Ruim 336 gasaanvallen in Syrië waarvan 98% door Assad regime; wereld geeuwt en verkiest Israëlbashen

Plaatje hierboven: Khan Sheikhoun, 4 april 2017. Meer dan 80 mensen, bejaarden, vrouwen en kinderen, kwamen om het leven bij een chemische aanval met saringas op de zgn. ‘rebellenstad’ in het noordwesten van Syrië. De dodelijke aanval ‘draagt ​​de handtekening’ van de regering van president Bashar al-Assad volgens de VS, Europa e.a. [beeldbron: BBC]

Volgens het Global Public Policy Institute (GPPi), een non-profitdenktank die in 2003 in Berlijn is opgericht, zijn er tijdens de Syrische burgeroorlog tot 23 januari 2019 minstens 336 aanvallen met chemische wapens geweest, voornamelijk met de gassen chlorin (89%) en sarin (7%), waarvan naar schatting 98% van de gasaanvallen toe te schrijven is aan het Assad-regime.

De overige 2 procent van de gasaanvallen werd uitgevoerd door ISIS (aka Islamitische Staat of Daesh). Het gebruik van chemische wapens is verboden volgens vele internationale conventies.

De GPPi schat dat ongeveer 90% van alle bevestigde chemische aanvallen werden gelanceerd nà het dreigement in augustus 2013 (na een aanslag in Ghouta waarbij 1500 doden vielen) dat president Barack Obama maakte jegens het Assad-regime dat wanneer het opnieuw chemische wapens zou gebruiken, “een rode lijn zou overschrijden” en zijn beleid zou wijzigen met betrekking tot een militaire interventie in Syrië.

Al in 2012 zei president Barack Obama dat het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime niet zal getolereerd worden. Echter, snel zal blijken dat Obama te weinig steun kreeg in het Congres voor een interventie en liet hij de zaken maar zoals het was met alle gevolgen vandien voor de Syrische burgerbevolking.

Tot 88% van de slachtoffers van de gasaanvallen waren burgers (geen strijders) waarvan bleek dat tot 38% van het totaal aantal doden en gewonden vrouwen en kinderen waren. 

Syrië: 336 bevestigde gasaanvallen tussen 2012 en 2018

Het bewuste rapport van de GPPi  getiteld “Nowhere to Hide: The Logic of Chemical Weapons Use in Syria” laat zien zien dat het Assad-regime niet alleen zomaar ‘wegkwam’ met het gebruik van deze verboden wapens, maar erin slaagde ze te gebruiken voor strategische doeleinden.

Als gevolg van die honderden chemische aanvallen, “is meer dan twee derde van de Syrische bevolking intern of extern ontheemd, en door de oppositie beheerde gemeenschappen hebben zich onder het cumulatieve gewicht – en uiteindelijk de loutere bedreiging – van geweld, inclusief het gebruik van chemische wapens.

Het rapport wijst met een beschuldigende vinger naar het Russische leger voor hulp en deelname aan deze oorlogsmisdaden, toen “in meerdere instanties, zoals Khan Shaykhoun in 2017, de Syrische regering en Russische vliegtuigen ziekenhuizen bombardeerden nadat ze slachtoffers van chemische aanvallen hadden gekregen.

Het rapport citeert “gegevens verzameld en geverifieerd door het Documentatiecentrum voor Overtredingen in Syrië (VDC), 92 procent van de slachtoffers van willekeurige vormen van geweld – bombardementen, vergassing, belegeringen – waren burgers. In overeenstemming met de eerder beschreven operationele patronen gingen conventionele en chemische aanvallen hand in hand.”

“Een Syrische vluchteling die Jordanië heeft gehaald, vertelde bijvoorbeeld aan Handicap International hoe, tijdens een grote chemische aanval op het naburige dorp, bewoners die ‘raketten zagen’ zich in hun kelders verborgen ‘uit angst voor de instorting van de muren’ – waarna ze allen omkwamen door verstikking van het zware gas.”

Syrisch president Bashar Al Assad weet wie de schuldige is:


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “German Report: Assad Regime Responsible for 98% of 336 Chemical Weapons Attacks in Syria” van 17 februari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Larry Kaplow “History Of U.S. Responses To Chemical Weapons Attacks In Syria” van 13 april 2018 op de site van NPR

♦ naar een artikelSyria gas attack: France says chemical weapon ‘bears the signature’ of Bashar al-Assad” van 26 april 2017 op de site van ABC News

♦ naar een artikelSyria chemical ‘attack’: What we know” van 26 april 2017 op de site van de BBC

Een gedachte over “Ruim 336 gasaanvallen in Syrië waarvan 98% door Assad regime; wereld geeuwt en verkiest Israëlbashen

  1. De wereld geeuwt?

    De wereld weet het helemaal niet omdat onze ‘geengageerde’ journalisten wel andere dingen aan hun hoofd hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.