Corrupt Hamas neemt de controle over van goederen die vanuit Israël Gaza binnenkomen

Hamas, dat de Gazastrook controleert volgens een strenge islamitische doctrine, heeft de controle overgenomen aan de binnenzijde van de belangrijkste grensovergang van Kerem Shalom, Israël, waarlangs goederen vanuit Israël de Gazastrook worden ingevoerd, berichtte aldus een officieel persbureau op zondag.

Hamas greep de Gazastrook in 2007 in een gewapende coup op de Fatah-partij van Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit. Maar in 2017 werd onderling overeengekomen om de controle aan de grensovergangen met Israël opnieuw over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, als onderdeel van een verzoeningsakkoord tussen de twee partijen, maar dat akkoord is intussen weer afgesprongen.

De PA-administratie op de Kerem Shalom-grensovergang zei op zondag dat Hamas “haar werknemers had verjaagd en hen verbood om nog langer de grenspost te bemannen,” berichtte aldus het officiële persbureau Wafa. Hamas bevestigde inmiddels dat PA-medewerkers de grenspost van Kerem Shalom hadden verlaten.

Veiligheidstroepen “zetten procedures op die worden voorgeschreven door veiligheidsvereisten”, zei Gaza’s woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Iyad al-Bozum, in een verklaring. “De medewerkers van de Palestijnse Autoriteit op de overtocht hebben geweigerd om enkele dagen mee te werken aan deze procedures en vandaag waren we verrast door hun vertrek,” voegde hij eraan toe. Hij zei dat de goederen zoals gewoonlijk door de overtocht bleven gaan.

Het Israëlische ministerie van Defensie COGAT, zei dat “vrachtwagens gewoon doorgingen” in Gaza zoals voorheen het geval. Vorige maand was Gaza’s enige overtocht met Egypte gedeeltelijk gesloten gedurende ongeveer 20 dagen nadat medewerkers van de PA zich terugtrokken uit de grenspost en Hamas beschuldigden van inmenging. Hamas-medewerkers hernamen snel de controle over de grensovergang bij Rafah, de enige manier voor de inwoners van Gaza om de enclave te verlaten die Israël omzeilt.

Hamas corruptie
De overname van de grenspost door Hamas dat er omdat Hamas denkt aan wat goed is voor Hamas. Volgens berichten in verschillende Palestijnse mediaplatforms, gebruikt Hamas de grensovergangen om zijn schatkist te verrijken en meer contanten toe te voegen aan de bankrekeningen van zijn corrupte ambtenaren. Dit gaat niet enkel om het vragen om steekpenningen, maar gebeurt ook uit nepotisme. Als je goede connecties hebt met iemand die een hoge positie heeft binnen Hamas, kan je makkelijker en sneller de grensovergang passeren dan andere.

“Degenen die beweren geconfronteerd te worden met Israël zijn niets anders dan corrupte afpersers van omkoping. Tegenwoordig is elke politicus in de Gazastrook zich goed bewust van het feit dat de corruptie bij de grensovergangen de norm is geworden van de officiële vestiging en niet van acties door individuen of een bepaald apparaat,” zei Hassan Asfour, voormalig minister van de Palestijnse Autoriteit, mensenrechtenactivist en politieke columnist verwijzend naar de corruptie van Hamas.

Hier moet je je altijd afvragen: waar is de rol van de internationale media bij het aanklagen van Hamas’s corruptie en uitbuiting van zijn eigen volk? Hoe komt het dat de reguliere media in het Westen geen aandacht willen schenken aan wat Asfour en andere Palestijnen zeggen? Het antwoord is altijd eenvoudig: wat betreft buitenlandse journalisten, als Israël niet degene is die om steekpenningen vraagt ​​of de Palestijnen chanteert, zit daar wat hen betreft geen verhaal in.

Plaatje hierboven: Hamas-militanten verzamelen donaties van Palestijnse supporters, Gaza City, 2004 [beeldbron: Abid Katib/Getty Images]


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas takes control of Gaza goods crossing with Israel – Hamas expels PA administrators from Kerem Shalom Crossing, seizing control of primary goods crossing” van 17 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Hamas Blackmail, Media Silence” van 9 augustus 2018 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Corrupt Hamas neemt de controle over van goederen die vanuit Israël Gaza binnenkomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.