Qatar stopt in april met het financieren van de elektriciteit in Gaza

Plaatje hierboven: Palestijnse moslimvrouwen betogen tegen de dictatuur, de doodscultuur, de voortdurende schending van de mensenrechten, het gebrek aan vrije meningsuiting en persvrijheid, racisme, Jodenhaat, homohaat en vrouwenonderdrukking door de gewelddadige gangsterbendes van Hamas en Co in de Gazastrook

Qatari-afgezant Mohammed Al-Emadi zei onlangs in closed-door meetings dat Qatar na april niet van langer van plan is om de elektriciteit van Gaza te blijven financieren, meldde Kan 11 News op maandag en citeerde daarbij Palestijnse Arabische bronnen. De reden voor deze beslissing is volgens de bronnen de teleurstelling van Qatar over de vertraging van verschillende grote projecten in Gaza.

Qatar had beloofd om zes maanden dieselbrandstof voor de energiecentrale van Gaza te financieren en sinds november vorig jaar $ 10 miljoen voor dit doel overmaakt, volgens Kan. Die toevoer bevoorrading zal in april eindigen en de Qatari-gezant heeft aangegeven dat het niet verder zal worden uitgebreid.

Tegelijkertijd schatten de Palestijnse Arabische bronnen dat de boodschap van Emadi bedoeld was om druk uit te oefenen op de relevante elementen in Gaza om de grootschalige projecten op het gebied van elektriciteit te versnellen. Bovenaan de lijst met projecten staat een hoogspanningslijn uit Israël, die de hoeveelheid elektriciteit naar Gaza zou kunnen verdubbelen.

electricity-gisha

De enige electriciteitscentrale nabij Gaza Stad. Deze centrale, operationeel sinds 2002, levert normaal ca. 43 procent van de benodigde energie. Vandaag is er dagelijks nood aan 280 megawatt waarvan 120 MW van Israël komt, 17 MW uit Egypte en de overige 143 MW door de centrale zelves. Echter, door slecht onderhoud, gebrek aan wisselstukken, onregelmatige dieselleveringen enz. wordt de gemiddelde capaciteit beperkt tot 60 à 70 MW dagelijks. Vandaar dat er in Gaza een permanent tekort heerst van minstens 73 MW dagelijks of bijna 26 procent van de benodigde electriciteit.  [beeldbron: i24]

Onder toezicht van Emadi heeft Qatar onlangs via Israël geld overgemaakt naar Gaza, wat bedoeld was om de salarissen van ‘werknemers’ van Hamas in de enclave te betalen. Israël stond zes geplande overdrachten van het Qatari-geld toe waarvan er twee reeds plaatsvonden, wel op voorwaarde dat dit de rust zou bevorderen aan Israël’s grens. Maar al bij de derde transactie liep het mis nadat van een Israëlische legerofficier werd neergeschoten door een Gazaanse terrorist.

Premier Binyamin Netanyahu en het Veiligheidskabinet hebben vervolgens de overdracht van de derde tranche goedgekeurd, maar Hamas weigerde het geld te aanvaarden ‘in reactie op het bezettingsbeleid’. Emadi kondigde vervolgens aan dat zijn land niet langer de salarissen van Hamas-werknemers in Gaza zal financieren en in plaats daarvan de resterende 60 miljoen dollar aan hulp vooral via programma’s van de Verenigde Naties zou schenken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Report: Qatar won’t finance Gaza’s electricity after April – Qatari envoy reportedly says his country will stop financing Gaza’s electricity after April” van 19 februari 2019 en een artikelQatari official: Without Israel’s help, nothing happens in Gaza” van 9 februari 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Qatar stopt in april met het financieren van de elektriciteit in Gaza

  1. Wanneer gaat de wereld (UNWRA) & Qatar eens begrijpen dat Gaza geen levensvatbaarheid heeft zolang dictatoriale terreurbendes het regeren.

    Dit ‘concept’ geld niet alleen voor Gaza.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.