‘Antisemitisme in Frankrijk het ergst sinds WOII’, zegt president Macron

Plaatje hierboven: De Franse president Emmanuel Macron (rechts) kijkt naar een graf dat met een swastika werd beklad tijdens een bezoek aan de Joodse begraafplaats in Quatzenheim, op 19 februari 2019 [beeldbron: Frederick Florin/AFP]

“Antisemitisme lijkt op diepste niveau te zijn aanbeland sinds de Tweede Wereldoorlog,” vertelde de Franse president Emmanuel Macron aan de leiders van de Joodse gemeenschap op woensdag, een dag nadat duizenden mensen de straat op gingen om haatmisdaden aan de kaak te stellen. De grootste Joodse gemeenschap in Europa wankelt na een reeks aanslagen en aanvallen die wereldwijd het nieuws hebben gehaald.

De plaag is de laatste jaren gegroeid “en de situatie is de afgelopen weken alleen maar erger geworden”, vertelde Macron aan het jaarlijkse diner van de Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF). “Ons land, en trouwens heel Europa en de meeste westerse democratieën, lijkt sinds de Tweede Wereldoorlog getuige te zijn van een heropleving van het antisemitisme,” voegde hij eraan toe.

Macron kondigde maatregelen aan, waaronder wetgeving om haatpraat op het internet te bestrijden, die tegen mei zullen worden geïntroduceerd. Hij zei dat hij zijn minister van Binnenlandse Zaken had gevraagd om stappen te ondernemen om racistische of antisemitische groepen te verbieden, waarbij hij ‘om te beginnen’ drie extreem-rechtse groepen selecteerde – Bastion Social, Blood and Honor Hexagone en Combat 18 – waarvan hij zei dat ze “haat als brandstof gebruiken om discriminatie bevorderen of oproepen tot geweld.”

Hij beloofde ook dat Frankrijk het anti-Zionisme zou erkennen als een vorm van antisemitisme. Macron had eerder bezwaar tegen een oproep van een parlementslid in zijn La République en Marche-partij om anti-zionistische verklaringen te criminaliseren, die kritiek uiten op de beweging die Israël als een thuis voor Joden heeft gevestigd.

Tijdens een bezoek dinsdag aan een begraafplaats in de Elzas, in de buurt van Duitsland, waar 96 Joodse grafstenen werden beklad met hakenkruisen, beloofde Macron: “We zullen handelen, we zullen wetten aannemen, we zullen straffen.”

Dinsdag hielden duizenden mensen, sommigen met spandoeken met de tekst ‘Het is genoeg geweest!’, een bijeenkomst gehouden in Parijs om antisemitisme aan de kaak te stellen – een van de ongeveer 70 protesten die in het hele land werden georganiseerd. Macron en zijn regering hebben bekladden van monumenten, winkelpuien en grafstenen met swastika’s en andere antisemitische graffiti, gekoppeld aan extreem-rechtse en meest linkse elementen binnen de ‘Gele Hesjes’ protestbeweging.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Clare Byrne “Anti-Semitism worst since WWII, Macron tells French Jewish group – President vows to ban racist groups and recognize anti-Zionism as a form of anti-Semitism after spate of recent incidents targeting Jews” van 21 februari 2019 en een artikelMacron tells PM France will adopt definition of anti-Semitism mentioning Israel” van 20 februari 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “‘Antisemitisme in Frankrijk het ergst sinds WOII’, zegt president Macron

  1. De Joden moeten naar huis!
    Langs voor ons “ kromme wegen van antisemitisme “ haalt God ze zelf naar huis……

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.