Duitsland betaalt nog steeds pensioenen uit aan Belgische nazi-collaborateurs

Plaatje hierboven: Berlijn 1944. De Belgisch Waalse collaborateur Léon Degrelle (links) ontvangt het Ritterkreuz uit de handen van Adolf Hitler. Helemaal rechts staat SS-Reichsführer Heinrich Himmler, die de Endlösung uitvoerde en de doodskampen liet bouwen. SS-Oberstürmbannführer Léon Degrelle, na WOII in ballingschap in Franco’s Spanje, kreeg tot aan zijn dood in 1994 een aanvullend pensioen uitgekeerd door de na-oorlogse Duitse staat.

“Belgische militairen die lid waren van de Waffen SS, een onderdeel van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, kregen door een decreet van Adolf Hitler een oorlogspensioen uitbetaald. Dat decreet werd na de oorlog niet geschrapt, waardoor nu nog zo’n twintigtal hoogbejaarden in ons land een Duits oorlogspensioen krijgen. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk. Cijfers variëren van 22 tot 27”, las aldus een bericht van VRT Nieuws enkel dagen geleden.

Het nieuws zorgde nogal wat voor commotie in ons land. Hoewel, zeven jaar geleden plaatste Brabosh.com hier een bericht omtrent dezelfde kwestie en toen ging het nog om 2500 (!) Belgische nazi-collaborateurs die een oorlogspensioen ontvingen van Duitsland. “Door de privacywet kan men niet zien of iemand dwangarbeider is geweest dan wel SS-bewaker in een concentratiekamp.” schreef journalist Douglas De Coninck van De Morgen ietwat onthutst. Echter, op dat ogenblik maakte niemand in België daar een probleem van. Vreemd.

Echter het nieuws bereikte intussen zowel Duitsland als Israël en noopte zeven jaar later wél tot een reactie. De Duitse autoriteiten zeiden woensdag dat geen enkele voormalige Nazi SS-soldaat invaliditeitspensioen ontvangt in België, als reactie op de bezorgdheid die door enkele parlementsleden daar is opgeworpen.

Het ministerie van Arbeid zei dat 18 mensen in België een arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangen, maar ‘er zijn geen voormalige leden van de Waffen-SS’ onder hen. “Het kunnen Belgische onderdanen zijn of bijvoorbeeld Duitse staatsburgers die zich in België hebben gevestigd,” zei het ministerie. In een nota aan AFP zei het ministerie dat de fondsen “worden uitbetaald door de regionale regering van Noord-Rijnland-Westfalen.”

Het ministerie controleerde de gegevens nadat de commissie buitenlandse zaken van het Belgische parlement had gereageerd op de bezwaren van de wetgevers op dinsdag, in het besef dat “de Belgische regering Duitsland zou moeten vragen om een ​​einde te maken aan de pensioenen voor Belgische nazi-collaborateurs.”

Toen zij in West-Duitsland in 1951 door een wet werden opgericht, kwalificeerden 4,4 miljoen mensen, zowel burgers als militairen, zich voor “pensioenen van oorlogsslachtoffers”. In 1998 werd een wet aangenomen om de pensioenen in te trekken voor diegenen die werden geacht deel te hebben genomen aan “misdaden tegen de principes van de mensheid”. Een beoordeling in 2016 bleek dat slechts 99 van hen in 2013 waren verwijderd.

In een dinsdag aangenomen tekst zei het Belgische parlement dat pensioenen voor “collaboratie in een van de meest moorddadige regimes in de geschiedenis in tegenspraak is met collectieve herdenking”, en tegen de waarden van de Europese Unie. “De pensioenen worden maandelijks verstuurd aan inwoners van België die vrijwillig hebben deelgenomen aan de strijd met het Duitse leger, evenals degenen die gedwongen zijn geronseld in de geannexeerde gebieden van Oost-België,” vertelde historicus Christoph Brull van de Universiteit van Luxemburg dinsdag aan AFP.

Volgens Brull kunnen alleen mensen met een handicap die niet zijn veroordeeld voor oorlogsmisdaden vandaag profiteren, maar “er is een grijs gebied. De gehandicaptencriteria zijn vrij open en de zekerheid van wie wat deed (in de oorlog) blijft onduidelijk.” Herdenkingsgroep uit de Tweede Wereldoorlog “Memoire-Herinnering”, die het bewustzijn van de regeling heeft vergroot, zei dat sommige begunstigden zelfs meerdere jaren volledige salarissen ontvingen na het einde van de oorlog.

Duitsland was toen van mening dat “het de toezeggingen van het Derde Rijk zou moeten garanderen en de betalingen zou hervatten”, zei de Alvin De Coninck van de vereniging, die al zeven jaar aan dit onderwerp werkt. De wetgevers drongen erop aan dat de Belgische regering Duitsland om “alle nodige informatie” verzoekt om de kwestie op te lossen en een onderzoek in te stellen.


Bronnen:

♦ naar een artikelGermany insists no former Nazi SS getting war pensions in Belgium” van 20 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelTwintigtal hoogbejaarde Belgen krijgt nog altijd Duits oorlogspensioen” van 19 februari 2019 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel27 Belgische nazi’s krijgen nog altijd ‘Hitler-pensioen’ – Resolutie wil dat Belgische overheid lijst vraagt aan Duitse autoriteiten” van 19 februari 2019 op de site van Het Laatste Nieuws

♦ een artikel op deze blogDuitsland betaalt nog steeds pensioen uit aan 2.500 Belgische nazi-collaborateurs” van 1 april 2012

Een gedachte over “Duitsland betaalt nog steeds pensioenen uit aan Belgische nazi-collaborateurs

  1. Ook de criminele leiders van de niet bestaande Palestijnse staat betalen veel geld aan familie’s van zogenaamde islamitische martelaren !!! Weer zwijgt de meerderheid van de wereld!!Wie zwijgt stemt toe!!Genocide en terrorisme loont schijnbaar nog steeds !!!

    Like

Reacties zijn gesloten.