Nederland: ADO voetbalfans spuiten graffiti op monument Februaristaking en elders swastika’s

“Verschillende plekken in Amsterdam, waaronder het bekende standbeeld De Dokwerker, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag beklad met groen-gele verf. Het beeld staat op het Jonas Daniël Meijerplein ter nagedachtenis aan de Februaristaking, een gebeurtenis die aanstaande maandag wordt herdacht. Ook zijn er elders anti-Joodse leuzen en hakenkruizen op muren gespoten,” berichtte NOS.nl op vrijdag 22 februari 2019

Vandalen schilderden swastikas en antisemitische graffiti op verschillende gebouwen in Amsterdam op vrijdag. Ook het monument ter herdenking aan de Februaristaking van 1941, toen tienduizenden burgers in opstand kwamen tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s. Het beeld was groen en geel geschilderd, de kleuren van het voetbalteam Den Haag.

Het lijkt erop dat dit de reden was voor een voetbalwedstrijd die op zondag wordt verwacht tussen het team en de Ajax Amsterdam voetbalclub, die wordt beschouwd als een historische band met de Joodse gemeenschap in de stad.

Mattijs Manders, algemeen directeur van ADO Den Haag, schreef op de website van de voetbalclub: “Uiteraard hebben wij kennisgenomen van het vandalisme in Amsterdam. Wij keren ons als club nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties. Het is respectloos en triest. Het is vanzelfsprekend dat wij met ADO Den Haag afstand nemen van deze gebeurtenissen, die we sterk afkeuren, maar we vinden het belangrijk om dat ook via deze manier te benadrukken.

Inmiddels bericht De Telegraaf: “Het Joods Wereldcongres (WJC) roept voetbalclub ADO Den Haag op strafmaatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de antisemitische bekladdingen in Amsterdam in de aanloop naar de voetbalwedstrijd tegen Ajax. In een verklaring stelt het WJC dat de Haagse club overduidelijk moet aangeven dat de bekladdingen niet worden getolereerd.

Februaristaking 1941
Op maandag 25 februari 2019 wordt in Nederland de Februaristaking herdacht. Uniek in Europa, het enige massaprotest tegen de Jodenvervolging. Je hoort sindsdien wel dat heel Nederland in het verzet zat. Dat hier 75 procent van de Joden is vermoord, en je in nazi-Duitsland je leven als Jood nog meer zeker was, daar zwijgt men over. Immers: Nederland stond als één man op tegen den Mof. Alleen: dàt is een mythe, schreef Paul Damen op 23 februari 2018 in het Nieuw Israëlitische Weekblad (NIW).

Die Februaristaking was allereerst een communistische werkstaking tegen salarisverlagingen en de overname van de vakbonden door NSB’ers. Dat staat in zoveel woorden op het beroemde pamflet ‘STAAKT!!!’: “Dan krijgt ge de kans Woudenberg uit het N.V.V. te jagen! Stelt ook overal uw eisen voor verhoging van loon en steun!”

Die Joden, die waren voor de Communistische Partij van Nederland bijzaak. Dat de staking uitliep op een massaprotest tegen de pogroms verraste zelfs hen. Niettemin claimde de CPN tot diep in de jaren zestig de Februaristaking als haar initiatief. Waardoor, bizar genoeg, de door de PvdA gedomineerde gemeente haar eigen herdenking hield, om niet samen op te hoeven lopen tegen antisemitisme met CPN’ers die tegelijkertijd de Jodenhaat onder Stalin toejuichten.

Meerdere plekken in Amsterdam besmeurd met hakenkruizen…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alon Einhorn “Swastikas painted and statue vandalized in Amsterdam – A statue that was also vandalized is an ode to the February strike of 1941, when tens of thousands of civilians revolted against the anti-Jewish measures of the Nazis” van 22 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelMeerdere plekken in Amsterdam besmeurd met verf en anti-Joodse leuzen” van 22 februari 2019 op de site van NOS.nl

♦naar een artikelJoods Congres wil straffen tegen bekladders” van 22 februari 2019 op de site van De Telegraaf

♦ naar een artikel van Paul Damen “Helden” van 23 februari 2018 op de site van Nieuw Israëlistisch Weekblad

Een gedachte over “Nederland: ADO voetbalfans spuiten graffiti op monument Februaristaking en elders swastika’s

  1. ADO & voetbalfans…….hersenvolume op muizenniveau.

    Dit zegt verder niets over de aversie tegen Joden van veel ‘brave Hollanders…..maar dat is niets nieuws.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.