Nieuwe peiling: 60 procent van Israëliërs is tegen annexatie van Judea & Samaria

Uit een nieuwe peiling is gebleken dat 60 procent van de Israëliërs zich verzet tegen de annexatie van de Westelijke Jordaanoever, terwijl slechts 24 procent een dergelijke stap steunt. Het idee is recentelijk doorgesijpeld naar het nationale toneel, waarbij de partij Nieuw Rechts pleitte voor een gedeeltelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever als onderdeel van haar verkiezingscampagne.

Volgens de Hebreeuws-talige nieuwssite Mako, die werd uitgevoerd door Commandanten voor Israëls Veiligheid (CIS), die zich verzet tegen annexatie – dat 60 procent van de ondervraagden tegen het concept was, terwijl 24 procent dit steunde en 16 procent onbeslist was.

Commandanten voor Israel’s Veiligheid becommentariëren de enquête en zeggen: “De gegevens getuigen van wat iedereen al weet: de meerderheid van het publiek verzet zich resoluut tegen annexatie en steunt een plan van afscheiding van de Palestijnen.”

Pro-annexatie politici, zo stelde hij, waren “niet geïnteresseerd in de houding van het publiek.” Ze verklaren vanaf elk podium hun intenties om te annexeren,” zei de groep – bestaande uit ex-veiligheidsfunctionarissen. “We moeten ze geloven, dat dit is wat ze van plan waren te doen, en we moeten nu handelen om deze waanzin te stoppen, die ons een ramp zal bezorgen.”

Confederatie?
Minister van Justitie Ayelet Shaked en minister van Onderwijs Naftali Bennett, die onlangs hun partij Joods Huis (HaBayit HaYehudi) de rug toekeerden en de volgende parlementsverkiezingen (op 9 april a.s.) opkomen met hun pas opgerichte partij Nieuw Rechts (HaYamin HaHadash), kanten zich categorisch tegen een Palestijnse soevereine staat.

Shaked stelde twee maanden geleden een ‘confederatie’ voor tussen de Westelijke Jordaanoever, Jordanië en de Gazastrook:

Ons plan is om de Israëlische soevereiniteit toe te passen op Area C (ongeveer 60% van Judea & Samaria) en de Palestijnen daar volledig burgerschap te geven. Gebieden A en B zullen deel uitmaken van een confederatie, samen met Jordanië en Gaza. Er is een grote Palestijnse bevolking in Jordanië en de Palestijnen hebben al een staat in Gaza. In de verre toekomst zal een confederatie van deze drie entiteiten de juiste weg voorwaarts zijn.

Minister Naftali Bennett op zijn beurt heeft de recente maanden gesproken over ‘een Palestijnse autonomie op steroiden’ in de Areas A en B in Judea & Samaria, alwaar de Palestijnen conform de Oslo Akkoorden van 1993/1994 beperkt zelfbestuur kregen met Ramallah als de officieuze hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit, de werknaam van ‘Palestina’.

Video: Het stabiliteitsinitiatief van Naftali Bennett


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “New Poll: 60 Percent of Israelis Oppose Annexation of West Bank” van 18 februari 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Shaked touts ‘confederation’ of Jordan, Gaza, and parts of West Bank – In foreign press briefing, justice minister calls for annexation of Area C, claims Palestinians may in the future agree to her plan” van 29 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelMinisters and MKs advocate for the Movement to Annex the West Bank” van 13 februari 2019 op de site van Commanders for Israels Security (CIS)

2 gedachtes over “Nieuwe peiling: 60 procent van Israëliërs is tegen annexatie van Judea & Samaria

  1. De mensen willen vrede en zijn bereid daar een prijs voor te betalen, maar het gebied is het Bijbelse gebied waar ook Jezus rondging , dus het is joods van oorsprong!

    Like

  2. Zoals Ayelet voorstelt : een half miljoen arabieren een Israelisch Paspoort geven is het binnenhalen van het Trojaanse paard : terreurplegers kunnen dan vrij bewegen in heel Israel ! om diezelfde reden is een federatie naar belgisch model ( waals/vlaams gewest /brussel gezamelijke hoofdstad) ook niet een veilige mogelijkheid ! pas als IEDER de wapens neerlegt is met elkaar leven mogelijk !

    VREDE is de ENIGE weg !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.