Bulgaarse nationalisten marcheren met fakkels door Sofia om pro-nazi-generaal te eren

Duizenden extreemrechtse activisten hielden een mars met brandende fakkels doorheen de Bulgaarse hoofdstad Sofia op zaterdag 16 februari om een ​​generaal uit de Tweede Wereldoorlog te eren die bekend stond om zijn antisemitische en pro-nazi-activiteiten.

Lukov Mars
De zogeheten ‘Lukov Mars’ wordt sinds 2003 elk jaar in Sofia gehouden en wordt geregisseerd door de extreemrechtse Bulgaarse Nationale Unie beweging (BNU-ND). Zowat 2000 donkergeklede aanhangers liepen door het centrum van Sofia met fakkels en Bulgaarse vlaggen en scandeerden nationalistische leuzen.

Een aantal extreem-rechtse activisten uit andere landen namen ook deel aan de mars. Veel van de demonstranten droegen swastika’s en maakten de gekende nazi-groet toen ze kransen neerlegden bij het voormalige huis van pro-nazi-generaal Hristo Lukov (1888-1943), volgens het persagentschap Reuters.

Generaal Lukov diende van 1935 tot 1938 als minister van Oorlog in Bulgarije en leidde de pro-nazipartij Unie van Bulgaarse Legioenen (UBNL). De UNBL wordt beschreven als de meest krachtige fascistische beweging in de Bulgaarse geschiedenis (rechts het logo van de jongerenbeweging van de UBNL.)

Hoewel Lukov persoonlijk geen antisemitische uitspraken in de mond kunnen gelegd worden, bulkten de publicaties van de UNBL vanaf 1933 van anti-Joodse ideeën. Tijdens WOII was hij een fervente aanhanger van de As-Mogendheden (Duitsland, Italië en Japan), meer in het bijzonder van Nazi-Duitsland. Hij werd op 13 februari 1943 geliquideerd door communistische partizanen.

Violetta Yakova
Violeta YakovaIn feite was het de 20-jarige Bulgaarse Joods sefardische partizane Violetta Yakova (nom de guerre ‘Ivanka’) die met twee gerichte kogels generaal Hristo Lukov omlegde en die hem fataal werden. Violetta was een militant lid van de beruchte Partizanen Brigade ‘Lavrov’ in Sofia.

Ze werd vervolgd door de Bulgaarse veiligheidstroepen en raakte op 2 juni 1944, gewond tijdens schermutselingen met de politie in de stad Radomir. Ze werd gevangengenomen, verkracht en gemarteld en Violetta stierf, amper 21 jaar oud, op 18 juni 1944 de marteldood. Zij werd in 1970 gehuldigd als Nationale Heldin van Bulgarije en kreeg een standbeeld in haar geboorteplaats Radomir, Bulgarije.

Bulgaarse Nationale Unie
In 2001 werd de Bulgaarse Nationale Unie (BNU-ND) opgericht die zichzelf beschrijft als “ideologisch het meest verwant zijn met de Unie van Bulgaarse Nationale Legioenen (UNBL).” Zvezdomir Andronov, een leider van de Bulgaarse Nationale Unie, zegt dat het hoofddoel van de groep “de redding van het Bulgaarse volk” is van de sociale en economische crisis waarmee het land al decennialang te maken heeft.

Nationalisten uit andere Europese landen waren eveneens vertegendwoordigd op de Lukov Mars en uitten anti-globalistische en anti-EU slogans en riepen gelijkgezinden uit het hele continent op om hun krachten te bundelen.

“We willen in contact komen met andere nationalisten in Europa, omdat we sterk geloven dat vrije, onafhankelijke landen erg belangrijk zijn. We willen de macht terugkrijgen van de globalisten – de mensen die de EU besturen, de mensen die Europa verwoesten”, zei Per Sjogren van de Zweeds neo-nazi Noordse Verzetsbeweging (NMR).

WJC protest
Vooruitlopend op de mars waarschuwde het World Jewish Congress voor de opkomst van extreemrechtse activiteiten in heel Europa gericht op het bevorderen van antisemitisme, haat, xenofobie en nazi-verheerlijking onder jongeren.

“We dringen er bij regeringen in heel Europa op aan prioriteit te geven aan de invoering van administratieve verboden tegen dergelijke marsen. Dit is niet alleen een probleem van de Joodse gemeenschappen, maar van Europese burgers en regeringen in het algemeen,” zei de CEO van de organisatie, Robert Singer.

Singer voegde er in een verklaring aan toe dat “het absoluut afschuwelijk dat in 2019 in Europa, precies de plaats waar de nazi’s probeerden de hele bevolking van Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit te roeien, uiterst rechtse lieden ongehinderd door de straten paradeerden met swastika’s, SS-symbolen en boodschappen van haat tegen Joden en andere minderheden.”

Bulgaarse Joden
Joden zijn sinds de 2de eeuw na Christus onafgebroken aanwezig in historische Bulgaarse landen en hebben vaak een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Bulgarije. Voor het begin van WOII woonden er ca. 50.000 Joden in Bulgarije waaronder een 8.000 in Sofia.

De redding van Bulgaarse Joden is een historische gebeurtenis zonder weerga. De meest opvallende mensen achter de redding waren Dimitar Peshev en Exarch Stefan van Bulgarije en Kiril, Metropolitan van Plovdiv, die erin slaagden de pro-nazi-bureaucratie van Bulgarije te omzeilen en de toenmalige tsaar Boris III te overtuigen achter het Bulgaarse Jodendom te staan.

Na de oorlog vertrok het grootste deel van de Joodse bevolking naar Israël, waardoor er slechts ongeveer duizend Joden overblijven die vandaag in Bulgarije leven (1.162 volgens de volkstelling van 2011). Volgens de statistieken van de Israëlische regering emigreerden 43.961 mensen uit Bulgarije tussen 1948 en 2006 naar Israël, waardoor de Bulgaarse Joden de vierde grootste groep waren die uit een Europees land kwam, na de Sovjet-Unie, Roemenië en Polen.

Plaatje hierboven: De synagoge van Burgas, bouwjaar 1909, is niet meer actief bij gebrek aan Joodse gelovigen. De synagoge doet tegenwoordig dienst eals museum voor moderne kunst. In 2012 kwam Burgas in het nieuws toen de Libanees Mohamad Hassan El-Husseini van de terreurgroep Hezbollah zichzelf met een bom opblies in een autocar die Israëlische toeristen vervoerde op de luchthaven van Burgas op 18 juli 2012. De bus vervoerde tweëenveertig Israëliërs, voornamelijk jongeren, van het vliegveld naar hun hotels, na aankomst op een vlucht vanuit Tel Aviv. Door de explosie kwamen de Bulgaarse buschauffeur en vijf Israëli’s om het leven en raakten tweeëndertig Israëli’s gewond.


Bronnen:

♦ naar een artikelWorld Jewish Congress concerned about neo-Nazism in Europe” van 16 februari 2019 en een artikelTorch-wielding nationalists march through Sofia to honor pro-Nazi general” van 17 februari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Bulgaarse nationalisten marcheren met fakkels door Sofia om pro-nazi-generaal te eren

 1. De grootste overeenkomst tussen extreem rechts & extreem links is hun extreme domheid……wat hen daarom ook weer zo extreem maakt.

  Eeuwen geschiedenis laten ons zien dat beide partijen extreem uitblinken in één feit……………totale mislukking daar zij lege slogans met geschiedenis verwarren.

  Behalve demo’s, marsen, geschreeuw, gebaren, veel uiterlijk vertoon & bombarie en vooral moord & doodslag……….. hebben ze nooit iets voor elkaar gekregen.

  Hun ideologieën zijn verschrompelt tot Hollywood films en zijzelf tot schreeuwende met vlaggen wapperende karikaturen die vooral zichzelf overtuigen om eens in de zoveel jaren een ‘opstanding te beleven en daarna weer in totale frustratie te verdwijnen.

  Marxisme, Communisme, Nazisme, Islamisme, Palestinisme, Terrorisme maar ook fanatiek Liberalisme……………….de stem van de gematigdheid, rede & verstand zal het uiteindelijk altijd verslaan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.