Abbas wil terreurfinanciering niet opgeven en kiest voor humanitaire crisis voor ‘Zijn Palestijnen’

Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit (PA), heeft aangekondigd dat zijn regime alle belastinginkomsten die Israël aan de PA betaalt, zal weigeren als Israël het bedrag afhoudt dat de PA gebruikt om terroristen te belonen.

De aankondiging kwam nadat het Israëlische kabinet zondag aankondigde dat Israël dit jaar ca. 123 miljoen euros zal aftrekken van belastinggeld dat anders zou worden overgedragen aan de PA.

Volgens PMW (Palestinian Media Watch): “Dit bedrag is exclusief de financiële beloningen van de PA aan families van dode terroristen, de zogenaamde’ martelaren ‘of aan gewonde terroristen. De aftrek vindt plaats in 12 maandelijkse porties van ongeveer 10,26 miljoen euros per maand.”

Eerder deze maand verklaarde Abbas dat als Israël de aangekondigde inhoudingen opvolgt, hij weigert de rest van de overdrachten te accepteren, wat de fondsen zijn die de Palestijnse bevolking hard nodig heeft om hun economie levensvatbaar te houden, meldde PMW op basis van verklaringen in Al-Hayat Al-Jadida, het officiële dagblad van de PA.

Terreur belangrijker dan welvaart
In verband met deze ontwikkeling concludeerde PMW:

“[Deze stap] bevestigt overtuigend [s] dat Abbas en de PA prioriteit geven aan het belonen van terroristen en moordenaars in plaats van de beste belangen van de gehele Palestijnse bevolking. In plaats van te accepteren dat Israël weigert om 10,26 euros maandelijks over te dragen voor terreurbeloningen, geeft Abbas de voorkeur aan het bestraffen van de gehele Palestijnse bevolking door 153,8 miljoen euros aan belastinggeld te weigeren, wat alle Palestijnen ten goede zou komen.”

Aangezien de belastingen die door Israël worden geheven goed zijn voor ongeveer 50 procent van de operationele begroting van de PA, toont het weigeren van de rest van dit bedrag inhoudt dat, nadat de salarissen van terroristen zijn afgetrokken, Abbas vindt dat zijn mensen geen basisbehoeften hebben.

Volgens PMW is…

“… Abbas van plan om de tactiek te gebruiken om de Palestijnse bevolking te verarmen om druk uit te oefenen op Israël om hem het geld dat hij voor terreur gebruikt over te dragen. Ten tweede mag hij hopen dat de internationale gemeenschap Israël onder druk zal zetten om zijn eigen wetten te negeren. Ten derde mag hij van de internationale gemeenschap verwachten dat ze de PA opnieuw subsidieert. Naast de financiële invloed die Abbas hoopt te winnen, is het ook mogelijk dat hij de aftrek en de daaruit voortvloeiende zelfgemaakte crisis gebruikt om nog een nieuwe golf van angst aan te jagen.”

De inhoudingen van Israël zijn vereist door een vorig jaar aangenomen wet die een bevriezing van de betalingen aan de PA oplegt als deze weigert zijn ‘geld om te doden’ -beleid te beëindigen. In reactie op de wet verklaarde Abbas op officiële PA TV in oktober:

Van 1965 tot nu is deze zaak heilig voor ons. De martelaren en hun families zijn heilig [en dat geldt ook voor de gewonden en de gevangenen]. We moeten ze allemaal vergoeden. Als er ook maar een cent in onze handen achterblijft dan zal die voor hen zijn en niet voor de levenden.

Europa boos
De Europese Unie heeft het recente besluit van Israël veroordeeld om een ​​deel van de Palestijnse belastinginkomsten in te houden. Communicatieambtenaar bij de Europese Unie (EU) Shadi Othman jhaalde scherp uit naar de Israëlische regering om 138 miljoen dollar af te trekken van de belastinginkomsten die zij verzamelt namens de Palestijnse Autoriteit.

Othman benadrukte de noodzaak voor Israël om de met de Palestijnse zijde gesloten overeenkomsten te respecteren en zich te onthouden van het nemen van enige unilaterale actie tegen de Palestijnse belastinginkomsten, die volledig aan de Palestijnse Autoriteit moet worden overgedragen.

In reactie op de follow-up door de EU van dit Israëlische besluit, merkte Othman op dat de EU contact heeft genomen met haar lidstaten, en er bij hen op aandringt druk uit te oefenen op Israël, zodat zij haar besluit opnieuw zou intrekken.


Bronnen:

♦ naar een artikelAbbas to Refuse $2.2 Billion from Israel in Response to Anti-Terror Law” van 18 februari 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Itamar Marcus, Maurice Hirsch en Nan Jacques Zilberdik “Abbas about to inflict serious humanitarian crisis on Palestinians, in response to Israeli decision to penalize PA for its support of terrorists” van 18 februari 2019 op de site van The Palestinian Media Watch (PMW)

♦ naar een artikel van EoZ “EU criticizes Israel for trying to stop payments to terrorists” van 19 februari 2019 op de site van Elder of Ziyon

3 gedachtes over “Abbas wil terreurfinanciering niet opgeven en kiest voor humanitaire crisis voor ‘Zijn Palestijnen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.