neemt en de zaken aanpakt. Toegegeven, hoe Israël de milieuproblemaatiek aanpakt is gewoonweg verbluffend en is daarin bijzonder inovatief waar de meeste landen in de wereld een voorbeeld aan kunnen nemen.

Israël’s wetenschappers markeren de gevolgen van klimaatverandering in Israël en maken voorspellingen over hoe het broeikaseffect de bijna 9 miljoen mensen in de natie kan treffen. De zomers zijn in de afgelopen decennia iets warmer geworden in Israël, met hittegolven die vaker en met een grotere intensiteit komen, volgens een artikel in de Israel Journal of Health Policy Research. De Israëlische zomer zal tegen 2100 twee maanden langer zijn.

Extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, overstromingen en stormen, kunnen volgens het rapport directe en indirecte gevolgen hebben voor het menselijk leven in Israël, waaronder overlijden, ziekte en letsel. Klimaatverandering kan ook leiden tot stijgende voedselprijzen.

Opwarming van de aarde kan ook de politieke instabiliteit in de regio vergroten, omdat watertekorten en andere effecten een tol eisen, meldde The Jerusalem Post in oktober. Israel produceert minder dan 45 procent van zijn calorie-inname, waardoor het land kwetsbaar is voor voedselmarkten, aldus de Post.

Druk van buiten het gebied is ook een punt van zorg. “Gezien de nabijheid van Afrika bevindt Israël zich zeker in de ‘frontlinie’ voor de klimaatvluchtelingen die de verwachte droogtes en overstromingen in Afrika zullen voortbrengen,” zei professor Alon Tal van de Ben-Gurion Universiteit van de Negevs Jacob Blaustein Instituut voor Onderzoek in de Woestijn, volgens J-Post.

En hoewel het bouwen van een hoge omheining aan de Sinaï-grens ongetwijfeld zinvol is, is het niet duidelijk dat Israël een coherent vluchtelingenbeleid of een preventieve manier heeft om te handelen als reactie op de menselijke vloed,” voegde hij eraan toe. “Toenemende zeespiegels kunnen wijdverspreide overstromingen in Israël veroorzaken, samen met door muggen overgebrachte ziektes,” volgens een artikel uit november 2013 in The Jerusalem Post.

Een rapport van het Kenniscentrum voor Klimaatverandering op verzoek van het Ministerie van Milieubescherming zei dat stijgende zeespiegels en overstromingen van rivieren 2,5 miljoen mensen in kustgebieden in gevaar kunnen brengen en nog eens 2,8 miljoen nabijgelegen rivieren kunnen bedreigen, zo meldde J-Post.

Stijgende temperaturen en minder regen kunnen ook de grondwatervoorraden belasten, waardoor waterbehoud een noodzaak is, aldus de Post. Sommige van deze stappen zijn al op zijn plaats. Veel van het drinkwater van Israël komt van ontzilting, en gerecycled afvalwater wordt in de landbouw gebruikt, verklaarde het artikel in oktober van de Post.

Uiteraard is men Israël niet bij de pakken blijven zitten. Zo werd in maart 2011 het Israëlische Informatiecentrum voor de Klimaatverandering (ICCIC) opgericht door het ministerie van Milieubescherming (MoEP) aan de universiteit van Haifa.

Het ICCIC wordt gefinancierd door het ministerie en wordt beheerd door de universiteit, in coördinatie met het Technion – het befaamde Israël Instituut voor Technologie, de Universiteit van Tel Aviv en het Samuel Neaman Instituut. Het Ministerie voor Milieubescherming wordt sinds 1 augustus 2016 geleid door Zeev Elkin en zijn vice-minister Yaron Mazuz, beiden van de Likoed partij.)

De ICCIC werd opgericht in overeenstemming met Govt. Besluit nr. 474, goedgekeurd in juni 2009, dat onder meer zei dat deskundigen kennis vergaarden over klimaatverandering en een nationaal aanpassingsprogramma formuleren. Hoewel het ICCIC werd opgericht door het MoEP, zijn de bevindingen, meningen en conclusies in zijn rapporten die van de onderzoekers van het centrum en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de positie van het ministerie.

De taak van het ICCIC is om zo’n 100 vertegenwoordigers van de overheid, de academische wereld, de industrie en NGO’s bij elkaar te brengen om informatie te verzamelen en analyseren, bestaande kennislacunes te identificeren, risico’s en de gevolgen van klimaatverandering te identificeren en aanbevelingen in te dienen over geprioriteerde onderzoeksvereisten, voorgesteld nationaal aanpassingsbeleid en manieren van marketing van de wetenschappelijke en technologische kennis verzameld voor toepassing in Israël en over de hele wereld. De beleidsdocumenten die door het centrum zijn ontwikkeld, zullen uiteindelijk worden geïntegreerd in het nationale aanpassingsplan.

Klimaatkaart van Israël:
locale temperaturen, jaarlijkse neerslag en natuurbescherming


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Climate Change Impact: How Scientists Say Global Warming Will Hurt” van 27 februari 2019 op de site van News Max

♦ naar een artikelIsrael’s climate change report a must-read” van 8 april 2016 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGeen twijfel meer: mens is oorzaak van klimaatverandering” van 26 februari 2019 op de site van Het Laatste Nieuws

♦ naar een artikel van Michaël Torfs “Wetenschappelijk bewijs opwarming aarde door mens bereikt wetenschappelijke “Gold Standard”-mijlpaal” van 25 februari 2019 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikelThe Israeli Climate Change Information Center (ICCIC)” op de site van de Israël Ministry of Environmental Protection (MoEP)

15 gedachtes over “Klimaat verandering en Israël – Deel 1: De mens als oorzaak van de klimaatopwarming

 1. Hoewel er ‘absoluut bewijs is voor de opwarming van de aarde, hoe word dan de opwarming & afkoeling verklaard van rond 1000 jaar geleden….toen er nog géén miljarden mensen de planeet bevuilden, auto’s met een te hoge uitstoot rondreden, er geen ijskasten waren en/of miljoenen koeien/schapen die door hun natuurlijke uitlaatgassen de planeet vergiftigden.

  Het opwarmen/afkoelen van de aarde noemt men natuur en de verandering is een fenomeen wat altijd bestaan heeft. Onze hele planeet, zeeën, eilanden groepen, landen zoals we ze vandaag kennen zijn ontstaan/veranderd/verdwenen door klimaat verandering.

  Het probleem van de klimaat profeten is niet de verandering…..maar de levens die hierdoor verloren zullen gaan.

  Door onze inmenging in de natuur mag deze niet meer zijn gang gaan en mogen/moeten we steeds langer leven waardoor het natuurlijke elimineringsproces van de mens is verdwenen. Hierdoor is een overbevolking ontstaan, die bij natuurrampen vele slachtoffers gaat kosten………….en daar gaat het om.

  Het probleem is niet het klimaat………..maar overbevolking!

  Maar wees gerust…….de mens zal uiteindelijk altijd de strijd tegen de natuur verliezen!

  Like

  1. Overbevolking? Dat zou best kunnen. Elk jaar komen er netto ca. 85 miljoen mensen bij, da’s zowat de hele bevolking van Duitsland. Ik vraag me af hoeveel mensen nog bij die bijna 7,7 miljard mensen van vandaag mogen bijkomen vooraleer de boel implodeert?

   En wie zal, kan of wil die bevolkingsaangroei stoppen? Juist: niemand. Vandaar dat de mensheid is gedoemd om te verdwijnen. Vol is vol. Wanneer dat zal gebeuren weet geen kat. Het zal mijn tijd nog wel duren.

   Toch ben ik er al bij al vrij gerust in. De aarde herstelt zich wel. Het is erger geweest. Het einde van de aarde duurt nog zowat 4,5 miljard jaren. Met wat sjaans kunnen er later misschien terug mensen of mensachtigen op leven. Eind goed al goed.

   Geliked door 1 persoon

   1. Inderdaad. De planeet aarde zal zich wel herstellen, al zal het er dan natuurlijk weer anders uitzien als nu.

    De bevolkingsexplosie die kunstmatig in leven word gehouden want ‘we moeten allemaal gezond zijn & voor eeuwig leven maar ook gevoed worden……, waardoor er weer land ontgonnen en zeeën gemanipuleerd worden i.p.v. ze met rust te laten en de natuur de natuur te laten en het systeem van leven & dood op natuurlijke wijze te laten verlopen.

    Dit gaat dus inderdaad een keer helemaal fout….niet met de natuur maa

    Like

  2. Het klimaat verandert voortdurend. Tijdens een deel van de Middeleeuwen was het klimaat zelfs iets warmer dan nu, en dat was zonder vliegverkeer, kolencentrales en auto’s. Dan klopt dat hele CO2 verhaal al niet meer, want dan had het nu juist nog veel warmer moeten zijn. Er is 0,04% CO2 in onze atmosfeer, en daarvan is driekwart van natuurlijke oorsprong. We kunnen al het energieverbruik stopzetten, en dan wordt het weer 0,03%, minder zal het niet worden. We kunnen dat klimaatverhaal dat men ons probeert wijs te maken herleiden tot winstbejag en belastinghonger van onze overheden.
   De mens vervuilt het milieu dan wel, maar dat is een andere discussie. Het is 100% onwaar, dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatsverandering!

   Like

 2. Ik zie dat jij n og altijd gelooft in die één kans op een miljoen dat je gelijk hebt. Je zou op de lotto moeten spelen: de kans op 6 juiste nummers is 1 op 8.145.060 en haast elke week is er wel een winnaar 🙂 🙂 🙂

  Like

 3. (vervolg) Niet met de natuur maar met de mens. Want de natuur zal zich altijd wreken op het menselijke gemanipuleer.

  En daar gaat de hele klimaat hysterie over.

  Like

 4. Het klimaat heeft door de eeuwen altijd warmere en koude periodes gekend waarbij ook beschavingen aan ten onder zijn gegaan, overbevolking, ontbossing, bouw , beton, het stadsklimaat zorgen ook voor opwarming , maar er is nog geen sluitend bewijs dat de aarde zou blijven opwarmen als we niets zouden doen, trouwens er is al veel gedaan! klimaat is een religie aan het worden dat gebaseerd is op onduidelijke computermodellen op basis van opwarming dus erin gezet door de mens zelf en weinig betrouwbaar, zelfs de droogteperiode van deze zomer kan niet gelinkt worden aan klimaatverandering !

  Like

 5. Hoi : dat er sprake is van een “klimaathysterie” staat als paal : deze wordt welbewust in stand gehouden door belanghebbenden (zij die eraan verdienen)
  dat we zuiniger met onze planeet moeten omspringen ben ik eens !: we gaan dezelfde bronnen met steeds meer mensen moeten delen , maar dat “wetenschappers” statistiekjes bij elkaar verzinnen is niet zo netjes !
  het hele CO2 verhaal is nogal dubieus : het gehalte varieert rond 0.004% en doet dat al millennia : lees eens Wikipedia/koolstofdioxide, de kringloop is welbekend en ook de menselijke bijdrage daaraan ( +-5%) maar de politiek besloot om als ENIG meetpunt een werkende vulkaan op Hawaii te kiezen !
  ben zuinig op onze planeet want het is onze enige !

  ik geloof alleen in statistieken die ikzelf verzonnen heb -winston churchill

  Like

 6. Heb helemaal geen verstand van al die geleerde praatjes en computermodellen. Zal wel. Niet mijn vak. Scheid wel netjes mijn afval en werk braaf mee aan hergebruik. Van techniek en economie heb ik wel een beetje verstand, dus als iets goedkoper, zuiniger is vind ik het prima.
  Echt goede recycling vind ik zowel technisch als economisch interessant. Het goed gebruiken en herwinnen van energie vind ik een uitdaging.
  Wellicht is de aarde ook wel Gaia en reageert het op misbruik en overbevolking. Wie zal het zeggen?
  Indertijd moest ik het Rapport van de Club van Rome zo’n beetje uit mijn hoofd leren. Dat rapport bleek bij verschijnen meen ik al achterhaald. Meer dan ons best doen kunnen we niet.
  Wel goed dat landen zich voorbereiden op eventualiteiten. Of het nu hier is met onze dijken of daar met de droogte en de irrigatie en het drinkwater.

  Like

  1. Goed gezien Lennibrit : hetzelfde met meer mensen delen : hergebruik van grondstof ; beter omspringen met energiebronnen enzovoort ; deze planeet moet ook een woonplek zijn voor de klein en achterkleinkinderen ! of gaan die op onze vuilnisbelten wonen ?

   Like

 7. Wel ja, dit is een pro-Israël site. Vermits de regerende partij van Israël met name Likoed, de kwestie wel degelijk ernstig neemt, doe ik dat ook.

  Uit de volgende artikels omtrent dit onderwerp zal je kunnen lezen hoe professioneel, realistisch en innovatief hiermee wordt omgegaan door de Israël’s. Niks om hysterisch van te worden, maar pure magie!

  Wat mij betreft, ik vind het jammer dat dit allemaal zo gepolitiseerd is geworden: links zegt dat er wat aan de hand is met het klimaat en rechts noemt het onzin en pure hysterie.

  Btw, de Likoed wordt algemeen als rechts tot uiterst rechts (in het Westen) beschouwd. We moesten die aanduiding maar eens laten voor wat het is. Dat is een pad dat ons nergens brengt.

  Tot slot. Iedereen kan zelf vaststellen hoezeer we de boel verzieken en vervuilen. Als we dat al eens oplossen ben ik al tevreden. Wie niet?

  Like

  1. Inderdaad is dit een pro-Israël site, en die waardeer ik bijzonder. Er wordt te vaak en te veel afgegeven op dit kleine landje, dat al bijna 71 jaar bezig is om te overleven in een vijandige omgeving. Dat Israël zo’n uitzonderlijke status heeft bereikt is een wonder, waarover ook de Bijbel spreekt. Het land presteert bovenmate op het gebied van landbouw, watermanagement, medische kennis en hypermoderne technologie. Weinigen beseffen dat Israël een onweerlegbaar bewijs is van het bestaan van God, maar wie zich in deze materie verdiept zal deze conclusie ook trekken. Wie dit wil onderzoeken verwijs ik naar Amir Tsarfati, die hierover een goed inzicht kan geven. Het gemakkelijkst is om zijn app op de smartphone te zetten. Via deze app Behold Israel kan men zijn updates over het Midden-Oosten volgen en veel achtergrond informatie vinden. Veel van wat hij tijdens de updates vertelt kom je via het nieuws niet te weten, of men verneemt dat pas veel later.

   Like

 8. Inderdaad is dit een pro-Israël site, en die waardeer ik bijzonder. Er wordt te vaak en te veel afgegeven op dit kleine landje, dat al bijna 71 jaar bezig is om te overleven in een vijandige omgeving. Dat Israël zo’n uitzonderlijke status heeft bereikt is een wonder, waarover ook de Bijbel spreekt. Het land presteert bovenmate op het gebied van landbouw, watermanagement, medische kennis en hypermoderne technologie. Weinigen beseffen dat Israël een onweerlegbaar bewijs is van het bestaan van God, maar wie zich in deze materie verdiept zal deze conclusie ook trekken. Wie dit wil onderzoeken verwijs ik naar Amir Tsarfati, die hierover een goed inzicht kan geven. Het gemakkelijkst is om zijn app op de smartphone te zetten. Via deze app Behold Israel kan men zijn updates over het Midden-Oosten volgen en veel achtergrond informatie vinden. Veel van wat hij tijdens de updates vertelt kom je via het nieuws niet te weten, of men verneemt dat pas veel later.

  Like

 9. De klimaathysterie blijkt de landen van de wereld valselijk samen te binden in een gemeenschappelijke strijd. Dat deze honderden miljarden kostende strijd nergens toe leidt maakt daarbij niet uit; het doel is een algehele sociale en maatschappelijke wereldcontrole, en de angst voor de opwarming van de Aarde is daarbij uitgekozen als hét instrument. Maar Global Warming door toedoen van de mens bestaat niet, het is een hoax, een fabel.

  Like

Reacties zijn gesloten.