Argentinië: Opperrabbijn overvallen en Joodse begraafplaats gevandaliseerd

De opperrabbijn van Argentinië werd brutaal aangevallen door een bende die maandagochtend vroeg in zijn appartement inbrak. Rabbijn Gabriel Davidovich (plaatje hierboven) werd in het ziekenhuis opgenomen met ernstige verwondingen, waaronder negen gebroken ribben, volgens Jorge Knoblovits, de voorzitter van de Joodse politieke koepelorganisatie DAIA.

“We weten dat jij de AMIA-rabbijn bent”,  riepen de aanvallers voordat ze Davidovich in elkaar sloegen. Zijn vrouw was thuis tijdens de aanval, die plaatsvond om ongeveer 2 uur in de Joodse wijk van Once in de Arentijnse hoofdstad Buenos Aires. De aanvallers overmeesterden haar en stalen geld en bezittingen uit het appartement.

“De aanslag was een ‘brutale antisemitische agressie”, zei DAIA in een verklaring die maandagavond werd uitgegeven. De verklaring, die werd ondertekend door Knoblovits, zei dat de aanval “is ingekaderd op de antisemitische gebeurtenissen die plaatsvinden in verschillende Europese landen, die co-existentie en democratische waarden bedreigen.”

Een verklaring uitgegeven door AMIA (Asociación Mutual Israelita Argentina) veroordeelde de aanval maar niet specifiek noem het antisemitisch. Davidovich is sinds 2013 opperrabbijn. Het kantoor van het rabbinaat bevindt zich in het AMIA-gebouw in Buenos Aires. In Argentinië wonen ca. 230.000 Joodse mensen.

Op 18 juli 1994 werd een bomaanslag uitgevoerd op AMIA waarbij 85 mensen werden vermoord (67 in het gebouw zelf en 18 toevallige passanten).  De aanslag was naar verluidt het werk van de Libanese terreurgroep Hezbollah die de aanslag uitvoerde op instignatie van Iran. Ansar Allah, een Palestijnse stootgroep van Hezbollah, eiste de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de aanslag op. In 2012 scheurde Ansar Allah zich af van Hebzollah.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stuurde dinsdagochtend in een verklaring de wens uit dat de rabbijn en zijn vrouw spoedig zouden herstellen. “We moeten het antisemitisme niet zijn kop laten opsteken. Ik veroordeel krachtig de recente daden van antisemitisme en doe een beroep op de internationale gemeenschap om hiertegen actie te ondernemen,” zei Netanyahu.

Het World Jewish Congress zei dat het ‘geschokt en verbolgen was door de brute aanval.’ “Het is nog niet duidelijk of dit een gerichte misdaad was van hatelijk antisemitisme of een barbaarse criminele daad, maar we vertrouwen erop dat de autoriteiten alles zullen doen wat in hun macht ligt om het motief te achterhalen en de daders voor het gerecht te brengen”, zei de CEO, Robert Singer, op maandag.

Joodse begraafplaats
Een dag na de aanslag op de Opperrabbijn van Buenos Aires werd de Joodse begraafplaats van San Luis, een buitenwijk van de hoofdstad, gevandaliseerd. Negen grafzerken werden vernield. Saada Bentolila, een leider van de lokale joodse gemeenschap, vertelde verslaggevers dat de bewakingscamera’s van de begraafplaats zijn vernield en kort voor de aanslag.

“Ze willen schade aanbrengen, om angst te verspreiden. Het is een duidelijke antisemitische aanval op onze begraafplaats naast de begraafplaats van Del Rosario,” zei hij, opmerkend dat de naburige niet-Joodse begraafplaats niet was vernield. De Argentijnse Joodse politieke koepelorganisatie DAIA zei dat het ‘de aanval verwerpt’. “De daad van vandalisme werd veroorzaakt door vreemden die de muren beklommen en marmeren grafstenen, bronzen platen en andere objecten vernietigden” op de begraafplaats, zei DAIA maandag in een verklaring .

Het vandalisme werd op dezelfde dag ontdekt toen de opperrabbijn van Argentinië en zijn vrouw in hun huis in Buenos Aires werden overvallen. Antisemitische incidenten in Argentinië stegen in 2017 met 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens een DAIA-rapport, de meest recente nationale statistieken. Online antisemitische incidenten vormden 88 procent van het totaal van 2017, bijna het dubbele van de 47 procent in 2014. Argentinië heeft sinds 1988 een antidiscriminatiewet omtrent boeken.

Plaatje hierboven: 9 Joodse graven in de Argentijnse stad San Luis gevandaliseerd [beeldbron: A-7]


Bronnen:

♦ naar een artikelArgentina’s chief rabbi brutally beaten in home attack” en een artikel9 gravestones vandalized in Jewish cemetery in Argentina” van 26 februari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Argentina’s Chief Rabbi in serious condition after attack” van 26 februari 2019 en een artikelArgentina: Jewish cemetery vandalized – On day of attack on Argentina’s chief rabbi, nine gravestones found vandalized in Jewish cemetery” van 27 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelArgentine Jewish leader: Robbery was pretext for anti-Semitic attack on rabbi” en een artikelNetanyahu calls for action after violent assault on Argentina chief rabbi” en een artikelArgentine leader condemns attack on head rabbi as son doubts anti-Semitic motive” van 26 februari 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.