Waar de EU faalt, slaagt Israël: post-Brexit vrijhandels akkoord ondertekend met G-B

Het Verenigd Koninkrijk en Israël hebben op maandag 18 februari ’19 een post-Brexit vrijhandelsakkoord afgerond. De Britse minister van Internationale Handel Liam Fox vloog naar Israël voor de ondertekening van de deal, die vorige maand werd aangekondigd. Na de ondertekening sprak Fox telefonisch met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu “feliciteerde secretaris Fox met de ondertekening van de handelsovereenkomst en zei dat Israël het van groot belang acht”, aldus een verklaring van een premier. “De premier voegde eraan toe dat Groot-Brittannië een belangrijke vriend van Israël is en merkte op dat de overeenkomst dat weerspiegelt. Hij zei dat het goed was voor beide partijen.”

“Premier Netanyahu benadrukte het belang van toenemende druk op Iran en medewerking aan de sancties van de VS met als doel een verandering in de agressie van Iran teweeg te brengen,” voegde de verklaring eraan toe.

Handel tussen VK en Israël bedroeg vorig jaar meer dan $ 10 miljard aan waarde. Het VK zal zich op 29 maart terugtrekken uit de EU. Het Britse politieke toneel is momenteel in rep en roer na de mislukte poging van premier Theresa May om parlementaire goedkeuring te krijgen voor een onderhandelde deal met de EU over de voorwaarden voor het vertrek.


Bronnen:

♦ naar een artikelUK and Israel Sign Post-Brexit Free Trade Deal” van 18 februari 2019 en een artikel van Barney Breen-Portnoy “UK and Israel Agree ‘in Principle’ on Post-Brexit Free Trade Deal” van 24 januari 2019 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Waar de EU faalt, slaagt Israël: post-Brexit vrijhandels akkoord ondertekend met G-B

Reacties zijn gesloten.