Palestijnse berichtgeving in de stijl van Hamas en Islamitische Jihad

Hamas heeft, als onderdeel van haar hardhandig optreden tegen de vrijheid van de media, nog een andere beperking opgelegd aan het werk van journalisten in de Gazastrook. De Hamas-maatregel heeft veel Palestijnse journalisten bezorgd gemaakt over hun vermogen om te rapporteren over wat er gebeurt in de door Hamas geregeerde Gazastrook. Buitenlandse journalisten van hun kant moeten nog reageren op de laatste aanval op de openbare vrijheden.

Wat deed Hamas precies om de Palestijnse journalisten kwaad te maken? Eerder deze week publiceerde het door Hamas gecontroleerde persbureau van de regering een richtlijn waarin stond dat journalisten vanaf 1 april geen interviews mogen houden of overheidsinstellingen mogen bezoeken in de Gazastrook, tenzij ze een ‘perskaart’ hebben verkregen uitgegeven door het door Hamas gecontroleerde Ministerie van Informatie.

Deze nieuwe richtlijn betekent dat elke journalist die geen ‘perskaart’ van Hamas ontvangt, niet vrij en onafhankelijk in de Gazastrook kan opereren. Onnodig te zeggen dat Hamas niet van plan is om enige journalist die niet gelieerd is met de islamitische beweging en zijn ideologie geloofwaardig te maken.

Ook zal Hamas zijn ‘perskaarten’ niet geven aan een journalist die zijn macht over de Gazastrook durft te bekritiseren of een andere mening wil uiten. Erger nog, door zichzelf het recht te verlenen om ‘perskaarten’ uit te geven, kan Hamas nu beslissen wie een journalist is en wie niet. Kort gezegd is de boodschap van Hamas aan journalisten: “Als u niet aan onze kant staat, zoek dan maar een andere baan.

De nieuwe maatregel is de manier van Hamas “om de verslaggeving beter te contorleren”. Hamas wil er duidelijk voor zorgen dat de journalisten die in de Gazastrook werken alleen rapporteren over kwesties die de beweging en haar leiders er goed doen uitzien in de ogen van de Palestijnen en de internationale gemeenschap.

Het is niet zo dat de verhalen die de afgelopen jaren uit de Gazastrook kwamen niet sympathiek waren voor Hamas. Sinds Hamas de controle over de Gazastrook in 2007 gewelddadig in handen heeft gekregen, hebben zijn leiders en veiligheidstroepen de plaatselijke media nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat Palestijnse journalisten daar “op dezelfde golflengte zitten”.

Het resultaat: het grootste deel van de verhalen die de voorbije 12 jaar uit de Gazastrook kwamen, hebben grotendeels het falen genegeerd van Hamas om de levensomstandigheden van zijn kiezers te verbeteren.

Door de media te controleren, heeft Hamas een boodschap in de wereld kunnen sturen dat de ellende van de Palestijnen in de Gazastrook regelrecht kan worden uitgelegd als zijnde de schuld van Israël en van de Palestijnse Autoriteit (PA) van president Mahmoud Abbas.

Een paar buitenlandse journalisten die kort de Gazastrook bezochten en verslagen neerlegden die Hamas niet leuk vond, kregen stilletjes te horen dat ze niet langer welkom zijn om terug te keren naar de door de Hamas geregeerde kustenclave. Palestijnse journalisten die Hamas niettemin uitdagen door te rapporteren over gevoelige kwesties, zoals financiële en administratieve corruptie in de Gazastrook, lijden nog steeds onder de lange arm van Hamas.

Plaatje hierboven: Hajer Harb, een dappere Palestijnse onderzoeksjournalist en overlevende van kanker, staat terecht in de Gazastrook wegens de ‘misdaad’ van het blootleggen van corruptie in door Hamas geleide ministeries en instellingen [beeldbron: screenshot Hager Press video]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: “Journalism” Hamas Style – Hamas, as part of its crackdown on freedom of the media, has imposed yet another restriction on the work of journalists in the Gaza Strip” van 14 februari 2019 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “Palestijnse berichtgeving in de stijl van Hamas en Islamitische Jihad

  1. Palestijnse berichtgeving is het equivalent van valse berichtgeving.
    Niets nieuws onder de zon.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.