Waarom Israëlische voedselproducten zo razend populair zijn in de Gazastrook

De Europese Unie mag, vanuit haar tunnelvisie op het Arabisch-Israëlisch conflict, dan wel prat gaan op haar boycot van Israëlische producten, echter in de zogenaamde ‘bezette gebieden’ zijn de Palestijnse Arabieren tuk op de Israëlische confituur (en al de rest).

Waarom dat zo is? Gewoon omdat deze producten kwalitief zoveel beter zijn dan wat de Arabieren zélf maken, bovendien een stuk gezonder en… bijzonder lekker. Volgens het ministerie van Economie van Gaza zijn Israëlische producten goed voor 65% van alle artikelen die in Gaza worden geïmporteerd. Mjam mjammie! 🙂

Moeilijkheden in de Gazastrook worden uitgebuit door een aantal speciale belangengroepen in Gaza die er alles aan doen om de kwetsbare bewoners daar te misleiden. Het laatste schandaal gaat over eten. Het begon toen de overheidsinspecteurs van Gaza een rechtszaak tegen Badri & Hania Co. indienden. De inspecteurs hadden vier ton koffie, specerijen en grondstoffen in beslag genomen waarvan de vervaltijd was verstreken, net voordat ze naar winkels in de Gazastrook werden verdeeld.

Zoals gebeurt na elke nieuwe crisis in de voedselindustrie in Gaza, begonnen consumenten de onvermijdelijke vergelijkingen tussen voedselproducten die in Gaza worden geproduceerd met producten die vanuit Israël zijn binnengebracht. Boze reacties op de nieuwste oplichterij begonnen al snel op de Facebook-pagina’s van de lokale bewoners. Deze omvatten oproepen om Israëlische producten te kopen zolang de Palestijnse producten niet voldoen aan de hoge normen die de Palestijnse overheid zichzelf heeft opgelegd.

In feite wandelde Rola Ravi, 37 jaar, juist deze week naar een grote supermarkt in het centrum van Gaza, waarvan de planken een grote verscheidenheid aan Israëlische producten bevatten. Ze kocht gelukkig een pot Israëlische Elite-koffie. Toen haar werd gevraagd waarom ze een Israëlisch gemaakt product kocht, antwoordde ze dat ze de “voorkeur geeft aan Israëlische producten vanwege hun hogere kwaliteit en omdat ze zich veilig voelt omdat ze weten dat ze aan bepaalde normen voldoen.

“Ik dronk 10 jaar lang mijn favoriete merk lokaal geproduceerde koffie, Badri & Hania,” legt Ravi uit. “Maar recent was er een probleem. Het bedrijf is beschuldigd met het knoeien van productie- en vervaldatums op hun producten. Als gevolg daarvan ben ik alle vertrouwen kwijt in lokaal geproduceerde voedingsmiddelen. Ik geef de voorkeur aan een beetje meer te betalen voor Israëlische producten. Ik kocht bijvoorbeeld de pot van 250 gram lokale Palestijnse koffie voor 10 sjekels. Nu geef ik acht sjekels uit voor een pot Elite-koffie van 100 gram. Kwaliteit is belangrijk voor mij.”

Een andere consument, Suheil Moyad, 65 jaar, ward gevraagd waarom hij Israëlische melk kocht voor zijn negen maanden oude kleinzoon, zei: “Ik geef de voorkeur aan het kopen van de Israëlische melk voor mijn kleinzoon omdat ik denk dat het meer steriel en veiliger is om te gebruiken. Ik koop geen lokaal gemaakte voedselproducten omdat ik altijd hoor hoe Palestijnse bedrijven de wetten omzeilen en de veiligheidsnormen negeren. Er is geen toezicht of kwaliteitscontrole in lokale fabrieken en dit schaadt de kwaliteit.”

Zo’n 20 jaar geleden werkte Moyad als monteur in een garage in Tel Aviv. “Toen ik in Israël aan het werk was, zag ik dat fabrieken daar bepaalde normen handhaven,” zei hij. “Israëlische producten zijn daarom van hogere kwaliteit, schoner en veiliger. Ze smaken ook goed. Mensen willen kwaliteitsproducten kopen.”

Hoge kwaliteit is niet de enige reden waarom Gazanen Israëlische producten verkiezen boven lokaal geproduceerde artikelen. Er zijn veel tekortkomingen gevonden in lokale producten. “Toen Israëlische producten een paar jaar geleden werden geboycot, sloot ik me graag bij deze beweging aan om mijn Palestijnse patriottisme uit te drukken”, herinnert Tomer Abu-Daya, 34. “Maar toen ik op een dag een koekje aan het eten was, heb ik in een enorme brok zout ingeslikt die blijkbaar niet was opgelost tijdens het productieproces. Vanaf dat moment besloot ik om te stoppen met het boycotten van Israëlische producten, omdat ze veel hogere kwaliteit hebben dan lokaal gemaakte producten.”

Muntar Zuhair, 55 jaar, een fabriekseigenaar, bevestigde dat het grootste probleem met lokale producten een gebrek aan toezicht in fabrieken in de Gazastrook is. “Deze fabrieken zijn in strijd met de kwaliteitsnormen omdat het Palestijnse Ministerie van Economie geen toezicht uitoefent. Als gevolg hiervan hebben Palestijnse producten een uiterst slechte reputatie. Mensen zijn dus bang dat onze producten onvoldoende kwaliteit hebben en kopen ze daarom niet.”

Alaa Shorab, eigenaar van een supermarkt, zei dat mensen meer Israëlische producten kopen dan lokaal gemaakte artikelen, ondanks dat ze duurder zijn. Shorab beweerde dat rijkere klanten alleen Israëlische producten kopen en hij heeft het moeilijk om de schappen vol te houden met die producten. Klanten houden vooral van producten zoals Israëlische koffie, ijs, chips en zuivelproducten,” zei hij.

De belangrijkste reden voor de grote prijsdifferentiatie is dat het Gaza-ministerie van Economische Zaken strenge tarieven oplegt voor alle Israëlische producten die Gaza binnenkomen. Het maakt deel uit van een poging om de verkoop van lokaal gemaakte producten te promoten.

Samiya Wadi, een 40-jarige huisvrouw, zou graag Israëlische voedselproducten kopen, maar zei helaas dat ze ze niet kan betalen. Wadi heeft moeite om het geld te krijgen dat ze nodig heeft om haar gezin van zeven personen te voeden, ondanks een subsidie ​​die ze van het Palestijnse ministerie van Welzijn ontvangt. Deze overheidsgelden worden slechts eenmaal per drie maanden overgedragen aan de Palestijnse regering in Ramallah, die wordt geleid door Mahmoud Abbas.

Volgens het ministerie van Economie van Gaza zijn Israëlische producten goed voor 65% van alle artikelen die in Gaza worden geïmporteerd. Deze items worden Gaza binnengebracht via de grensovergang Kerem Shalom, de enige plaats waar commerciële voertuigen toegang hebben tot en van Gaza. Met andere woorden, Kerem Shalom is het enige commerciële contact dat Gaza met de buitenwereld heeft. Tegenwoordig staat Israël vrijwel alle producten toe in de Gazastrook, behalve voor materialen die dubbel gebruik hebben en voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

Meer dan 1.000 vrachtwagens passeren elke dag de grensovergang naar Gaza (afgezien van tankwagens die brandstof leveren). Vóór 2010, toen Israël de beperkingen op de grenspost van Kerem Shalom versoepelde, mochten er maar 150 vrachtwagens per dag binnen. Volgens een rapport van het Ministerie van Economie van Gaza importeert de Gazastrook bijna alles wat het verbruikt, en betaalt het jaarlijks ongeveer drie miljard dollar aan douanetarieven.

Gaza is de grootste exportmarkt van Israël. Volgens economen in Gaza is de lokale Palestijnse industrie verzwakt door het Protocol van Parijs (de economische bijlage bij de Oslo-akkoorden), waarin werd bepaald dat 75% van de Palestijnse invoer uit Israël moet komen. En toch, ondanks de zware tarieven, is er geen toename in de verkoop van lokaal geproduceerde items.

bds-fail04a
Gaza, 18 juli 2013. Hamaspremier Ismail Haniyeh: “Leef gezond! Eet meer Israëlische yoghurt!” Ah ja, die boycot door de Europese Unie van Joodse producten die uit de ‘bezette gebieden’ afkomstig zouden zijn… maar hoe zit het in die bezette gebieden zelf? Daar vinden ze alles wat door Israëliërs wordt geproduceerd erg lekker. Kijk hoe Hamasleider Ismail Haniyeh zijn Gazaanse kinderen eigenhandig vollepelt met lekkere Israëlische yoghurt! 🙂


Bronnen:

♦ naar een artikel van Layla Abd AlNur “Why are Israeli foord products so popular in Gaza? – According to the Gaza Economy Ministry, Israeli products account for 65% of all items imported into Gaza” van 13 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogBoycot-Israël beweging gefrustreerd: Overgrote meerderheid Palestijnen verkiezen Israëlische producten” van 10 februari 2014

2 gedachtes over “Waarom Israëlische voedselproducten zo razend populair zijn in de Gazastrook

  1. Israëlische producten zijn inderdaad van zeer goede kwaliteit : zeker en vast de voedselindustrie voldoet aan zeer strenge ISOnormen – te vergelijken met Zwitserse eisen ! dat men in Europa weinig hiervan ziet heeft een politieke wering als oorzaak . gek genoeg is er wel veel te vinden in de golfstaten !

    Like

Reacties zijn gesloten.