Overblijfselen van honderden lichamen ontdekt in het voormalige Joodse getto van Brest, Wit-Rusland

Plaatje hierboven: Wit-Russische Joodse mannen met Davidsterren opgespeld, stappen naar een bos met schoppen op hun schouders, klaar om hun eigen graf te graven waarna ze werden neergekogeld. Op 21 mei 2016 meldde de Ivatsevichy-gemeenteraad dat onbekenden het gedenkteken hadden beschadigd op de site waar in 1942 800 Joden werden geëxecuteerd in een bos in het district Valozhyn van de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De abaculus werd afgerukt en een hakenkruis op het hekken geklad [beeldbron: Charter 97]

Een massagraf met beenderen van honderden lichamen werd ontdekt tijdens de bouw bovenop het voormalige getto van de Wit-Russische stad Brest (Getto van Brześć).

Menselijke resten van mannen, vrouwen en kinderen, evenals kleding, schoenen en andere persoonlijke spullen werden vorige maand aangetroffen op de bouwplaats, beheerd door de aannemer Pribuzhsky Kwartia, volgens een rapport woensdag op de Virtual Brest nieuwssite. Sindsdien werden elke dag meer overblijfselen van tientallen extra lichamen ontdekt, aldus het rapport.

Burgemeester Alexander Rogachuk zei dat de botten behoorden tot ‘slachtoffers van getto’s’, wat betekent dat de Joden daar tijdens de Holocaust door de nazi’s gevangen werden gezet. De nazi’s doodden drie miljoen burgers in Wit-Rusland, maar slechts 800.000 van hen waren Joods. Rogachuk vertelde de nieuwssite van Brest dat hij contact heeft met lokale en internationale Joodse groepen over het regelen van begrafenis voor de botten op lokale Joodse begraafplaatsen.

De bouw is opgeschort op de onmiddellijke plaats van het graf, maar gaat er omheen verder, meldde de Onliner nieuwssite donderdag. Joodse religieuze wetten vereisen dat menselijke overblijfselen niet worden beroerd. Wit-Russische autoriteiten en aannemers zijn in het verleden bekritiseerd – waaronder onlangs in 2017 in Gomel – voor het bouwen van bovenop Joodse begraafplaatsen.

Yakov Goodman, een Joods-Amerikaanse activist voor het behoud van Joodse erfgoedsites in zijn geboorteland Wit-Rusland, heeft bij de Wit-Russische regering geprotesteerd voor het naar verluidt vernietigen van drie synagogen – twee in Minsk en één in Luban – en ten minste drie Joodse begraafplaatsen naast een voormalige begraafplaats bedreigd in Gomel.

Plaatje hierboven: Mensen bezoeken in maart 2012 een vernietigde Joodse begraafplaats in de buurt van een gedenkteken voor Joden die zijn gedood in het Joodse getto van Minsk tijdens de nazi-bezetting [beeldbron: RFE]

Joden in Wit-Rusland
De aanwezigheid van Joodse gemeenschappen in Wit-Rusland dateert reeds van de vroege 12de eeuw met als belangrijkste Joodse gemeenten Hrodna, een van de oudste dat voor het eerst werd vermeld in de kronieken van 1128. Navahrudak werd iets later gesticht door Yaroslav I de Wijze; Kerlov in 1250; Voruta en Twiremet in 1252; Eiragola in 1262; Halshany en Kowno in 1280; Lida, Telšiai, Vilna en Troki in 1320. Onder het bewind van koning Alexander Jagellon werden de Joden in 1495 uitgewezen maar keerden terug naar het land in 1503.

Tussen 1648 en 1649 werden tienduizenden Joden in Wit-Rusland, Polen en in de Oekraïne vermoord en afgeslacht door de Kozakken tijdens de Chmielki Revolte. Tot op de dag van vandaag wordt de gruwel van de bloedbaden die werd aangericht onder leiding van de Kozakkenleider Bogdan Chmielnicki (1593-1657) door de Joden als een van de meest traumatische gebeurtenissen in hun geschiedenis ervaren.

Aan de vooravond van de Holcocaust woonden ca. 375.000 Joden in Wit-Rusland (1941) waarvan er 246.000 werden vermoord door de nazi’s. Eind jaren vijftig was de Joodse gemeenchap opnieuw aangegroeid tot ca. 150.000 (1959). Echter in de jaren 1989-2013 vertrokken 78.859 Wit-Russische Joden naar Israël. In 2009 telde men nog ca. 13.000 resterende Joden in Wit Rusland.

Getto van Brest-Litowsk (Brześć) 1941-42 in Wit Rusland

[beeldbron: Brześć Ghetto – From Wikipedia, the free encyclopedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Remains of hundreds of bodies discovered at former Jewish ghetto of Brest, Belarus” van 21 februari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “Vandals Smash Jewish Gravestones in Belarus Cemetery” van 12 juli 2002 op de site van Haaretz

♦ naar een artikel “In Belarus, ‘No Jews, No Anti-Semitism’?” van 9 november 2012 op de site van Radio Free Europe

2 gedachtes over “Overblijfselen van honderden lichamen ontdekt in het voormalige Joodse getto van Brest, Wit-Rusland

  1. Shalom Willy;
    Inderdaad!
    Maar het eind is in zicht. De haters/vernietigers; hebben hun langste tijd gehad.
    Shavuah Tov.

    Like

Reacties zijn gesloten.