Egyptisch president Sisi: Israel-PA-conflict is de belangrijkste bron van regionale instabiliteit

Het niet bereiken van een eerlijke en definitieve regeling in het Israëlisch-Palestijnse Arabische conflict vertegenwoordigt de belangrijkste bron van instabiliteit in het Midden-Oosten,” orakelde de Egyptische president Abdel-Fattah Al-Sisi op zaterdag 16 februari 2019 tijdens de Veiligheidsconferentie van München.

Euh? Het Israël-PA conflict de bron van alle miserie in het M-O? Adolf Hitler vond ook dat, in de aanloop naar WOII, de Joden de belangrijkste bron van instabiliteit in Europa waren en we weten allemaal pijnlijk goed tot wat die kwakkel heeft geleid en hoe het voor de Joden is afgelopen. Vraag het maar aan de nakomelingen van de Zes Miljoen, die grotendeels in Israël wonen.

President Sissi voegde eraan toe dat Egypte internationale inspanningen ondersteunt om een ​​einde te maken aan het conflict op basis van de tweestatenoplossing en in overeenstemming met de grenzen van vóór 1967 (error: geen ‘grens’ maar groene ‘lijn’ van april 1949), evenals een Palestijnse hoofdstad in Oost-Jeruzalem, meldde Haaretz. Egypte is een van de twee Arabische landen die een vredesverdrag met Israël hebben ondertekend, het andere is met Jordanië.

Sissi ontmoette ook het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst van Israël, (gepensioneerd) generaal-majoor Amos Yadlin, aan de zijlijn van de conferentie. “Het uitwisselen van herinneringen aan onze tijd als collega’s in de militaire intelligentie,” ondertekende Yadlin een foto van de twee die hij op Twitter plaatste.

Sissi vertelde vorige maand aan CBS News dat de samenwerking tussen Caïro en Jeruzalem strakker was dan ooit tevoren, en bevestigde dat Israël Egyptische troepen helpt jihadisten te bestrijden in het onrustige Sinaï-schiereiland. Israël en Egypte hadden het bestaan ​​van de campagne nooit eerder bevestigd.

Het Egyptische leger zei zaterdag dat zeven verdachte jihadisten werden ‘geëlimineerd’ en 15 soldaten gedood of gewond bij een aanval op het Sinaï-schiereiland, waar troepen de jihadistische groepering van de Islamitische Staat bevechten. Veiligheidstroepen reageerden op de aanval op een controlepunt in de rustgevende Noord-Sinaï met een ‘uitwisseling van geschut’, zei legerwoordvoerder Tamer el-Refai in een verklaring.

“Een officier en 14 soldaten zonder enige opdracht werden gedood of gewond”, voegde hij eraan toe, zonder een precies cijfer voor de doden te geven. Medische bronnen in Noord-Sinai hebben AFP verteld dat 11 soldaten zijn gedood tijdens de aanval. Veiligheidstroepen blijven ernaar om “de terroristische elementen te elimineren”, voegde El-Refai eraan toe.

ISIS (Wilayat Sinai) aan Israël’s zuidelijke grens


Bronnen:

♦ naar een artikelEgypt: 7 Sinai jihadists killed, 15 soldiers dead or wounded in attack” en een artikelSissi: Israeli-Palestinian conflict is main source of instability in Middle East” van 16 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Sisi: Israel-PA conflict is main source of regional instability – Speaking at Munich Security Conference, Egyptian President says his country supports two-state solution” van 17 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “Egyptisch president Sisi: Israel-PA-conflict is de belangrijkste bron van regionale instabiliteit

 1. Als je sisi nog even door laat reutelen legt hij ook even uit dat de klimaatverandering en de haringstand ook terug te voeren zijn op “die Joden ”
  zou hij weleens diep in het glaasje kijken ?

  Like

 2. ….dat het palestijnse vluchtelingen probleem niet bestaan had als Egypte met 4 andere Arabische landen het UN verdelingsplan in 1948 hadden geaccepteerd.

  Je zou bijna medelijden krijgen met al die Arabische dictators die vast zijn blijven steken in hun eigen haat & verleden.

  Like

 3. Ja, de goede man moet toch iets zeggen. Hij kan moeilijk komen vertellen dat zijn economische problemen zijn schuld zijn, hij de de IS oorlog in de Sinai alleen met Israelische info/hulp de baas kan, dat zijn democratisch regime vooral een een dictatoriale democratie is…….da

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.