Nieuwe rel omtrent collaboratie van Polen met Duitsland tijdens WOII verzuurt relaties met Israël

Plaatje hierboven. Een Poolse politieagent in 1941 op Jodenjacht, wordt hier vergezeld van twee Duitse soldaten en controleert burgers. Ca. 35.000 agenten van de Poolse politie, ook ‘Blauwe Politie’ genoemd vanwege hun blauwe uniform, collaboreerden met de nazi’s en controleerden tijdens WOII het Generaal-gouvernement. In dit gebied bevonden zich vier vernietigingskampen: Bełżec, Sobibór, Treblinka en Majdanek [beeldbron: Wiki]

Een nieuwe rel omtrent colaboratie van Polen met Duitsland tijdens WOII verzuurt opnieuw de relaties tussen Polen en Israël, met als direct gevolg dat de Poolse premier Mateusz Morawiecki een geplande verschijning heeft geannuleerd op de komende Visegrad Group (V4) -conferentie die later deze week in Jeruzalem zal worden gehouden.

De Poolse media berichtten op zondag dat premier Morawiecki met de Israëlische Premier Binyamin Netanyahu telefonisch heeft gesproken, waarbij de Israëlische leider werd geïnformeerd dat hij dinsdag en woensdag niet naar Israël zou komen voor de top.

Eerder op zondag meldde het Israëlische Kan-netwerk dat Morawiecki uit het evenement was verdwenen en dat de Poolse delegatie in plaats daarvan geleid zou worden door de minister van Buitenlandse Zaken van het land, Jacek Czaputowicz.

De annulering komt na een diplomatieke rel tussen de twee naties, nadat Netanyahu publiekelijk Polen’s veel bekritiseerde Holocaustwet trotseerde, die de uitdrukking “Poolse vernietigingskampen” strafbaar stelt en de discussie over de collaboratie tussen Polen met de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog verbiedt.

Tijdens zijn staatsbezoek aan Polen afgelopen donderdag zei Netanyahu dat sommige Polen met de nazi’s hadden gecollaboreert – openlijk de wet tarten en kritiek van de Poolse regering aantrokken. “Polen collaboreerden met de nazi’s“, zei Netanyahu op donderdag in Warschau. “Kijk, ik zeg het. Het is een feit. En ik ken geen enkele persoon die er ooit voor is aangeklaagd.

Netanyahu zei letterlijk (in het Engels): “Here I am saying Poles cooperated with the Nazis. I know the history and I don’t whitewash it. I bring it up. A not insignificant number of Poles had collaborated. I don’t know one person who was sued for saying that.

Bovendien dreigt Polen om vandaag de Israëlische ambassadeur op het matje te roepen en Israël te berispen nadat de pas benoemde minister van Buitenlandse Zaken, Ysrael Katz, op zondag had gezegd dat de Polen “het antisemitisme met de moedermelk meekrijgen“. De chef van het kantoor van de Poolse premier, Michal Dworczyk, noemde de opmerkingen van Israel Katz “schandalig”.

“Ik ben een zoon van overlevenden van de Holocaust en ik ben zelfs geboren en opgegroeid in een gemeenschap die bestaat uit overlevenden van de Holocaust,” vertelde Katz op zondag op Channel 13. “De herinnering aan de Holocaust is iets waar we geen compromis over kunnen sluiten, het is iets duidelijks en we zullen niet vergeten of vergeven.

In de diplomatie probeer je niet te beledigen, maar niemand zal de historische waarheid veranderen om zoiets te doen,” voegde hij eraan toe. “Polen hebben absoluut met de nazi’s gecollaboreerd. Zoals Yitzhak Shamir zei, kregen ze het antisemitisme mee met hun moedermelk.

Katz vertelde vandaag maandag aan de Israëlische radio dat “de Polen deelnamen aan de uitroeiing van Joden in de Holocaust. Polen werd de grootste begraafplaats van het Joodse volk.

Vorig jaar heeft Polen de controversiële wet aangenomen die in maart 2018 in werking trad. Overtreders van de wet kunnen drie jaar in de gevangenis zitten. De wet trok zware kritiek van de Israëlische regering, waarbij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook verzet aantekende tegen de wet. Poolse oppositiepartijen hadden ook kritiek op de wet en stelden voor de wet te wijzigen.

Plaatje hierboven: Na de bevrijding braken opnieuw antisemitische pogroms uit. Op 5 juli 1946 werden in het Poolse Kielce 41 Joden vermoord en honderden verwond door Poolse burgers. Plaatje hierboven: na de pogrom van Kielce trachten duizenden Joden te vluchten naar het Brits Mandaat Palestina, Canada en de Verenigde Staten [beeldbron: Beleven.nl]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Poland’s PM cancels Israel trip following Holocaust Law spat – Polish PM nixes appearance at Jerusalem summit as diplomatic tensions continue over Poland’s Holocaust censorship law” van 17 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelPoland mulling cancellation of Israel visit over FM anti-Semitism comments” van 18 februari 2019 en een artikel van Itamar Sharon en Raphael Ahren “What Netanyahu actually said on Poles’ collaboration with Nazis” van 15 februari 2019 en een artikel van Raphael Ahren “Polish PM cancels trip to Israel amid spat over Netanyahu Holocaust comments” van 17 februari 2019 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Nieuwe rel omtrent collaboratie van Polen met Duitsland tijdens WOII verzuurt relaties met Israël

 1. Of de Polen wel/niet naar de top in Israel komen verandert niets aan de feiten, hoe graag ze het ook willen en hoeveel wetten ze ook uitschrijven.

  Waren er ook goede Polen? Ja.

  Het merendeel was echter neutraal wegkijkend of (vrijwillig) actief meewerkend.

  Like

 2. Veel Europese landen willen graag de geschiedenis herschrijven en een punt zetten achter het verleden. Elke keer weer blijkt wel dat we niks geleerd hebben van het verleden.

  Like

 3. Ook na de oorlog, na 1945 werden Joden in Polen aangevallen , vervolgd .
  De naam van de plaats in het oosten van Polen is me even ontschoten, maar het is een historisch bewezen feit. En, ook tijdens de moedigste strijd in Europa tijdens de oorlog, de opstand in het getto van Warszawa , was er weliswaar een beetje hulp, maar geen massale ondersteuning door de katholieke Poolse bevolking.
  Bij mijn bezoek aan Warszawa zag ik niet 1 huis op de plaats van het getto, opgebouwd als monument ter herinnering. . . .
  Het plan is nu om in Oost-Nederland een bijzonder bos te planten met het stratennet van het getto. Het boek ‘The bravest battle’ is eindelijk in het Nederlands vertaald. De cultuur van leven ( Mordechai Anielewicz en zijn medestanders ) tegen de doodscultuur van SS generaal Jürgen Stroop.

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.