Iraanse architect van nucleair akkoord Mohammed Zarif de laan uitgestuurd

Plaatje hierboven: Het Iran nucleair akkoord is een feit. Van links naar rechts: de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, vertegenwoordiger van de EU inzake buitenlandse kwesties Federica Mogherini, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, de Iraanse ambassadeur aan het atoomagentschap (IAEA) Ali Akbar Salehi en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov in Wenen op 14 juli 2015 [beeldbron: Haaretz]

Mohammad Javad Zarif, die sinds 15 augustus 2013 minister van Buitenlandse Zaken is voor Iran, kondigde plotseling zijn ontslag aan op maandag jl. via de sociale media-netwerksite van Instagram. “Ik verontschuldig mij voor het onvermogen om te blijven dienen en alle tekortkomingen tijdens de dienst in de afgelopen jaren tijdens mijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken. Ik dank de Iraanse natie en functionarissen. . . Wees blij en opgewekt,” schreef hij in de post op zijn Instagram-pagina, jzarif_ir.

Er werd geen reden of verklaring voorzien voor het ontslag, hetgeen werd bevestigd door de woordvoerder Sayyed Abbas Moussawi van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een interview met Iriana, het door de staat gerunde IRNA-persbureau. Het werd ook bevestigd door het door de staat gerunde persbureau van Tasnim. Beide persbureaus zeiden echter dat het “niet duidelijk was of president Hassan Rouhani het zou accepteren.”

Talrijke bronnen vermelden dat Zarif, 59, eerder op de dag niet aanwezig was op de ontmoeting tussen de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei en de Syrische president Bashar al-Assad, noch was hij aanwezig bij een volgende ontmoeting tussen president Rouhani en IRGC Quds Force commandant majoor-generaal Qassem Soleimani en Assad.

Zarif was de drijvende kracht achter de 2015 JCPOA nucleaire deal tussen Iran en de top zes wereldmachten; daarvan hebben de leidende Verenigde Staten zich vorig jaar teruggetrokken uit de deal. Het feit dat de VS zware sancties heeft opgelegd die elke dag steeds meer impact krijgen op de Iraanse samenleving en economie, zou volgens waarnemers Zarif in politieke problemen hebben gebracht en aan de basis van zijn ontslag liggen.

Een onbevestigd rapport zegt dat de huidige voorzitter van het Iraanse parlement, de 61-jarige Dr. Ali Larijani, voormalig hoofd van de Iraanse Atomic Organization en een gepensioneerde generaal in de Iraanse strijdkrachten (IRGC), de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zal worden.

Iraanse staatsmedia zeiden maandag dat Khamenei de Syrische president Assad prees als een held die de alliantie tussen Iran, Syrië en Hezbollah had versterkt, volgens Reuters. “De Islamitische Republiek van Iran ziet het helpen van de regering en de natie van Syrië als steun voor de verzetsbeweging (tegen Israël) en is er erg trots op,” zei Khamenei.


Bronnen:

♦ naar een artikelIranian foreign minister Mohammed Zarif resigns from position‘ van 26 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif Resigns” van 25 februari 2019 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Iraanse architect van nucleair akkoord Mohammed Zarif de laan uitgestuurd

  1. Mogherini zal het verdwijnen van deze giftige, altijd lachende ratelslang zeker betreuren.

    Benieuwd welke adder er in zijn plaats komt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.