Opmerkelijk: Resolutie van Franse parlementsleden ‘antisemitisme = anti-Zionisme’

Stilaan begint het in Frankrijk te dagen dat anti-Zionisme of anti-Israëlisme gewoon een moderne uitdrukking is voor het aloude barbaarse antisemitisme dat al terug gaat tot ver voorbij de Duistere Middeleeuwen.

In het Midden-Oosten is het al decennialang bonton om Jood, Israëli, Israëliet en Zionist door elkaar te gebruiken. Voor moslims en Arabieren zijn antisemitisme en anti-Zionisme immers de twee kanten van dezelfde munt.

Critici hameren voorspelbaar op het recht om anti-Israël of Israëlkritisch te mogen zijn. Die vinden het niet leuk als je hen antisemitisme verwijt. Dat oogt niet zo goed op hun visitekaartje. Maar wacht nog even. Dra wordt dit omgebogen tot een strijd voor “het recht om antisemiet te zijn” en ja,  dan zijn we terug bij AF.

Waarover gaat het? Een groep parlementsleden in Frankrijk zal deze week nieuwe wetgeving voorstellen die anti-zionisme zal classificeren als een vorm van antisemitisme, en daarom een ​​misdaad, meldden verschillende Franse nieuwszenders op maandag 18 februari ’19.

Sylvain Maillard – een afgevaardigde van de regerende centrumrechtse partij LREM in Frankrijk die de antisemitismestudiegroep leidt in de Nationale Assemblee van het land – vertelde maandag aan France Info dat hij en zijn collega’s de gemeenschappelijke oorzaken van anti-zionisme en antisemitisme hadden onderzocht ‘voor verschillende weken.’

De groep concludeerde dat “haat tegen Israël de nieuwe manier is om Joden te haten“, zei Maillard. Iets wat Brabosh.com al tien jaar luidkeels zegt en schrijft, maar ja, ik ben dan ook niet zo geleerd als die parlementsleden (sic). Maillard vervolgde: “We kunnen de regering van Israël bekritiseren, maar niet het bestaan ​​van deze staat in twijfel trekken. Niemand twijfelt aan het bestaan ​​van de Franse staat of de Duitse staat.”

En inderdaad, op zich is er niks mis mee om Israël kritisch onder de loep te nemen. Maar als je telkens en opnieuw en opnieuw, dezelfde staat, hetzelfde volk, tussen die meer dan 200 andere landen en naties enkel en alléén Israël in het vizier neemt en daar bij wijze van ondersteuning van die kritiek antisemitische stereotiepen en vooroordelen gebruikt, dan is er echt wel iets anders aan de hand.

Maillard legde uit dat de groep dinsdagavond bijeen zou komen om te beslissen of de resolutie zou worden omgezet in een symbolische stem van de Nationale Vergadering, die waarschijnlijk snel zou worden aangenomen, of dat een wetsvoorstel zou worden ingediend die nadien een wet zou worden, een langer proces.

Het nieuws over de voorgestelde wet kwam twee dagen nadat een handjevol demonstranten in verband met de sociale protestbeweging ‘Gele Hesjes’ (Gilets Jaunes) mondeling een van de leidende Joodse filosofen van Frankrijk in het hart van Parijs hadden aangevallen. Alain Finkielkraut werd geconfronteerd met demonstranten in de wijk Montparnasse van de hoofdstad.

Video van het incident toonde Finkielkraut die rustig wegloopt van woedende demonstranten die hem pal in zijn gezicht anti-Zionistische en antisemitische kreten toeschreeuwden zoals “Wegwezen, jij Zionist sh*t”, “Vuile Zionist”, “F*ck your mother”, “Frankrijk is van ons” en meer van dat minder fraais..

Het incident met Finkelkraut was het laatste in een reeks recente excessen van antisemitisme en anti-Zionisme gericht tegen Joden, die 14 Franse politieke partijen ertoe brachten om een gemeenschappelijk oproep te lanceren voor een nationale betoging tegen het antisemitisme die vandaag dinsdagavond plaatsheeft in Parijs.

De statistieken van de overheid die vorige week werden gepubliceerd, toonden een schokkende stijging van 74% in antisemitische haatmisdrijven in Frankrijk in 2018, waarbij aanvallen op Joden snel een dagelijks verschijnsel werden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘Anti-Zionism Is Antisemitism:’ French Parliamentarians Announce New Resolution Amid Rising Antagonism Toward Jewish Community” van 18 februari 2019 op de site van The Algemeiner

5 gedachtes over “Opmerkelijk: Resolutie van Franse parlementsleden ‘antisemitisme = anti-Zionisme’

  1. Dit is op From guestwriters herblogden reageerde:
    Niets nieuws onder de zon maar wel verpakt in een nieuw kleedje, waarbij politici weer eens de weg van het populisme kiezen en blij zijn dat zij mee met de vinger naar een zondebok mogen wijzen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.