Eerst moeten Israël, PLO, Jordanië, EU en VN het eens raken over grenzen van Palestina

Het beëindigen van het Arabisch-Joodse conflict over het gebied dat ‘historisch Palestina‘ wordt genoemd, heeft weinig kans op succes totdat de territoriale grenzen ervan voor het eerst zijn overeengekomen tussen Israël, de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), Jordanië, de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties ( VN).

Rima NajjarRima Najjar – een gepensioneerde professor in de Engelse literatuur aan de Al-Quds Universiteit in Jeruzalem (plaatje rechts) – beweert in een recent artikel dat het grondgebied van ‘het historische Palestina‘ is onderverdeeld in Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, maar feitelijk wordt gecontroleerd door de Joodse staat.

De volgende feiten zijn in tegenspraak met haar beweringen:

 • Jordanië omvat 78% van het grondgebied van Palestina onder de Volkenbond 1922 Mandaat voor Palestina – en Joden werden het recht ontzegd om het Joodse Nationale Huis te herbouwen in enig deel van dat gebied van Palestina onder artikel 25 van het Mandaat;
 • Het Oude Testament vermeldt dat tweëenhalf van de twaalf stammen van Israël zich in Jordanië vestigden en opvangsteden werden opgericht door de Israëlieten in Golan, Ramoth en Bosor – aan de oostelijke kant van de rivier de Jordaan – en Kedesh, Nablus, en Hebron – aan de westkant;
 • Jordanië, Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza vormen één ondeelbare territoriale eenheid op grond van artikel 2 van het PLO-handvest;
 • Veel vooraanstaande leiders uit de PLO, Jordanië, de Arabische en Israëlische landen hebben erkend dat Jordanië deel uitmaakt van Palestina en dat Jordaniërs en Palestijnen één volk zijn en geen twee;
 • Onder de Oslo-akkoorden van 1993 en na de unilaterale terugtrekking van Israël uit Gaza in 2006, controleert de PLO effectief 40% van de Westelijke Jordaanoever en controleert Hamas effectief Gaza.

Historisch Palestina (1920-1923)

De bedoeling van Najjar is duidelijk: om op misleidende en bedrieglijke wijze te beweren dat Israël 100% van het historische Palestina effectief controleert – wanneer (Trans-)Jordanië effectief 78% controleert.

In feite:

 •  Israël oefent momenteel soevereiniteit uit in slechts 17% van het historische Palestina, terwijl Jordanië de soevereiniteit uitoefent in 78% – waardoor concurrerende Arabische en Joodse claims op soevereiniteit in de resterende 5% van het historische Palestina – de Westelijke Jordaanoever en Gaza – worden opgelost;
 • De Palestijnse Arabieren hebben al een eigen staat in 78% van het historische Palestina waar geen enkele Jood woont.

Najjar heeft in een eerder artikel beweerd:

Hoe diep is het historische analfabetisme van senator Chuck Schumer van New York, de Democratische Partij en Donald Trump en zijn partij? Het is zo diep dat ze zelfs immuun zijn voor déjà vu, ook wel bekend als ‘cryptomnesia’, waar geschiedenis wordt vergeten maar toch in de hersenen wordt opgeslagen.

Najjar, de VN, de Europese Unie en zelfs Mahmoud Abbas, zijn de historische analfabeten die lijden aan cryptomnesie als het gaat om het bepalen van de grenzen van het historische Palestina – na de bijbelse geschiedenis van ‘Eretz Yisrael‘ en de moderne geschiedenis van ‘Palestina’ tussen 1917 en 1947.

Najjar heeft voordien en ten onrechte verklaard in 2017 dat:

Israël heeft nu de soevereiniteit over het gehele mandaat Palestina.

Najjar sprak ook haar historische Palestijnse kwakkel uit toen ze in 2018 opriep tot de eliminatie van Israël:

De Palestijnen hebben nooit de onderhandelingstouwtjes in handen gehad van de tragedie die hen is overkomen en kunnen net zo goed doorgaan om een einde te maken aan het apartheids zionistische koloniale regime in heel Palestina.

Najjar lamenteerde in 2017:

Ik weet niet wat het betekent om Palestijnse Jordanische te zijn en zo begon ik mijn leven …

Najjar’s identiteitscrisis verdwijnt zodra ze erkent dat Jordanië 78% van het historische Palestina is. Totdat Israël, de PLO, Jordanië, de VN en de EU het allemaal eens zijn over de grenzen van het historische Palestina, blijft elke hoop op het beëindigen van het 100-jarige conflict tussen Arabieren en Joden een fata morgana.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Singer “Israel, PLO, Jordan, EU and UN must agree on boundaries of Palestine” van 13 februari 2019 op de site van Canada Free Press

♦ naar een artikel van Rima Najjar “Anti-Zionism Means Anti-Jewish-Nationalism in Palestine” van 6 februari 2019 op de site van The Palestine Chronicle

3 gedachtes over “Eerst moeten Israël, PLO, Jordanië, EU en VN het eens raken over grenzen van Palestina

 1. Als je babbelt wordt er altijd wel geluisterd. Als het zo uitkomt is er een gewillig oor. Ze vindt zichzelf uiteraard fantastisch.
  Tjonge jonge, eigenlijk best pathetisch.

  Like

 2. Zij is niet de eerste en ook niet de laatste ‘palestijnse’ professor die onzin uitkraamt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.