Frans-Joodse filosoof Alain Finkelkraut aangevallen op straat door antisemitische Gele Hesjes

De Frans-Joodse filosoof Alain Finkielkraut (69 jaar) werd op zaterdagmiddag 16 februari 2019 in Parijs op de Boulevard du Montparnasse aangevallen door een rondzwervende groep demonstranten van de antisemitische gele hesjes die hem in de deuropening van een gebouw in het nauw dreven.

De demonstranten schreeuwden beledigingen en vloekten naar Finkielkraut en in de videoclip (onderaan) hoor je hen roepen: “Je gaat dood, je gaat naar de hel.” Anderen zeiden hem om “terug naar huis te gaan” en “ga terug naar Tel Aviv.” In een aparte videoclip kan je de antisemitische vloeken horen gillen zoals “vuile Zionist shit” en “Wij zijn Frankrijk.”

“Ik voelde een absolute haat”, vertelde Finkielkraut aan de zondagkrant Le Journal du Dimanche. Hij drukte zijn opluchting uit dat de politie tussenbeide kwam en voegde eraan toe dat niet alle demonstranten vijandig waren geweest.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde op het incident met een verklaring op twitter zaterdagavond, met de woorden: “Een zoon van Poolse immigranten die een Franse academicus werd, Alain Finkielkraut is niet alleen een eminente letterkundige, maar een symbool van wat de Republiek toestaat voor iedereen.”

“De anti-semitische beledigingen waaraan hij onderworpen is geweest zijn niet alleen gericht op een prominente academische man van letters, maar de ontkenning van wie we zijn, en wat maakt ons tot een groot volk. We zullen dit niet tolereren.”

De president zat in een koor van tweets, terwijl minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner “de golf van pure haat” hekelde, terwijl regeringswoordvoerder Benjamin Griveau twitterde dat “het lelijke beest op de loer ligt in de anonimiteit van de menigte”.

Op de videobeelden (hieronder) van een freelance journalist is te zien hoe de Franse politie actie ondernam om Finkielkraut te beschermen, een pro-Israëlische, linkse filosoof die tot de meest gerespecteerde denkers van Frankrijk behoort.

Video: Alain Finkielkraut se fait agresser par des Gilets Jaunes


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Watch: Prominent French Jew Attacked in Paris by Yellow Vest Anti-Semites” van 17 februari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelFrench Jewish intellectual attacked by anti-Semites during yellow vest protest” en een artikelMacron denounces ‘unacceptable increase’ in anti-Semitic attacks” van 17 februari 2019 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Frans-Joodse filosoof Alain Finkelkraut aangevallen op straat door antisemitische Gele Hesjes

 1. Debielen zijn er altijd geweest op deze wereld, daarom is vredelievendheid soms een utopie met zo’n onnozelaars en kleingeestige mensen!

  Like

 2. Sprekende gele hesjes.

  Het is jammer dat een legitiem protest voor de zoveelste keer word ondergesneeuwd door Jodenhaat. Het verlies is aan hen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oorspronkelijk ging het om de brandstofaccijnzen. Overheidsbeleid. De prijzen op de markt spelen ook een rol, maar we betalen vooral belasting. Wat een hoogleraar in de letterkunde daarmee te maken heeft zie ik zo niet. Is er sprake van een joodse regering in Frankrijk? Is de olie joods?
  Het zijn hopelijk vooral verdwaalde relletjesschoppers uit op hun pleziertje.

  Like

Reacties zijn gesloten.