Cynisme: Hamas belooft 300 sjekels aan elk kind dat gewond raakt aan grensprotest

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 15 februari 2019. Palestijnse minderjarigen trachten over het hek te klauteren dat de Gazastrook scheidt van Israël. Hamas belooft hen elk 300 sjekels (ca. € 73) als ze erin slagen gewond te raken, dit uiteraard om de anti-Israël propaganda in de internationale pers te stofferen [beeldbron: Said Khatib/AFP]

Duizenden Palestijnen demonstreerden, op vrijdag 22 februari 2019 nà het traditionele vrijdaggebed in de moskeëen, aan de grens met Gaza als onderdeel van wekelijkse protesten, staken autobanden in brand, gooiden met stenen en brandbommen en explosieven naarde Israëlische soldaten die reageerden met traangas en af en toe met scherp schoten.

Ambtenaren van Hamas zeiden dat een 15-jarige jongen werd neergeschoten en gedood en dat minstens 30 anderen door scherp geschut gewond raakten. In eerste instantie zei het door Hamas gerunde gezondheidsministerie dat de jongen twaalf jaar was, maar identificeerde hem later als de 15-jarige Yousef al-Dayya (plaatje hieronder). Ze zeiden dat hij in de borst was geschoten en kritisch gewond. Hij stierf later aan zijn verwondingen.

300 sjekels
De Israëlische veiligheidstroepen hebben onlangs gemerkt dat Hamas kinderen van nog geen acht jaar oud naar de frontlijn worden gestuurd om te protesteren langs de grens tussen Gaza en Israël. Ze hoorden tevens hoe via luidsprekers aan die kinderen 300 sjekels (€ 73) werd beloofd als ze gewond raken, aldus het leger.

Amper 300 sjekels, zoveel is een kinderleven dus waard voor Hamas. Een bijzonder cynisch dieptepunt. Een Hamas-functionaris in Gaza reageerde niet op een verzoek om commentaar over de vraag of de terreurgroep kinderen vanaf acht naar de frontlinies van de demonstraties stuurde. Hij antwoordde ook niet of zij kinderen geld had beloofd om gewond te raken.

Er waren geen meldingen van verwondingen aan IDF-soldaten. De schermutselingen komen na een week van geweld langs de grens met Gaza. Een Israëlische drone schoot op een motorfiets die door Palestijnen was gebruikt om luchtgevechten uit de zuidelijke Gazastrook op donderdag in Zuid-Israël te lanceren, zo meldden de Palestijnse media. Het Israëlische leger weigerde commentaar te geven op de rapporten.

Volgens het aan Hamas gelieerde Shehab-persbureau vuurde het Israëlische onbemande vliegtuig op de motorfiets ten oosten van de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Geen verwondingen gemeld. De gemelde aanval van donderdag vond plaats tijdens een recente opleving in het aantal grensoverschrijdende aanvallen van Palestijnen in de Strook.

VN Watch
“Het vooruitzicht op vrede tussen Israël en de Palestijnen neemt met de dag af naarmate het geweld en radicalisme toenemen en het risico op oorlog blijft groot”, waarschuwde de VN-afgezant voor het M-O Nikolay Mladenov op woensdag. Hij vertelde ook dat een onderhandelde oplossing met twee staten steeds verder afdrijft.

“Wat in de eerste plaats nodig is, is het noodzakelijke leiderschap en de politieke wil om te veranderen,” zei hij. “Totdat die wil gevonden kan worden, zullen Palestijnen en Israëli’s steeds verder afglijden naar steeds gevaarlijker gebied.” Of dergelijke gratuite nietszeggende verklaringen van Nikolay Mladenov bijdragen tot de vrede valt te betwijfelen…


Bronnen:

♦ naar een artikelUN envoy says risk of Israeli-Palestinian war looms large” en een artikel van Adam Rasgon “IDF: Gaza children being promised NIS 300 ($83) if injured at border protests” en een artikelPalestinians say teen killed as thousands riot on Gaza border” van 21 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Thousands riot along Gaza border fence – Hamas claims 14-year-old killed by Israeli fire during the weekly clashes along the Gaza border” van 22 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “12-year old Palestinian killed as thousands riot along the Gaza border – About 8,000 Palestinian rioters gathered at several points Gaza border fence, hurling stones, and setting tires aflame on Friday” van 23 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Cynisme: Hamas belooft 300 sjekels aan elk kind dat gewond raakt aan grensprotest

  1. Veel van deze “martelaren”zie je volgende week op de websit van hamas : trots poserend in uniform en machinegeweer !! Kindsoldaten ?!

    Geliked door 1 persoon

  2. Dat is niet mooi gezegd. Nemen het geweld en de agressie van Israël (ook) toe? Dat insinueert Mladenov. Toegeven heeft door de eeuwen heen nooit geholpen en zal het nu ook niet doen. De druk van Arabische landen zal op den duur wel invloed hebben als de invloed van Iran en Hezbollah kan worden gecontroleerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.