Trap in shoppingcenter in Kiev beschilderd met reusachtig hakenkruis

Een facsimile van de nazi-vlag met een gigantische swastika in het midden werd geschilderd op een centrale trap in het midden van het Gorodok-winkelcentrum in de Oekraïense hoofdstad Kiev dit weekeinde van 16/17 februari 2019.

De ‘decoratie’ verscheen enkele uren voordat de Oekraïense nationalisten door centraal Kiev marcheerden volgens Eduard Dolinsky, directeur van het Oekraïense Joodse Comité. De Oekraïense nationalistische organisatie ‘Sokil’ hield een betoging in de hoofdstad met militanten die zwaaiden met het neonazistische Wolfsangel-symbool, meldde Dolinsky op Twitter.

Ongeveer 100.000 Joden werden afgeslacht door de nazi’s en hun lokale collaborateurs in Babi Yar, een ravijn in Kiev, tijdens de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Minder dan een week geleden werd een gedenkmuur op de Joodse begraafplaats in Kolomiya, Oekraïne, vernield met antisemitische grafitti.

Temidden van de talloze antisemitische ‘helden’ uit de Tweede Wereldoorlog die de afgelopen dagen door Oekraïne werden geëerd, was Simon Petlura een van de beruchtste. Een bas-reliëf werd vorige maand ook ter ere van hem geïnstalleerd – eveneens in Kiev.

Men kan zich afvragen wat Joden daar nog steeds doen en wat er nog meer nodig is om hen te overtuigen om te vertrekken, zo niet voor hun eigen veiligheid, dan toch voor het welzijn van hun families.

Plaatje hierboven: Lviv, de grootste stad in het westen van Oekraïne, organiseerde op 30 juni 2017 een festival ter ere van nazi-collaborateur Roman Shukhevych. Genaamd ‘Shukhevychfest’, vond de viering plaats op de 110de geboortedag van Shukhevych en de verjaardag van de start van de pogroms uit 1941 tegen de Joden van de stad. Op het plaatje van een militant met T-shirt met ‘Wolfsangel’ onder een foto van Shukhevych [beeldbron: Jewish Policy Center]

Plaatje hieronder: Paramilitaire activisten van de neonazi-organisaties Sokil en Svoboda nemen de straten in van Kiev in 2016. Een 200-tal gemaskerde militanten van de Oekraïense ultranationalistische Svoboda-partij namen op 28 november 2018 een winkelcentrum in Kiev over, richten veel schade aan en eisten dat Russische bedrijven het land moeten verlaten. [beeldbron: Reuters/Valentyn Ogirenko]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Giant Nazi Swastika Adorns Staircase in Kiev Mall, Latest in Ukraine Anti-Semitism” van 18 februari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Staircase in Ukraine mall decorated with giant swastika – Head of Jewish group notes Nazi symbol appeared in Kiev ahead of march there Saturday by torch-carrying nationalists” van 18 fenruari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel200 nationalist militants take over shopping mall in central Kiev – and cops make ONE arrest (VIDEO)” van 30 november 2018 op de site van RT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.