Filosoof Finkielkraut: Merkel heeft Europa geschaad en politiek tegen de Joden bedreven

Plaatje hierboven: Berlijn, 14 september 2014. Duizenden mensen verzamelden zich aan de Brandenburger Tor in Berlijn om te protesteren tegen antisemitisme. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verscheen op een groot scherm. Ze noemde het toen (ruim 4 ½ jaar geleden!) ‘een wonder‘ dat er vandaag zoveel Joden in Duitsland woonden, en dat dit haar ‘met grote dankbaarheid‘ vervulde. Echter de schone schijn zou niet lang duren… [beeldbron: Reuters/Dieter Peter]

De Franse filosoof en schrijver Alain Finkielkraut ziet in de Duitse vluchtelingenpolitiek sinds 2015 de wezenlijke oorzaak voor ernstige foute ontwikkelingen in Europa. “Zonder Angela Merkels ´Wir schaffen das!´ en de miljoenen immigranten, die Duitsland in 2015 heeft opgenomen, zou er geen Brexit geweest zijn”, zei Finkielkraut tegen de “Welt”. Hij zou er zeker van zijn: “´Wir schaffen das!´ was gewoon onzin”, aldus de filosoof verder.

De grensopening zou veel Europeanen onzeker gemaakt hebben en overal in Europa voor een “pathologisch populisme” hebben gezorgd. Europa zou er niet toe voorbestemd zijn om een multiculturele samenleving te worden, maar zou veelmeer de Europeanen moeten beschermen. De Duitsers zouden zich met deze politiek vrij willen hebben kopen van het naziverleden en een moreel onberispelijke bevolking hebben willen worden, aldus Finkielkraut.

In werkelijkheid zou het echter gegaan zijn om een mengeling van “extreem moralisme en economische belangen”. Overal in Europa betaalden de Joden de prijs, die het eerste slachtoffer van een nieuw radicaal “islamisme” zouden zijn geworden, dat zich volgens Finkielkraut niet in de laatste plaats voedt uit de ongereguleerde immigratie. Ook Frankrijk´s antisemitisme zou niet wortelen in een nieuwe versie van het fascisme, maar het uitvloeisel van een radicaalislamitisch extremisme zijn, aldus de filosoof verder.

Finkielkraut, lid van de vereniging van geleerden “Académie Française”, geldt als een van de belangrijkste en meest omstreden moderne denkers van Frankrijk. Zaterdag raakte hij in Parijs toevallig verstrikt in een demonstratie van de “gele hesjes” en werd door enkele [opm. vertaler: bewezen daders zijn moslims!] uitgescholden en antisemitisch beledigd. Het incident baarde wereldwijd opzien en versterkte de vrees voor een toenemend antisemitisme in Frankrijk.


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Philosoph Finkielkraut: Merkel hat Europa geschadet und Politik gegen die Juden gemacht” op de site van JouWatch van 20 februari 2019.

2 gedachtes over “Filosoof Finkielkraut: Merkel heeft Europa geschaad en politiek tegen de Joden bedreven

  1. Ze blijft trouw aan haar Duitse erfenis.

    Ze is namelijk niet de eerste Duitser die Europa heeft geschaad en anti Joodse politiek bedrijft.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.