Eerst dreiging Iran terugdringen en dan Israël’s Palestijns probleem oplossen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had op maandag 18 februari 2019 in Jeruzalem een ontmoeting met een bezoekende Amerikaanse delegatie van de Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations.

Netanyahu vertelde hen over de regionale situatie: “Met de Arabische landen, zoals met veel islamitische landen, is de vraag hoe de militante islam bestreden moet worden.” Verwijzend naar de door de VS gesponsorde diplomatieke zomer in het Midden-Oosten in Polen vorige week, verklaarde de Israëlische premier:

In Warschau zag je iets spectaculairs. Er waren 60 ministers van Buitenlandse Zaken, met de vertegenwoordigers van een half dozijn Arabische landen die op het podium kwamen en over Iran spraken.

Ze zeiden dat Iran het grootste gevaar is waar we voor staan. Een werd gevraagd naar de militaire actie van Israël tegen de inspanningen van Iran om zich in Syrië te verschansen en het antwoord luidde: ‘Elk land heeft het recht zichzelf te verdedigen.’

Ze spraken over het zoeken naar oplossingen voor problemen in het Midden-Oosten. Ze zeiden, ja, we willen het Israëlisch-Palestijnse probleem oplossen, maar het kan niet worden opgelost tenzij we de agressie van Iran kunnen indijken. Dat is een verandering.

Kijk en beluister hieronder het videoverslag van Netanyahu’s toespraak:


Bronnen:

♦ naar een artikelNetanyahu: Arab Countries Know Israeli-Palestinian Conflict Can’t Be Resolved Before Iran’s Regional Aggression Is Rolled Back” van 18 februari 2019 op de site van The Algemeiner