Israël keert terug naar Afrika: opening van eerste Israëlische ambassade in Rwanda

Israël opende op vrijdag 22 februari 2019 zijn eerste ambassade in Rwanda en bood ondersteuning aan de Oost-Afrikaanse natie, inzake gezondheid tot onderwijs en landbouw, en communicatietechnologie, waaronder cyberbeveiliging.

“Dit land vertoont veel gelijkenissen met de staat Israël en biedt veel basis voor onderlinge samenwerking”, zei de nieuwe Israëlische ambassadeur Ron Adam (plaatje rechts) na een ontmoeting met Rwanda’s president Paul Kagame. Adam presenteerde zijn geloofsbrieven aan de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Richard Sezibera op donderdag.

Ambassadeur Ron AdamDe twee landen, beide met geschiedenissen die grotendeels getekend worden door genocide, hebben al nauwe banden, waaronder verwikkeld zijn in een controversiële overeenkomst uit 2018 die Afrikaanse vluchtelingen en asielzoekers uit Israël probeerde te deporteren.

Israël zei dat het mogelijk vluchtelingen naar Rwanda zou sturen, een voorstel dat veroordeeld werd door mensenrechtenorganisaties. Kigali heeft altijd een dergelijke deal sterk afgewezen. In januari van dit jaar ondertekenden Rwanda en de staat Israël de Air Service Agreement, die naar verwachting de nationale luchtvaartmaatschappij, RwandAir, zal toelaten om reeds volgende maand rechtstreekse vluchten naar Israël uit te voeren.

Rwanda, een grotendeels christelijke natie, heeft gezegd dat het graag toerisme naar het land wil aanmoedigen, vooral om zijn beroemde berggorilla’s te zien. De Israëlische ambassadeur in Rwanda Ron Adam zei dat zijn land en Rwanda het partnerschap willen versterken in modernisering van de landbouw en veiligheid bij de opslag van data. Hij belooft om gebieden te bevorderen waar zijn land het echt goed in doet, met name veiligheid, toerisme en landbouw.

Israël keert terug naar Afrika
Israël heeft al sterke banden in Oost-Afrika, met name in Oeganda en Kenia, maar breidt zijn diplomatieke aanwezigheid op het continent uit. Premier Benjamin Netanyahu heeft de groeiende band in Afrika tot een van zijn belangrijkste doelstellingen van het buitenlands beleid gemaakt.

Op maandagavond sprak Netanyahu de jaarlijkse Israëlische missie van de Conferentie van Voorzitters van de Grote Amerikaanse Joodse Organisaties toe in een hotel in Jeruzalem. Tijdens zijn 30 minuten durende speech sprak hij de deelnemers toe door middel van een diavoorstelling over Israëlische prestaties op verschillende gebieden, waaronder diplomatie.”Ik ben de afgelopen twee jaar vier keer in Afrika geweest, dat moet u wel iets zeggen”, vertelde Netanyahu de Amerikaans-Joodse leiders op maandag.

Eén dia, getiteld ‘Israel is Returning Africa‘, toonde een kaart van het continent (plaatje onderaan) en verdeelde de landen in vier categorieën. Gekleurd in rood waren ‘Arabische landen’ waarmee Israël geen formele relaties onderhoudt. Landen waar Israël betrekkingen heeft, maar geen ambassade, zijn in het lichtblauw weergegeven, terwijl staten waar Israël een ambassade heeft in donkerblauw zijn weergegeven.

Mali en Niger waren beige gekleurd, wat volgens de legende van de kaart aangeeft dat Israël ‘potentiële relaties’ met hen heeft. Somalië en Djibouti, twee staten met een moslimmeerderheid in Oost-Afrika, waren gekleurd in lichtblauw, wat impliceert dat ze volledige diplomatieke betrekkingen met Israël hebben.


Bronnen:

♦ naar een artikelBoosting Africa ties, Israel opens first embassy in Rwanda” van 22 februari 2019 en een artikel van Raphael Ahren “Map shown by PM shows Israel having ‘potential’ relations with Mali, Niger” van 20 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Jean de la Croix Tabaro “Ambassador Ron Adam Promises To Improve Israeli – Rwanda Trade, Tourism” van 22 februari 2019 op de site van KT Press

Een gedachte over “Israël keert terug naar Afrika: opening van eerste Israëlische ambassade in Rwanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.