Andermaal 11.000 Gazaanse relschoppers aan Israël’s grens; agent van grenspolitie gewond

Een grenspolitieofficier raakte licht gewond tijdens de wekelijkse gewelddadige grensrellen langs de grens met Gaza op vrijdagavond.

Het incident vond plaats toen een pijpbom werd gegooid nabij grenspolitieofficieren als onderdeel van de rellen. De officier, die gewond raakte door granaatscherven die zijn been troffen, werd geëvacueerd naar het Barzilai-ziekenhuis in Ashkelon (plaatje hierboven).

Pijpbommen van Hamas en Co

De IDF zei dat ongeveer 11.000 relschoppers zich op verschillende locaties langs de grenshekken verzamelden. De relschoppers slingerden stenen naar IDF-soldaten en het hekken en een aantal explosieven en granaten werden naar het hek en naar de strijdkrachten gesmeten die nabij het hekken de wacht betrokken.

Daarnaast arresteerden IDF-soldaten een verdachte die erin geslaagd was om over het grenshekken te klimmen die het onrustige Gaza scheidt van het Israëlische grondgebied. De verdachte, die niet gewapend was, werd voor ondervraging opgeleid door de grenspolitie.

De zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’ grensrellen vinden elke week plaats sinds 30 maart 2018.  De relschoppers verzamelen zich meestal langsheen het veiligheidshekken en gooien granaten en rotsen naar IDF-soldaten en naar het hekken en verbranden autobanden.

IDF-soldaten reageren meestal met oproermiddelen zoals traangas en door af en toe met scherp te schieten volgens de rules of engagement. De protesten zijn niet meer zo gewelddadig als toen ze begonnen nadat Israël twee overdrachten van fondsen uit Qatar in Gaza had toegestaan. Echter, het geweld laaide weer op nadat Israël de overdracht van Qatari-geld stopte na een escalatie in het zuiden.

Vorige week demonstreerden minstens 8.000 Gazaanse relschoppers langs de grensomheining. Het door Hamas gerunde ‘gezondheidsministerie’ in Gaza zei dat twee Palestijnse Arabische tieners werden gedood door Israëlische soldaten tijdens de schermutselingen langs de grens met Gaza.

Tot nog toe is geen enkele Gazaan ‘teruggekeerd’ naar Israëlische bodem die Hamas en Co als Palestijns grondgebied beschouwen. Merkwaardig feit: De Gazastrook heeft 8 vluchtelingenkampen waarin zich volgens de UNRWA 1.221.110 geregistreerde nakomelingen van vluchtelingen van 1948/49 bevinden.

Iemand zal die zgn. ‘vluchtelingen’ ooit moeten vertellen dat er nooit wordt teruggekeerd naar een gebied waar ze nooit zijn geweest, dat rechtmatig en historisch het Joodse volk toebehoort naar een land dat ze enkel kennen uit de fabelachtige verhalen van hun ouders en grootouders.

Plaatje hierboven en onder: Gaza, vrijdag 15 februari 2019. Voor de 47ste vrijdag op rij trekken duizenden Gazaanse relschoppers naar de grens met Israël en bestoken de soldaten van de IDF met stenen, molotov-cocktails en pijpbommen [beeldbron: Hamas]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Border Police officer wounded during Gaza riots – Gaza rioters throw pipe bomb at Border Police officers during weekly violence, injure one lightly” van 15 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Zachary Keyser “Border Police officer wounded as thousands protest along Gaza border – Thousands of protesters once again confronted IDF forces throughout several locations across the Gaza Strip on Friday during the weekly protest” van 15 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIsraeli officer lightly hurt by explosive device on Gaza border – Medical sources in the coastal enclave say at least 20 Palestinians were wounded by IDF fire as some 11,000 protesters take part in a weekly demonstration” van 15 februari 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

 

Een gedachte over “Andermaal 11.000 Gazaanse relschoppers aan Israël’s grens; agent van grenspolitie gewond

  1. Zolang Hamas, met alle hulpgelden uit Qatar & EU (UNWRA) geen normale economie kunnen opbouwen met werk voor mensen, blijven deze dus afhankelijk van dit terreur regime en zal dit nog wel even doorgaan.

    De EU heeft dus (alweer) een vieze lepel in de pap van deze ”’vredes”’ opstootjes.

    Maar ja, iedere actie tegen Israel is er een gewonnen is blijkbaar hun redenering. Dat ze hier geen enkele palestijn uit Gaza mee helpen moge duidelijk zijn al denk ik niet dat deze prioriteit leeft in hun besluitvorming.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.