Syrische president Bashar Al Assad op visite bij Ali Kamenei in Teheran, Iran

De Syrische president Bashar Al-Assad (links) ontmoette op maandag 25 februari 2019 de Opperste Geestelijke Leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei (rechts), tijdens zijn eerste bezoek aan de Islamitische Republiek sinds het begin van het Syrische conflict in 2011 [beeldbron: CBC].

Tijdens de ontmoeting sprak Assad zijn dank uit aan Iran voor alles wat het heeft gedaan voor Syrië tijdens het conflict, meldde het AFP. De leiders “bespraken de broederlijke en sterke relaties tussen hun twee volkeren, die de belangrijkste factor zijn geweest in het handhaven van Syrië en Iran in het licht van complotten door vijandige landen”, zei de Syrische president.

Khamenei vertelde Assad dat “Iran overweegt om de regering en het land van Syrië te helpen de verzetsbeweging te helpen en is er trots op vanuit het diepst van zijn hart”, zei zijn website. “De creatie van de buffer die de Amerikanen proberen te creëren in Syrië is een voorbeeld van deze gevaarlijke samenzweringen die sterk moeten worden afgewezen en weerstaan”, voegde Khamenei eraan toe.

Assad ontmoette ook de Iraanse president Hassan Rouhani tijdens zijn reis naar Iran, aldus AFP. “De Islamitische Republiek van Iran zal zoals eerder naast de mensen en de regering van Syrië staan”, citeerde de officiële website van de Iraanse regering Rouhani.

Terwijl Iraanse leiders ontkennen dat de Islamitische Republiek een militaire aanwezigheid heeft in Syrië, is Iran een belangrijke aanhanger van het Assad-regime in Syrië, omdat het het regime zowel financiële steun als militaire adviseurs heeft geboden tegen een reeks tegengestelde krachten sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011.

Bij het begin van de Syrische burgeroorlog werd gemeld dat de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad persoonlijk de uitzending van officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde naar Syrië had gesanctioneerd om samen met de troepen van Assad te vechten. Ali Akbar Velayati, een topassistent van de Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei, maakte afgelopen zomer duidelijk dat Iran zijn ‘militaire adviseurs’ uit Syrië en Irak alleen zou terugtrekken als hun regeringen dat wilden.

Afgelopen weekend pochte Ali Shamkhani, secretaris van de Supreme National Security Council van Iran, dat zijn land “meer dan 90 procent’ van zijn doelen in Syrië had bereikt. Shamkhani zei ook dat zijn land zal blijven werken met Syrië tegen “het Zionistische regime van Israël”.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Iran hosts Syria’s Assad in Tehran, slams American ‘plots’” van 25 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elad Benari “Syrian President meets Iran’s Supreme Leader – Syrian President visits Iran for the first time since start of Syrian conflict, thanks Iran for its assistance” van 26 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Syrische president Bashar Al Assad op visite bij Ali Kamenei in Teheran, Iran

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.