Terreurorganisaties waarschuwen Israël voor gevolgen van machtsimplosie in de Gazastrook

Plaatje hierboven: Zoals steeds disproportionele belangstelling van de binnen- en buitenlandse pers voor de jihadistische moordbrigade van Hamas. Op 25 december 2010 gaf Abu Obeida (midden met rode hoofddoek), de commandant van de Al Qassam Brigades, een druk bijgewoonde persconferentie n.a.v. de 23ste verjaardag van de terreurgroep. Obeida komt maar amper boven de berg microfoons piepen [beeldbron: Hamas website]

De Palestijnse terreurorganisaties in de Gazastrook waarschuwden op Valentijnsdag 14 februari 2019 dat de situatie in de regio op het punt stond te exploderen. Na een spoedvergadering in een situatie kamer in Gaza, gaven de facties een gezamenlijke verklaring uit waarin ze Israël de schuld gaven voor de escalatie in Gaza.

De Zionistische vijand draagt ​​de verantwoordelijkheid voor de escalatie in Gaza en we zullen de voortdurende aanvallen op activisten niet toestaan ​​op de [vrijdagse] ‘Terugkeermarsen’. Alle tekens geven aan dat de situatie op het punt staat te exploderen als gevolg van de blokkade, en we zullen niet akkoord gaan met de mensen in Gaza die sterven van de honger. De voortdurende schending van de gemaakte afspraken door de Zionisten vereist dat de Arabische en internationale vertegenwoordigers druk uitoefenen op de bezettende Zionistische regering en eisen dat het zich houdt aan de afspraken voor het bewaren van de rust.”

De terreurgroepen haalden tevens scherp uit naar de Palestijnse Autoriteit, zeggende: “De voortdurende sancties die Abu Mazen [president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit] oplegde aan de Strook en zijn volk positioneren de regio op een kruitvat dat als eerste ontploft in het gezicht van de Zionistische vijand die zorgt voor de niet-betaling van salarissen.

In hun verklaring zeiden de Palestijnse facties dat ze “geschokt waren door de stilte in de Arabische wereld in het licht van de misdaden van de Zionistische vijand tegen het Palestijnse volk en de islamitische heilige plaatsen. We doen een beroep op de internationale en islamitische instellingen om verantwoordelijkheid te nemen voor zover het de Zionistische misdaden betreft en ze te stoppen. We zullen onze broeders in de gevangenissen van de Zionistische bezetter niet in de steek laten en we zullen ons het bloed van de martelaren voor altijd herinneren, wat niet tevergeefs is verspild.

Hamas vs Islamitische Jihad
Overigens lijkt het toch niet zo goed te boteren tussen de belangrijkse terreurfacties in de Strook. In wat wordt gezien als een ‘zeldzaam’ manoeuvre, heeft de terreurgroep Hamas die de Strook bestuurt, de voorbije dagen tientallen militieleden van de concurerende Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) gearresteerd.

Dit zou gebeurd zijn in het spoor van pogingen van de PIJ en zijn Al Quds Brigades om  aan te sturen op nieuwe confrontaties met Israël die naar verluidt in tegenspraak zouden zijn met de huidige positie van Hamas.

Volgens Arabische bronnen die werden aangehaald in een reportage van journalist Gal Berger op de Hebreeuws-talige zender Kan, heeft Hamas eind vorige week een raketaanval verhinderd van de PIJ die gericht was tegen Ashdod. PIJ heeft het gezag van Hamas in de afgelopen zes maanden over de enclave uitgedaagd, vooral sinds de verkiezing van Ziyad al-Nakhalah op 28 september 2018 tot leider van de Islamitische Jihad.

Vorige week eiste de Islamitische Jihad dat Hamas zijn gedetineerde mannen zou vrijlaten en dreigde zich terug te trekken uit het gezamenlijke militaire hoofdkwartier dat het deelt met Hamas als zijn mensen niet bevrijd zijn.

IDF-stafchef Aviv Kochavi heeft het Israëlische leger in de afgelopen weken opgedragen zijn offensieve plannen met betrekking tot het zuidelijke front bij te werken en de voorbereidingen voor een waarschijnlijke escalatie in de komende maanden te vergroten. De situatie aan de grens met Gaza wordt beschouwd als het meest urgente veiligheidsprobleem waarmee Israël na Iran wordt geconfronteerd.

De inlichtingenafdeling schat dat het potentieel voor een offensief initiatief van Hamas en de Islamitische Jihad zeer hoog is en mogelijk nog vóór de Knesset-verkiezingen in april staat te gebeuren.

Plaatje hierboven: Ziyad Nakhala (rechts) leider van de Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza op visite in Teheran, bij de Iraanse generaal Qassem Soleimani (links), commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde. Samen plannen smeden om Israël van de kaart te vegen [beeldbron: JCPA]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Report: Hamas Arrests ‘Dozens’ of Palestinian Islamic Jihad Operatives in Gaza” van 13 februari 2019 op d esite van The Jewish Press

♦ naar een artikelHow Hamas uses TV to recruit, direct terrorists – in Jerusalem” en een artikelChief of Staff: Prepare for Gaza conflict” van 13 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Lilach Shoval “Hamas recruiting operatives in Judea and Samaria via TV codes” en een artikel van Daniel Siryoti “Armed factions in Gaza: Blockade has region on verge of explosion” van 14 februari 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Terreurorganisaties waarschuwen Israël voor gevolgen van machtsimplosie in de Gazastrook

  1. De Heer verstrooid de vijanden van Israël en zet ze tegen elkaar op ze weten niet dat ze uiteindelijk strijden tegen de Machtige

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.